Hyppää sisältöön

Eveliina Hietanen tavoittelee Seinäjoella yhdeksättä SM-titteliään

Kuninkuusraveissa ajetaan kolme ponien suurkilpailua, joista shetlanninponien montén Suomen mestaruus ratkotaan lauantaina. Sunnuntaina ajetaan perinteisesti ponien Suomen mestaruudet molemmille kategorioille. Viime vuoden sankarit Saphira (monté), Pomona (A-ponit) sekä Miniatyr (B-ponit) ovat mukana puolustamassa titteleitään.

Emmi Innanen ohjastaa hallitsevaa shetlanninponien montén Suomen mestaria Saphiraa ensimmäistä kertaa Seinäjoella. (Kuva: Hippos/Hanna Viskari)

Ekslätts Sacrifice viimeisestä kertaa montén Suomen mestaruudessa

Ennätykseltään lähdön nopein poni Euforia ohjaksissaan Ilona Rekilä kiihdyttävät lauantain shetlanninponien montén Suomen mestaruudessa matkaan sisäradan lähtöpaikalta numerolla yksi. Euforia jatkaa myös sunnuntain Suomen mestaruuteen. Ilona Rekilällä on tältä vuodelta jo hallussa B-ponien montén Suomen mestaruus Eragonilla. Saphira on hallitseva Suomen mestari peräti kolme kertaa peräkkäin. Tänä vuonna Saphiraa ohjastaa Emmi Innanen, ja valjakko kiihdyttää matkaan numerolla 6. 

"On super kiva päästä ratsastamaan Suomen mestaruudessa niin hyvällä ponilla kuin Saphira! Kävin tiistaina Turussa hiitillä testaamassa ponia, ja se meni todella hyvin. Viivi on antanut myös hyvät ohjeet kuinka poni menee parhaiten", Emmi Innanen iloitsee.

"Olisi kiva, jos omassa tallissa olisi joskus ihan avoimen tason poneja. Tykkään tehdä kaikenlaista ponien kanssa ja liikutan niitä mahdollisimman monipuolisesti. Raveissa on ponien ohella mukavaa myös samanhenkiset kaverit. Meillä on tällä hetkellä viisi ponia, joista kaksi on kilpailevia (Goldenwild's Adele ja Petbacka Little John), yksi varsa sekä shettis- ja russponitammat", hän jatkaa.

Porukan konkari, 18-vuotias Ekslätts Sacrifice, kilpailee viimeistä vuottaan. Se on kaartanut voittajaesittelyyn urallaan jo 57 kertaa. Ekslätts Sacrifice on montén Suomen mestari vuosilta 2012 ja 2016. Viime vuoden Lahden Kuninkuusraveissa se sijoittui toiseksi. Seinäjoella montén Suomen mestaruus on sille kauden viides ja koko uran 190. kilpailu. Bea-Noora Kyynäräinen starttaa Jutta ja Titta Salmen omistamalla ruunalla radalta 4.

A-ponien montén Suomen mestaruus on juostu vuodesta 2002. Lähtö ajetaan lauantaina 1.8. klo 12:30.

Lähtölista, A-ponien montén SM

 

Tuoko Eragon Eveliina Hietaselle uran yhdeksännen SM-voiton? 

IMG_9280

Eveliina Hietanen on ohjastanut kahdeksan SM-voittoa. (Kuva: Hippos/Helena Hyvämäki-Mäenpää)

Eveliina Hietanen on voittanut Suomen mestaruuden ohjastajana peräti kahdeksan kertaa, joista kolme on B-ponien montén SM vuosina 2014, 2015 ja 2016. Kärrylähdöstä Hietasen Suomen mestaruudet ovat tulleet vuosina 2016, 2017 ja 2018. Kaikki Hietasen B-kategorian Suomen mestaruudet ovat tulleet Ernst Rivaldolla. A-poneissa Hietanen on voittanut Suomen mestaruuden vuonna 2015 montéssa sekä 2018 kärrylähdössä Dynamit III:n kanssa. 

