Hyppää sisältöön

Haltiatuli oli 2-vuotiaiden suomenhevosten paras Valtakunnallisessa varsanäyttelyssä

2-vuotiaiden suomenhevosten Valtakunnallisen varsanäyttelyn voittajaksi kruunattiin pienhevostamma Haltiatuli. Päivän ainoana pienhevossuuntaa edustaneelle Sibbon tyttärelle voitto ei ollut ensimmäinen Valtakunnallisessa varsanäyttelyssä, sillä se palkittiin parhaana 1-vuotiaana suomenhevosena viime vuonna. Voittaja sai 1 500 euron rahapalkinnon.

Haltiatuli ja Johanna Törmänen, kuva Emmi Korpiola
Haltiatuuli ja kasvattaja-omistaja Johanna Törmänen iloitsivat I-palkinnosta sekä finaalin voitosta Valtakunnallisessa varsanäyttelyssä. Kuva Emmi Korpiola
Finaalikehässä nähtiin kolme tammaa ja kaksi oritta, joista yksi oli pienhevossuunnan, kaksi juoksijasuunnan ja kaksi ratsusuunnan edustajia. Voittajaksi liiteli Vermossa täydet kymmenen pistettä ravista saanut pienhevossuunnan tamma Haltiatuli. Haltiantulen on kasvattanut ja omistaa Johanna Törmänen Hirsjärveltä.

- Olen iloinen voiton ratkettua. Tamma on ensimmäinen kasvattini. Se on itse asiassa koulutyövarsa. Opiskelin muutama vuosi sitten Ypäjän hevosopistossa ja saimme koulutehtäväksi valita jollekin tammalle oriin. Minä valitsin Sibbon omalle tammalleni ja sitten astutinkin tammani sillä. Sibbossa oli kaikki kohdallaan ja se täydensi tammani ominaisuuksia. Koulutyöstä tuli tuolloin paras mahdollinen arvosana, Törmänen kertoo ensimmäisen kasvattinsa taustoja.

- Haltiatuli on nyt opetettu ajolle ja sillä ajetaan kolme kertaa viikossa. Lopun aikaa se painii muiden varsojen kanssa. Ensi keväänä tai alkukesästä se pääsee ratsuopetukseen. Olen itse suunnitellut sen ratsuttavani. Luonteeltaan tamma on aika kipakka, mutta sillä todella hyvä työmotivaatio, Törmänen kehuu.

Toiseksi sijoittui Pyrypolun Felder (Camri) jonka on kasvattanut Päivi Laakso ja sen omistavat Krista Tuomela ja Tiina Lehtonen. Kolmas oli Elina Sjögrenin kasvattama ja Susanna Kinnusen omistama Savelan Mabel (Herkko Hurmaus), neljänneksi sijoittui Lotta Wegeliuksen kasvatta,a ja omistama Lyylin Solouuno (Corleone) ja viidennelle sijalle sijoittui Jenna Viertoman omistama Vivan Spesiaali (Lastun Leka).

Näyttelyyn osallistui yhteensä 13 varsaa, joista Haltiatuli ja Pyrypolun Felder palkittiin I- palkinnolla. Parhaana esittäjänä palkittiin Pyrypolun Felderiä esittänyt Krista Tuomela, arvonnassa ilmaisen osallistumisen Killerin Derbyyn voitti Villan Kasimiri ja Black Horse kasvattajakilpailuun, joka on suunnattu 6-vuotiaille suomenhevosille Okeroisten Maija. Savelan Mabel palkittiin näyttelyn hienoimpana ratsusuunnan varsana.

Haltiatuli voittajakuva, Emmi Korpiola
Haltiatuli palkittiin finaalin parhaana ELMA-messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Kuva Emmi Korpiola
Finalistien rakennekuvat löytyvät Hippoksen kuvapankista.

Hevoskohtaiset arvostelut julkaistaan Heppa-järjestelmässä.

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten valtakunnallinen varsanäyttely järjestettiin Helsingissä ELMA-messujen yhteydessä 11.-12. marraskuuta. Lauantaina esiintyivät 1-vuotiaat ja sunnuntaina 2-vuotiaat suomenhevoset. Lauantain finaalin parhaana palkittiin Kruunun Toivo (Suivikas) ja sunnuntain Haltiatuli (Sibbo).