Hyppää sisältöön

Hachiko de Veluwe johti tuttujen menestyjien juhlia Suuressa Suomalaisessa Derbyssä

Menestyskaksikko Jorma Kontio ja Timo Nurmos juhlivat Derbyssä, kun Hachiko de Veluwe jyräsi klassikkokilpailun parhaaksi. Lars Ingman Oy Ab:n omistaman ja kasvattaman ruunan isoveli Brad de Veluwe voitti kisan vuonna 2012.

Jorma Kontion ajama ja Timo Nurmoksen valmentama Hachiko de Veluwe oli Derbyn suurin ennakkosuosikki ja hoiti homman loppusuoralla isännän elkein. Nelivuotislahjakkuus vyöryi johtaneen Lexus Dreamin ulkopuolelta loppusuoralla varmoin ottein ykköseksi tuloksella 13,3/2600. Ykköspalkinto 150 000 euroa on suurin suomalaisessa ravilähdössä jaettava palkintosumma.

Ari Moilasen ajama ja Markku Niemisen valmentama Lexus Dream taisteli kakkoseksi. Kolmanneksi kiri Gloria Web, joka on niinkään Timo Nurmoksen valmennettava.

"Vielä viimeisessä kaarteessa ei tiennyt, miten tässä käy. Kun loppusuora aukesi, Hachiko sai yliotteen ja tiesin, että ohi mennään. Hachiko on erittäin hyvä kilpahevonen ja sillä on hyvä tulevaisuus. Kilpailuita on aika vähän takana. Ajoin aikanaan myös emätamma Amazing Ridella ja se on kyllä harvinainen emätamma, kun on pystynyt jättämään kaksi Derby-voittajaa. Meillä on Timon kanssa 40 vuotta yhteistyötä takana ja hyvin on mennyt. Jo aikojen alussa hänen hevosensa olivat samantyyppisiä kuin nytkin. Ne ovat aina olleet jaksavia ja niihin on pystynyt luottamaan, että voi ajaa rohkeasti", Kontio kehui.

Valmentaja Timo Nurmokselle Suuren Suomalaisen Derbyn voitto oli valmentajana jo viides, ja Jorma Kontio ajoi peräti yhdeksännen Derby-voittonsa. Pohjoismaiden voitokkain raviohjastaja Kontio on myös Derbyn historian menestynein ohjastaja.

Hachiko de Veluwen omistaja ja kasvattaja on Lars Ingman Oy Ab. Emätamma Amazing Ride on periyttänyt nyt kaksi Derby-voittajaa, sillä aikansa superhevonen Brad de Veluwe voitti kisan vuonna 2012. Hachiko de Veluwe on Bradin pikkuveli.

"Brad de Veluwe oli enemmän sellainen ruutitynnyri, Hachiko taas tulee enemmän hitaasti mutta varmasti. Olen aina ihaillut Timoa valmentajana ja sitä, kuinka hän osaa laittaa hevoset oikeaan aikaan kuntoon", omistajatahon Anders Ingman kiitteli.

Jorma Kontio ja Timo Nurmos ovat takoneet viime vuosikymmeninä hurjaa menestystä sekä Suomessa että Ruotsissa, jossa kaksikko vaikuttaa. Nurmos voitti Suuren Suomalaisen Derbyn ensimmäistä kertaa Louise Laukolla vuonna 1996. Hachiko de Veluwella tuli jo valmentajauran viides Derby-voitto.

"Hachiko de Veluwe tuli minulle yksivuotiaana ja oli varsana vähän sellainen yli-iloinen. Se on kauhean kiltti ja mukava hevonen, tykkää treenata. Alussa sillä ei tahtonut pysyä neljä jalkaa maassa. Sitten se ruunattiin ja hevonen tasoittui. Tätä lauantaipäivää on pidemmän aikaa pidetty tähtäimessä. On aina hienoa voittaa tällaisia lähtöjä koti-Suomessa", Nurmos iloitsi.

