Hyppää sisältöön

Heinäkuun raviurheilija on Tuukka Varis ja toimihenkilö Anu Paavola

Toimhenkilöt työssään.

Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen

Raviurheilu on tunteiden laji, mutta se ei oikeuta asiatonta käytöstä suuntaan tai toiseen. Suomen Hippos ja Suomen raviradat kiinnittävät kesän ajan erityistä huomiota raviratakäyttäytymiseen ja palkitsevat kuukauden esimerkkinä toimineet henkilöt. Heinäkuun henkilöt ovat Tuukka Varis ja Anu Paavola.

Vuoden 2022 kesäkuusta alkaen joka kesäkuukausi jaetaan toimihenkilöiden ja tuomaristojen valitsema Kuukauden raviurheilijan tunnustus urheilijalle tai hevosen taustajoukolle, joka on osoittanut radoilla esimerkillistä toimintaa, ja jonka kanssa on erityisen kiva tehdä töitä.

Lisäksi ravivalmentajat saavat valita raviurheilijoita ja hevosten taustajoukkoja omalla työllään ja asenteellaan tukeneen kuukauden toimihenkilön: sisäänkirjoittajan, kahvion pitäjän, varikonvalvojan tai vaikkapa eläinlääkärin avustajan.

Heinäkuun raviurheilija on hämeenkyröläinen Tuukka Varis. Variksen valinnan perusteluina olivat muun muassa reilu ja ystävällinen käytös tilanteessa kuin tilanteessa, ahkeruus, reippaus ja haastatteluiden ulosanti.

Tuukka Varis.
Tuukka Varis on heinäkuun raviurheilija. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.

”Olen hyvin otettu tästä kunniasta, tälläinen tunnustus lämmittää mieltä todella paljon ja on ilo saada olla positiivinen väriläiskä tämän meidän hienon lajin sisällä. Mielestäni hyvät käytöstavat ja reilu kilpailuhenki niin radalla kuin radan ulkopuolella ovat nykypäivää näin 2020-luvulla. Kilpailutilanteissa ja jokaisessa startissani olen yrittänyt käyttää ajatusmalliani niin että yritän tehdä 110% työtä, mutta ajatellen, että lähtöjä on myös tämänkin jälkeen. Lajissamme myös toisten onnistumisesta on iloittava eikä koskaan olla katkera toisen menestymisestä, koska joku päivä se voi osua myös omalle kohdalle. Jaettu ilo on kaikkein paras ilo”, summaa Varis.

Variksen matka raviurheilun parissa alkoi tunnetun Euforia ponin kanssa, joka on antanut hyvän ponnahduslaudan tulevaisuuteen. Tulevaisuuden haaveissa Variksella siintääkin ammattiura raviurheilun parissa.

”Mielestäni idea palkitsemisesta on todella hyvä ja toivottavasti tämä innostaa reiluun ja positiiviseen käytökseen kaikissa tilanteissa oli kyse tunteiden purkautumisesta tai mistä tahansa tilanteesta. Olen yrittänyt ajatella, että hyvä käyttäytyminen on aina ilmainen mainos sinusta itsestäsi ja tällä alalla, jossa asiakaspalvelutaidot ovat erittäin tärkeitä on oltava aina palvelualtis ja valmis auttamaan. Mielipiteilläini tarkoitan, ettei tietenkään jokaisen tarvitse olla priimus tai aina positiivisella mielellä, mutta haluaisin että lähtökohtana olisi häirintä ja -kiusaamisvapaa alue jokaiselle lajin parissa toimivalle”, kertoo Varis.

”Rakkaudesta lajiin”

Heinäkuun toimihenkilö on alaveteliläinen Kaustisen raviradalla vaikuttava Anu Paavola, joka on tuttu kasvo raviradan sisäänkirjoituksesta jo 15-vuoden ajan.

”Kaustisen raviradalla olen aloittanut työt pikkutyttönä juosten tulojärjestyksiä tuomaristolta alakertaan ja kun ikää tuli tarpeeksi siirryin totomyyjäksi. Täysi-ikäisenä siirryin sisäänkirjoitukseen, joten varmaan noin 15-vuotta on sitä hommaa on tullut tehtyä”, kertoo Paavola.

Töitä Paavola tekee asiakaspalvelun parissa. Tämä on opettanut, kuinka ihmisiä kuuluu kohdata ja millainen merkitys hyvällä käytöksellä on. Reippaus ja palvelualttius ovat Paavolan mukaan tärkeitä niin alalla kuin alalla.

”Olen tosi otettu tästä valinnasta. Suomessa nimittäin on todella paljon toimihenkilöitä, joten todella mukavaa, kun minut on valittu heidän joukostaan. Kiva että myös vähän näkymättömimpiä henkilöitä nostetaan esille sillä ilman heitä raviurheilu ei pyörisi. Vaatii todella paljon työtä taustalla, jotta esimerkiksi ravitapahtuma saadaan onnistumaan. Se että olen viihtynyt niin kauan Kaustisen raviradalla töissä on varmasti mukavat työkaverit ja kaikkien into raviurheilua kohtaan”

Hevoset ovat kuuluneet Paavolan elämään pienestä pitäen ja omien sanojensa mukaan Paavola käyttää kaiken vapaa-aikansa raviurheiluun. Hevosia valmennetaan ja raveissa käydään.

”Ravit ja hevoset ovat elämäntapani ja omassa pihassa on tällä hetkellä viiden hevosen talli. Lapsesta asti olen päivittäin ollut hevosten kanssa tekemisissä”

Kuukauden raviurheilija ja toimihenkilö valitaan ainakin kesän 2022 ajan. Jokainen voi ehdottaa esimerkillisiä toimihenkilöitä sekä urheilijoita esimerkiksi raviratojen ja Ravivalmentajat ry:n kautta.