Hyppää sisältöön

Genomivalinnan uusia menetelmiä ja suomenhevosen perinteitä jalostuspäivien ensimmäisessä päivässä

Jalostuspäivien ensimmäisessä päivässä Rovaniemellä saatiin tuhti annos geenitutkimusta sekä oppia siitä miten tehdä parempia jalostusvalintoja tulevaisuudessa.

Päivän pääpuhuja oli tutkija Sofia Mikko Ruotsin maatalousyliopistosta. Hän kertoi yleisölle, että genomitutkimuksen kautta saatava informaatio on tärkeä osa tulevaisuuden hevosjalostusta. Tämä lisää luotettavuutta erityisesti ominaisuuksissa, joiden periytymisaste on alhainen.

Genomivalinta on jo vuosia ollut käytössä nautojen jalostuksessa. Hevosten osalta geenitutkimusta tehdään tällä hetkellä useissa eri maissa. Genomivalinta vaatii erittäin hyvä datan ominaisuuksista, joita arvioidaan. Vertailupopulaation on myös oltava riittävän suuri. Näiden osalta kansainvälinen yhteistyö on erittäin merkittävässä roolissa.

Mikko myös varoitteli yleisöä sukusiitoksesta, joka yksipuolistaa geeniperimää. Hän muistutti, että meidän on pidettävä huoli, että hevosten kanssa ei jouduta skandinaavian susien kanssa samaan tilanteeseen. Susien yksipuolistuva geeniperimä heikentää huomattavasti niiden kykyä selvitä ja kehittyä tulevaisuudessa.

Tutkija Karin Hemman kertoi omassa puheenvuorossaan kantaori Murron hampaiden tutkimuksesta ja niiden tietojen hyödyntämisessä suomenhevosen perimän tutkimuksessa. Lisäksi Hemman avasi yleisölle DMRT3 –geenimutaatiota (CC, AC, AA), joka vaikuttaa askellajeihin; käyntiin, raviin ja laukkaan sekä tölttiin. Tämä geeniominaisuus voidaan tutkia hevosista ja sen avulla voi saada arvokasta tietoa esimerkiksi hevosen ravivarmuudesta.

Jalostuspäiväyleisö sai myös ensimaistiaiset Suomen Hippoksen jalostustietojärjestelmän uusimmista ominaisuuksista. Tulevina viikkoina käyttäjille julkaistavan testiparituksen edistynyt haku tarjoaa kasvattajille mahdollisuuden määritellä oriille toivomiaan ominaisuuksia ja löytää vaatimuksiaan vastaavat orikandidaatit. Sivusto löytyy osoitteesta heppa.hippos.fi/jalostus.

Pohjoisen Suomen historiassa yhteiskuntaan vaikuttaneita hevosia esiteltiin tarinoiden kautta Katri Helmisen historiaesityksessä. 1920 –luvulla eläneen Lapukka nimisen oriin tarina menestyksekkään raviuran vaihtumisesta pirtunsalakuljetukseen sai yleisön naurahtamaan. Nopea ori Lapukka nimittäin juoksi lastin kanssa niin kovaa virkavaltaa pakoon, että se oli myös tässä toisessa ammatissaan pirtuhevosena erittäin menestyksekäs.

Le Cannibale ja Herkko Hurmos näyttelyiden isäoripörssin ykköset

Suomen Hippoksen näyttelytoiminnan puheenjohtajatuomari Jenni Timlin julkaisi näyttelyiden isäoripörssin. Laskentaan ovat päässeet mukaan suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten isäoriit, joiden jälkeläisiä on esitetty näyttelyissä vähintään 4 kpl vuoden 2017 aikana. Kaksi kertaa näyttelyissä käyneiltä varsoilta on huomioitu vain parempi näyttelytulos.

