Hyppää sisältöön

Graceful Swamp Suuren Suomalaisen Derbyn sankari: "Kaikkea ei olla vielä nähty”

Erkki-Pekka Mäkisen valmentama ja Ari Moilasen ohjastama Graceful Swamp vei nimiinsä Vermo Areenalla juostun historian 50:nnen Suuren Suomalaisen Derbyn. Oriin taustajoukot palkittiin voitosta 150 000 eurolla.

Graceful Swamp, Suuren Suomalaisen Derbyn voittaja 2019. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Graceful Swamp on viime vuosien aikana raivannut tiensä suomalaisen ravikansan sydämeen ja viimeistään Vermossa ravatun Suuren Suomalaisen Derbyn voiton myötä sen jätti nimensä myös kotimaiseen ravihistoriaan.

Erkki-Pekka Mäkisen valmentama ja Ari Moilasen ohjastama ori juoksi nelivuotiaiden Suomessa syntyneiden lämminveristen kauden pääkilpailun voittoon ajalla 13,2/2600 metriä ja kasvatti tilipussiaan peräti 150 000 eurolla. Sen voittoaika jää vain kymmenyksen nelivuotiaiden kyseisen matkan Suomen ennätyksestä.

”Tämä on harvinainen lämminverinen. Ei löydy maailman mittakaavassakaan montaa hevosta, joka on nelivuotiaana juossut 34 starttia ja voittanut niistä 28”, ensimmäisen Derby-voittonsa mittavalla ohjastajanurallaan saavuttanut Moilanen hehkutti.

”Tällä voi ajaa kovaa tai hiljaa, se rauhoittuu heti kiihdytyksen jälkeen. Sillä on paljon hyvän hevosen ominaisuuksia: se on aina raveissa hyvällä tuulella eikä mökötä, liikkuu helposti ja menee muutamalla askeleella nollasta sataan. Kaikkea ei olla vielä nähty.”

Voiton ansiosta Graceful Swamp nousi vuoden toiseksi menestyneimmäksi suomalaiseksi hevoseksi. Se on juossut tänä vuonna 11 starttia ja sen voittosumma kipusi Derbyn myötä yli 242 000 euroon. Vuositilastossa sen edelle kiilaa kolmivuotiaiden ikäluokkalähdöissä menestynyt Raviliiga-Travliga HIFK:n Mascate Match.

Erkki-Pekka Mäkinen ja "Sämpylä" keräsivät Vermoon suuren kannattajajoukon. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Kova karsintajuoksu laittoi fysiikan lait uusiksi


Graceful Swampin omistaa Pekka Mäkinen Kp ja sen on kasvattanut Ari Takaneva. Hevosta hoitaa Ilona Mäkinen.

”Sämpylänä” tunnettu ori ehti voittaa 10 lähtöä peräkkäin ennen Derbyn karsintaa, jossa se laukkasi lähtöauton takana ja jäi kymmeniä metrejä muista, mutta ehti vielä hirmuisella juoksulla toiseksi. Karsintalähdön jälkeen Mäkinen myöntää jopa harkinneensa sen jättämistä pois finaalista.

”Ajattelin, että siirretäänkö siitokseen. Suoritus meni niin kovaksi, silloin laitettiin fysiikan lait uusiksi”, värikkäistä kommenteistaan tunnettu Mäkinen kertasi.

”Aika tyhjä on pää, takana on kovat 10 päivää. Karsinnan jälkeen ensimmäiset päivät olin huolissani – kisa oli niin kova ja ajattelin, että en halua pilata tämän hevosen myöhempää uraa näissä juniorikilpailuissa. Viikon jälkeen se alkoi kuitenkin virkistyä ja huomasi, että maitohappo alkoi poistua. Loppupäivät sitten vain valmisteltiin, hevonen sai elää hevosen elämää mutta koko ajan sitä tarkkailtiin”, Mäkinen jatkoi.

Lähimmäs Graceful Swampia ehti Kari Rosimon ohjastama Knows Best. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

”Moilasen pojalle kiva antaa Derby-voitto”


Derbyfinaalissa Moilanen sai määrätä lähdön vauhdin keulapaikalta, mutta loppusuoralla valmentaja Mäkinen myönsi pelänneensä tappiota. Lähimmäs ehti Kari Rosimon ohjastama Knows Best, mutta Graceful Swamp ehti maalilinjalle puolen hevosen erolla kilpakumppaniinsa.

”Tämä merkitsee paljon. Vuonna 2015 ajoin itse Tilia’s Abrahamin finaaliin, mutta en osannut tehdä karsinnan ja finaalin välissä oikeita asioita. Näitä isoja kilpailuita pitää opetella voittamaan – (Pekka) Korpi ja (Tuomas) Korvenoja ovat opetelleet jo 20-30 vuotta sitten, mutta perästä tullaan”, Mäkinen nauratti runsaslukuista Derby-yleisöä.

Graceful Swampin voitto kirjasi Derbyn historiaan myös toisen nimen, jota kunniataulusta ei ole ennen vuotta 2019 löytynyt. Vihdin ”Pumpulisormena” tunnettu Ari Moilanen nimittäin voitti lauantaina Suuren Suomalaisen Derbyn ensimmäistä kertaa mittavalla urallaan.

”Ajattelin, että Moilasen pojalle olisi kiva antaa Derby-voitto. Olen puhunut vähän ohi suuni ja luvannut hänelle ties mitä Elitloppet- ja Prix d’Amerique –voittoja”, Mäkinen nauroi.

Nelivuotiaiden tähtihevosten syksyä värittää Vermossa 12. lokakuuta EM-ravien yhteydessä ajettava UET Grand Prix. Graceful Swamp on yksi neljästä suomalaisesta kilpailuun maksetusta hevosesta. Karsinnat ajetaan syyskuun lopulla Tukholmassa ja Pariisissa.

Mäkinen kertoi EM-ravien olevan edelleen ”Sämpylän” kauden päätavoite, mutta lisäsi, että kivenkovaan kilpailuun Euroopan huippuja vastaan lähdetään vain hevosen ollessa täydessä iskussa.

”Toivottavasti päästään finaaliin ajamaan Euroopan parhaita nelivuotiaita vastaan UET GP.ssä”, Moilanen odotti.


Suuren Suomalaisen Derbyn tulokset >

Lisätiedot:

Suvi Hakkarainen, viestintäpäällikkö, Suomen Hippos
p. 040-7760530
suvi.hakkarainen@hippos.fi

Lue lisää: