Hyppää sisältöön

Eveliina Hietaselle ponien Suomen mestaruudet ja Markku Hietaselle Ravikuningattaruus

Kuninkuusravien sunnuntaina ajetaan perinteisesti shetlanninponien ja B- ponien Suomen mestaruudet. Laihialaisesta Eveliina Hietasesta tuli päivän kaksoisvoittaja Eveliinan vietyä nimiinsä molemmat ponien Suomen mestaruudet Dynamit III:lla ja Ernst Rivaldolla. Hietasten raviperheen päivän kruunasi Eveliinan faarin Markku Hietasen ohjastama Ravikuningattaruus Akaasialla.

Kunkkarisunnuntain avasi shetlanninponien Suomen mestaruus, jonka voittoon ohjasti Eveliina Hietanen 16- vuotiaalla Dynamit III:lla. Lähdössä nähtiin jännittävä loppusuoran kamppailu Elina Miettusen Noron Sissin ja Dynamit III: n välillä. Hietanen kiritti Dynamit III:n uransa toiseen Suomen mestaruuteen ajalla 2.12,6 Noron Sissin kamppaillessa hienosti SM- kakkoseksi. Ensimmäisen Suomen Mestaruuden ajoi ponin omistajaperheen tytär Nicole Haglund Porin Kuninkuusraveissa 2014.  SM- kolmoseksi sijoittui lauantain montén SM-kakkonen Granat Aada Salon ohjastamana.

IMG_9280
Suomen mestari 2018 Dynamit III ja Eveliina Hietanen. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää

- Dynamit III siirtyi minulle helmi – maaliskuun vaihteessa. Tämä oli Dynamitille hieno uran päätös  ja tämä on varmasti viimeinen Suomen mestaruus ponille. Tietysti se on vielä omistajien päätös, mutta valmentajana uskon niin. Dynamitilla on aina otettava alku tosi varman päällä ja se vähän hapuili sata ennen maalia, mutta tuli sitten varmasti ohi Noron Sissistä, kertoo Eveliina Hietanen voitosta.

Ernst Rivaldolle B-ponien Suomen mestaruus

Hannu Hietasen tytär ja Akaasialla Ravikuningattaruuden 2018 voittaneen Markku Hietasen pojantytär Eveliina Hietanen tuplasi päivän Suomen mestaruudet kiidättämällä B-ponien Suomen mestaruuteen Ernst Rivaldon. Voitto oli tänä vuonna C-ajoluvan suorittaneelle Eveliina Hietaselle uran 151 ponilähdöissä.

Radalla nähtiin huikea kilpailu Eveliina Hietasen ohjastaman Ernst Rivaldon ja Pinja Iltasen Miniatyrin välillä. Miniatyr johti koko matkan Ernst Rivaldon seuratessa johtavan takana. Viimeisellä takasuoralla Eveliina Hietanen käänsi Ernst Rivaldon toiselle radalle, mutta Ernst Rivaldo sortui laukkaan Miniatyrin rinnalta. Miniatyr näytti jo päässeen karkuun. Eveliina Hietanen liidättikin loppusuoralla Ernst Rivaldon uskomattomaan vauhtiin voittaen lähdön selkeästi. Suomen mestaruus oli Ernst Rivaldon kahdestoista, voittaen niiistä kahdeksan kärryistä ja neljä montésta.

IMG_9298
Suomen mestari 2018 Ernst Rivaldo, Eveliina Hietanen ja Mira Kaappola. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää

-Rivaldo jäi laukassa tosi paljon ja ajattelin, että peli oli nyt siinä. Rivaldo tuli ihan jäätävää vauhtia loppusuoran. Kyllä se on syntynyt voittajaksi ja rakastaa kilpailemista ja tekee aina niin hyvää työtä kuin voi. On tämä  äärettömän hieno poni, kertoo Eveliina Hietanen onnellisena, mutta haikeana voittajakehässä.

-Oli aivan mahtavaa lopettaa tähän, Eveliina on tehnyt hyvää työtä ja nyt oli viimeinen kerta Suomen mestaruudessa ja kyllä se palkittiin. Varmasti ponikin tietää sen, kertoo omistajaperheen Mira Kaappola kyynelehtien.

St Michel raveissa B-ponien montén Suomen mestaruuden voittanut Pinja Iltasen Miniatyr sijoittui upeasti SM-kakkoseksi uudella ennätyksellä 36,9ake ja Julia Saarelan valmentama ja Veera Järvelän ohjastama Farmens Tix SM-kolmokseksi ennätysajalla 44,9ake.

Voittajakehässä elettiinkin erittäin tunteikkaita hetkiä Hietasen voitaessa molemmat Suomen mestaruudet ja Ernst Rivaldon sekä Dynamit III:n voittaessa uransa viimeiset Suomen mestaruudet. Tunnelmassa myötäelivät myös kanssakilpailijat sekä kaikki voittajaseremonioissa mukana olleet.

IMG_9258
Suomen Mestarit 2018 Dynamit III ja Ernst Rivaldo, Eveliina Hietanen ja Mira Kaappola.

Rovaniemen Kuninkuusravien upeissa puitteissa nähtiin viikonlopun aikana kolme ponien  Suomen mestaruuskilpailua ja yksi shetlanninponien tasoitusajo.  Ponilähtöjen hieno tunnelta toi niin poniohjastajille kuin Kuninkuuraviyleisöllekin unohtumattomia kokemuksia.

Suuret kiitokset järjestäjiien puolesta kuuluvatkin Rovaniemen Kuninkuusraveissa kilpailleille poneille, upeille nuorille ohjastajlle ja mahtaville ponien taustajoukoille sekä yleisölle. Ponien Suomen mestaruudet ravataan ensi vuonna Lahden Kuninkuusraveissa ja toiveet ponilähtöjen ajankohdasta vielä lähempänä hevosten lähtöjä välitettiin vuoden 2019 Kuninkuusravien järjestäjälle jo tuoreeltaan.

Teksti: Helena Hyvämäki-Mäenpää