Lämminveristen ravihevosoriiden isäoripörssin voittoon ylsi Le Cannibale. Yhteensä Le Cannibalen jälkeläisiä esitettiin näyttelyissä kuusi. Varsoilla oli laskennassa parhaat tyyppipisteet, ne olivat myös ryhdikkäitä, hyvin kehittyneitä ja melko kookkaita. Rungoltaan ne olivat kevyitä ja sopusuhtaisia. Lausunnoissa toistuivat useasti pitkä säkä, voimakas lapa ja jyrkähkö lautanen. Lisäksi Le Cannibalen varsat saivat parhaat kaviopisteet.

Lämminveristen ravihevosten TOP 3

1.       Le Cannibale

2.       Neighsay Hanover

3.       Quite Easy

Suomenhevosten puolella voittoon ylsi Herkko Hurmaus, jonka kaikki viisi esitettyä jälkeläistä arvosteltiin ratsuina.  Varsat olivat kookkaita ja niillä oli ylivoimaisesti parhaat tyyppipisteet. oli Varsoilla pääsääntöisesti syvä runko, hyvä säkä ja jyrkänpuoleinen lautanen.  Jalka- ja kaviopisteet olivat Herkko Hurmauksen jälkeläisten heikoin kohta, mutta ne saivat hyvät liikepisteet.

Suomenhevoset TOP 3

1.       Herkko Hurmaus

2.       Frans

3.       Harjun Kakkonen

Suomenhevosravurit TOP 3

1.       Frans

2.       Suivikas

3.       Kilun Peedro Parhaiden vuonna 2017 jalostusarvosteltujen J-suunnan suomenhevostammojen ja lämminveritammojen palkitseminen

SUOMENHEVOSET

1. Turon Linda (1040-07), enn. 23,4ly, i Turo, e Falinda,  ei Fabian,
kasv. Harri Niskala, om. Olavi Hautaketo, Evijärvi

Käyttöpisteet (luonne-liikkeet): 9-9=18

Rakennepisteet (tyyppi-runko-jalka-as./jalkaterv.-kaviot): 9-9-8/9,5-7,5=43 Yht. 61, I palkinto

2. Volsuritar (246001S00111100), enn. 26,2 ake,  i Sipori, e Volsutar,  ei Kihin Hiski,
kasv. Arja Rytkönen, om. Peknie Talli, Kankaanpää

käyttöpisteet:8,5-9=17,5, rakennepisteet: 9-9-8,5/8-9=43,5  Yht. 61,  II palkinto
                         
3. Taruntuuli (246001S00101986), enn. 22,1ke, i Auraus, e Turotuuli, ei Turo,
kasv. Kalevi&Anna-Liisa Salmela, om. Journey Stable, Hollola

Käyttöpisteet: 9-9=18,  rakennepisteet: 9-9-7,5/7,5-8,5=41,5 Yht. 59,5, I palkinto

LÄMMINVERISET

1. L Dees Maggiesbest (US-2K6357), i  Explosive Matter, e L Dees Maggie, ei. Conway Hall,  enn. 11,7aly,
kasv. Dumain Lawrence & Lattinelli Carlo, om. Timo Haapajärvi, Laukaa

Käyttöpisteet: 9-9=18, rakennepisteet: 8,5-9/9-8,5= 35 Yht. 53, B jlk

2. Wim's Wild Rose (246001L00101511), i Don't Blink Twice, e Wim Van D'eau, ei Bostonian, enn. 13,6aly,
kasv. Petri & Seppo Airaksinen, om.  Susanne & Sara Vähälä, Kaustinen

Käyttöpisteet: 9,5-9=18,5, rakennepisteet: 9-7,5/9-7,5= 33 Yht. 51,5, B jlk

3. Olivia Pepper (07-1744), i Super Fling, e Winnie Pepper,  ei, Swift American,  enn. 12.6ly
kasv & om. Pertti Vessari, Mänt
Käyttöpisteet: 8,5-9=17,5, rakennepisteet: 8,5-8/9-8= 33,5   Yht. 51, B jlk

 

Lisätietoja,
Minna Mäenpää, jalostusjohtaja
puh. 040 511 2067