Hyppää sisältöön

Graceful Swamp täysin pitelemätön, Edwina Orden latasi ME-lukemat Kuopiossa

Kuopio Stakes oli odotetusti Erkki-Pekka Mäkisen valmentaman Graceful Swampin näytös karsinnasta finaaliin. Kolmivuotiaiden SHKL Cupin finaalissa Edwina Orden laittoi Santtu Raitala ohjaksissaan ennätykset uusiin lukemiin.

Graceful Swamp Kuopio Juhani Hynynen
Graceful Swamp ja Ari Moilanen juhlivat helteisessä Kuopiossa Stakes-voittajina. Kuva: Hipppos/Juhani Hynynen

Sorsasalossa päivän päähuomio kiinnittyi nelivuotiaiden Kuopio Stakes –kilpailuun, jossa suomalaisen raviurheilun superlupaus Graceful Swamp oli täysin omaa luokkaansa. Ari Moilasen ajokki hallitsi karsintalähtöään mielin määrin, eikä ori saanut kummoista vastusta finaalissakaan.

- 40 vuotta olen treenaamista opetellut, tämän näköjään olen oppinut, valmentaja Erkki-Pekka Mäkinen nauroi.

Mäkisen suojatti on kulkenut liki voitosta voittoon: 28 startistaan Graceful Swamp on voittanut 23. Kuopiosta se lunasti uransa suurimmat palkintorahat, yhteensä yli 41 000 euroa, joiden myötä nuoren hevosen ansiot ylittivät komeat 200 000 euroa. Voittoaika 12,0/1609 metriä on Kuopio Stakesin historian toiseksi nopein ja Graceful Swampin uusi ennätys.

- Ensimmäistä kertaa oikeastaan latasin lähtöön, muulloin se on saanut vain lähteä. Paljon oli voitettu, kun pääsimme keulapaikalle ja kyllä jäi hevoselle vielä paljon varaa, vakio-ohjastaja Moilanen paljasti.

Graceful Swamp on hallinnut nelivuotiaiden lähtöjä mielin määrin, ja Mäkinen on toistaiseksi pysynyt ikäluokkakilpailuissa, vaikka kutsu kävi muun muassa Finlandia-ajoon. ”Sämpylällä” on taskussaan jo kutsut Killerin Eliittiin 8.6. sekä 15.6. juostavaan kansainväliseen Kymi GP:hen, mutta Mäkinen ei vielä osannut sanoa miten oriin kilpailukausi jatkuu. Syksymmällä luvassa ovat nelivuotiaiden Derby sekä Suomessa kilpailtavat EM-ravit.

- Katsotaan nyt jatketaanko nelivuotislähdöissä vai mennäänkö välissä jotain muuta. Yritetään mennä jalat maassa, vaikka mieli tekisi ajaa kunnollakin. Ei liika säästäminenkään välttämättä ole hyvä - hyvä hevonen kehittyy kovista tehtävistä, Mäkinen pohti.

Edwina Orden Kuopio Juhani Hynynen
Santtu Raitalan ohjastama Edwina Orden esitti kanuunakirin ja kirjasi ikäluokan SE- ja ME-lukemat uusiksi. Kuva: Hippos/Juhani Hynynen

Vuotta nuorempien, kolmevuotiaiden lämminveristen SHKL Cupin finaalissa Santtu Raitalan ohjastama Edwina Orden laittoi ennätystulokset kerralla uuteen uskoon. Uransa avausvoiton kuudennesta startista ottanut tamma kirjasi voiton aikaan 13,1/2120 metriä, mikä on paitsi ikäluokan Suomen ennätys, myös kyseisen lähtötavan maailmanennätys.

- Tamma teki oikein hienon juoksun, se oli tosi hieno tänään, Raitala kehui.

- Tämä on tosi omalaatuinen hevonen mutta koko ajan käytös paranee raveissa. Se on siitä hauska, että sillä on paljon omia juttuja, mutta hienosti on valmentaja osannut sen kanssa toimia.

Nuorten hevosten hermoja koeteltiin lähdönuusintojen myötä, mutta ainoana takamatkan lähtijänä ollut Edwina Ordenia vasta neljännellä yrityksellä onnistunut startti ei häirinnyt.

Tanja Goman-Niemisen valmentama ja Five Comrades Teamin omistama hevonen kohensi ennätystään yli kolmella sekunnilla ja kuittasi voitosta 10 000 euron palkintorahat.

- Se on vähän hankala, jos se ei pääse startissa irti. Viimeksi vei minua Vermossa kuin litran mittaa tallialueella startin jälkeen, jospa nyt olisi vähän rauhallisempi, Goman-Nieminen nauroi.

Juliette Lax Kuopio Juhani Hynynen
Antti Teivainen ja Juliette Lax jättivät muut taakse kylmäveristen Savo-ajossa. Kuva: Hippos/Juhani Hynynen

Kylmäveristen Savo-ajossa Antti Teivaisen ohjastama Juliette Lax hallitsi tapahtumia lähdöstä maaliin. Yhdeksänvuotias Jussi Suomisen valmentama tamma oli lähdön ylivoimainen suosikki ja nappasi Kuopiosta jo kauden seitsemännen voiton kahdeksasta startista.

- Hyvällä tyylillä tuli, ja olosuhteet olivat tosi hyvät. Juliette oli oma itsensä ja luottavaisena lähdettiin tänään, Teivainen tuumasi 23,7/2120m –voittoaikaan päättyneestä juoksusta.

Teivainen hyödynsi lähdössä tammoille annetun 20 metrin etumatkan ja nopeana lähtijänä tunnettu Juliette Lax sai tehdä oman työnsä rauhassa keulapaikalta. Stall Laxin kasvattaman hevosen omistaa Juliette Talli.

- Se on mennyt hyvin ja keulaan kun pääsee, niin saa hallita aika sopivasti. Aiemmin kevätkelinen myötä on tullut vaikeuksia, mutta nyt näyttää hyvältä, valmentaja Suominen iloitsi.

Entisellä kotiradallaan kilpaillut Cameron Evo oli omaa luokkaansa lämminveristen Kultadivisioonafinaalissa. Harri Koivusen valmennustalliin hiljattain siirtynyt viisivuotias ori otti kauden toisen voittonsa varmasti keulajuoksun päätteeksi ajalla 12,8/2100m.

- Tällä on mielenkiintoinen tulevaisuus. Se on tällä hetkellä Suomen nopein hevonen, Next Direction meni Elitloppettiin ja oli viimeksi kymmenyksen hitaampi kuin meidän hevonen, ohjastaja Olli Koivunen kuittaili voittajaseremonioissa pilke silmässä.

Suvelan Tallin kasvattaman Cameron Evon omistavat Iivo Niskanen, Jethro Rostedt, Team KM Hästfarm sekä Arvo Ylitalo.

Kaikki Kuopion ravilauantain tulokset voit lukea Hippoksen Heppa-järjestelmästä.

Vapaasti käytettäviä kuvia löytyy Hippoksen kuvapankista