Hyppää sisältöön

Fiini Piruetti yllätti omistajansa voittamalla 1-vuotiaiden Valtakunnallisen varsanäyttelyn

Porin raviradalla järjestetyn Valtakunnallisen varsanäyttelyn voitti Helena Lehtosen omistama ja kasvattama tamma Fiini Piruetti. Ratsusuunnalle arvosteltu tamma yllätti omistajansa täysin viemällä todella tasaisen finaalin voiton.

Fiini Piruetin omistaja Helena Lehtonen iloitsi silmin nähden voitosta. Kuva Pirje Fager-Pintilä


- En odottanut voittoa ollenkaan, se oli todella iloinen yllätys, liikuttunut Helena Lehtonen iloitsi voiton ratkettua.

 

- Tämä on minun ensimmäinen oma kasvatti ja ollut kauhean kiva varsa alusta asti. Kaikkea sen kanssa on tehty ja tamma on tosi kiltti. Syksyllä olisi tarkoitus aloittaa ajo-opetus. Haaveena on tehdä mahdollisimman monipuolinen käyttöhevonen ja opettaa sekä ratsu- että työhevospuolen asioita. 

 

Näyttelyn finaaliviisikon arvostelupisteet olivat todella tasaiset. Perinteisesti voittaja ratkesi finaalin kehän esiintymisellä, jossa Fiini Piruetin (Pirvetti) jälkeen toiseksi sijoittui Niina Mäentaustan kasvattama ja Mia-Mari Puustisen omistama Kallion Ruuti (Pisara Vihtori). Kallion Ruuti oli ainut finaalissa nähty ori ja myös se arvosteltiin voittajan tavoin ratsusuunnalle. Kolmanneksi sijoittui parhaana juoksijasuunnan varsana ilmaisella osallistumisoikeudella Satakunta-ajoon palkittu Herttuli (Tuli-Viesker). Herttulin omistaa Talli Tulisielut ja sen on kasvattanut Taisto Rautiainen. Neljäs oli Näppärä Tallin omistama ja Mikko Ihannin kasvattama Neiti Näppärä (Vaellus), Viidennen sijan vei Pojiksen Marilyn (Romeon Poju), jonka on kasvattanut ja omistaa Susanna Heikkilä. Teivon raviradan lahjoittama ilmainen osallistuminen Kriteriumiin arvottiin varsalle Susan Salmari.

 

 

- Päivän näyttelyn taso oli tasainen, joukossa oli paljon kovassa kasvuvaiheessa olevia varsoja. Tämä heijastuikin monen osalta niin tyyppi kuin runkopisteisiinkin sekä siihen, että liikkeet jäivät vielä voimattomiksi. Varsoissa oli kuitenkin monia hyvin kehityskelpoisia yksilöitä.

 

- Kuivan kesän jälkeen oli erityisen ilahduttavaa, että kaikki varsat esitettiin todella hyvässä kunnossa, vaikka varmasti laidunkausi ei ole ollut kuluvana vuonna kaikkein suotuisin. Finaali varsat valikoituivat lopulta melko helposti aamun arvostelujen jälkeen. Kärkiviisikko oli hyvin tasainen ja vain puolen pisteen eroin. Finaalin ratkaisi voittajan eduksi tasaiset rakennepisteet sekä liikkuminen finaalikehässä, lautakunnan puheenjohtaja Jenni Timlin kommentoi.

 

Valtakunnallinen varsanäyttely jatkuu huomenna sunnuntaina 18. elokuuta 2-vuotiaiden suomenhevosten näyttelyllä.

 

 

Varsojen pisteet löytyvät Heppa-järjestelmästä. Lausunnot julkaistaan ensi viikolla.

 

Viiden parhaan kuvat Hippoksen kuvapankissa