Timo Nurmos kuuluu Ruotsissa ravivalmentajien parhaimmistoon. Tammikuussa hänen valmentamansa Readly Express voitti maailman arvostetuimpiin ravilähtöihin kuuluvan Prix d'Ameriquen Ranskassa. Nurmoksella on tänä viikonloppuna mahdollisuus tuplavoittoon, sillä hänen valmentamansa Mellby Fire juoksee sunnuntaina Malmössä Ruotsin Derbyssä.

Vermossa ajettiin lauantaina myös Suomen mestaruus, jonka voitti Hannu Torvisen ajama Ranch Kelly. Torvinen toteutti vakioajokkinsa kanssa tuttua taktiikkaa ja kierrätti Ranch Kellyn johtaneen William Birdlandin rinnalle. Ranch Kelly paineli viimeisessä kaarteessa kärkeen ja karkasi kovassa lähdössä helpolla tyylillä vastustajiltaan. Voittotulos 11,5/2100a on uusi tammojen Suomen ennätys. Ranch Kelly pitää hallussaan tammojen Suomen ennätyksiä neljällä eri kilpailumatkalla.

Mäntyharjun supertamma on tehnyt 10-vuotiaana upean kilpailukauden, johon on jo ennen Suomen mestaruutta kuulunut mm. Suur-Hollola-ajon ja Tammavaltikan voitot. Elokuussa Ranch Kelly oli Tukholmassa tammojen Euroopan mestaruudessa kakkonen.

"Tänään oikeastaan ihan liikutuin lähdön jälkeen, en voi uskoa tätä todeksi", valmentaja Anne Luttinen ihasteli. "Hannu sanoi lämmityksen jälkeen, että tamma oli vähän sellainen tänttärä. Kysyin mitä se tarkoittaa ja hän sanoi, että tamma oli normaalia reippaampi."

Ranch Kelly on tällä hetkellä Suomen ykköshevonen, mutta seuraavaksi sitä odottaa todennäköisesti kansainväliset tehtävät.
"Ilman muuta Ruotsin puolelle ainakin lähdetään, jos sopivia sarjoja löytyy. Ranskassa voi olla aika rajatut kilpailumahdollisuudet, joten siitä en osaa vielä sanoa. Ensi viikon Kelly saa kuitenkin olla yötä päivää laitumella. Se saa palautua hyvin ja viettää hevosen elämää", Anne Luttinen suunnitteli.

Tähtisprintterin voittoon ravasi puolestaan Petäjäveden vauhtiruuna Polara.  Kun ennakkosuosikki Välähdys laukkasi lähtökiihdytyksessä, Antti Tupamäen ajama ja valmentama Polara pääsi vaivattomasti kärkipaikalle. Kaksinkertainen ravikuningas Köppinen piti rinnalla vauhtia, mutta Köppisen laukattua loppukaarteessa tiukimman haasteen tarjosi toinen ikinuori 15-vuotias Hullumies. Polara piti kuitenkin loppuun saakka pintansa ja voitti tuloksella 21,2/1609a.

Hullumies oli urhea kakkonen kaksi kymmenystä hävinneenä ja Diktaattori punnersi kolmanneksi. Tähtisprintterin voitosta Polara ansaitsi 10 000 euroa.

"Ei mennyt ihan käsikirjoituksen mukaan tämä lähtö kun Välähdys laukkasi", Antti Tupamäki totesi. "Polara hoiti homman hyvin, vaikka Hullumies ja Köppinen haastoivat hyvin. Hevonen oli koko matkan tosi laiska ja tuntui, että Köppinen menee ohi suoralla. Polara vähän haahuilee ja on tuollainen, että tekee vain sen minkä tarvitsee."

Suuren Suomalaisen Derbyn lopputulokset:
1. Hachiko de Veluwe 13,3
2. Lexus Dream 13,5
3. Gloria Web 13,6
4. Jack Vader 13,6
5. Cameron Evo 13,6
6. Volume Ace 13,7
7. Club Nord Elit 13,8
8. Stonecapes Queila 13,8
9. Builder's Caviar 13,8
10. Twist Of Fate 14,2
11. Lovely Alexander 14,8
Run For Royalty hylättiin pitkästä laukasta


Lisätietoja: Vermon kilpailupäällikkö Timo Mahlamäki, puh. 040 841 5415