Vuodesta 2013 Ernst Rivaldo hallitsi B-ponien Suomen mestaruutta mielin määrin, kunnes 2019 Miniatyr ja Pinja Iltanen katkaisivat tämän kuuden SM-voiton putken. Hallitseva mestari Miniatyr lähtee tavoittelemaan toista peräkkäistä SM-voittoaan radalta viisi. Sen voittoputki Suomessa ehti kasvaa jo 16 voiton pituiseksi, kunnes Eragon kukisti sen Mikkelin Mini Michelissä uudella ennätyksellään 38,9a. 

Tänä vuonna Eveliina Hietasella on mahdollisuus kasvattaa SM-voittojensa määrää ohjastajana yhdeksään. Hän ohjastaa valmentamaansa Eragonia sunnuntain toisessa ponilähdössä, joka on B-kategorian ponien Suomen mestaruus. Eragonilla on hallussaan tältä vuodelta jo B-ponien montén Suomen mestaruus Mikkelistä Ilona Rekilän ohjastamana. 

"Maltillisin odotuksin lähdetään matkaan. Jos kaikki onnistuu nappiin, niin Eragon pystyy hyvään suoritukseen. Se on vielä aika epävarma, ehkä hyvä tavoite olisi parantaa viime vuoden SM-lähdön hylky hyväksyttyyn suoritukseen. Eragon on tosi rento ja rauhallinen kaveri kotona ja kisamatkoilla. Se on palautunut Mikkelistä tosi hyvin, vähän on hierottu ja ajettu hölkkää", Eveliina Hietanen kertoo. 

Eragon on haastoi Miniatyrin Porissa jääden toiseksi, mutta Mikkelissä Eragon kiri sen takaa hienoon voittoon. Hietasella on taktiikka, jolla Miniatyrin pystyy voittamaan myös Seinäjoella, mutta helppoa se ei varmasti tule olemaan.

"SM-lähdön pystyy voittamaan vauhdilla ja vahvuudella. Näissä lähdöissä ei kumminkaan saa laukata, jos haluaa pärjätä, ja muutenkin kaiken on mentävä nappiin, mikäli voitosta haluaa ajaa", Hietanen kertoo. 

"Olen todella tyytyväinen Eragonin tähän kauteen, vaikka enää ei menestystä tulisikaan. Eragon kuitenkin näytti jo, että hyvänä päivänä se pystyy hyviin tuloksiin", hän jatkaa. 

Hietasen perheellä riittää jännitettävää myös kuninkuuskilpailussa, sillä Eveliinan isän, Hannu Hietasen, valmentama ja ohjastama Joriini kamppailee viikonlopun kirkkaimmasta kruunusta. 

B-ponien SM juostaan sunnuntaina 2.8. klo 12:45. Kilpailu ajetaan ensimmäistä kertaa 2100 metrin matkalla. Aikaisemmin kilpailtava matka oli 1600 metriä. 

Lähtölista, B-ponien SM

Pomona puolustaa viime vuoden voittoaan

Pomona ja Oona Halme ovat hallitsevat Suomen mestarit. (Kuva: Hippos/Iita-Maria Ahtiainen)

Shetlanninponien Suomen mestaruudesta kilpaillaan kuuden ponin voimin, kun 1600 metrin matkalle kiihdyttävät Suomen nopeimmat A-ponit.

Kauden kärkiaika 2.01,1 on hallitsevan Suomen mestarin ja ME-tamman Pomonan hallussa. Se on voittanut kauden viidestä startistaan kolme. Tappiot ovat tulleet vain Euforialle kauden avauksessa Killerin eliitissä sekä Thorvaldille Mikkelissä. Pomonan ohjaksissa jatkaa tuttuun tapaan Oona Halme. Hän ei ole kuitenkaan huolissaan Pomonan viime kerran tappiosta, vaan lähtee Seinäjoelle luottavaisin mielin. 

"Mikkelissä ponilla ei ollut se paras päivä, ja moni asia meni vähän penkin alle valmistautumisessa starttiin. Poni suoritti siihen nähden silti hyvin, ja hyvillä mielin lähdetään Seinäjoelle. Ehdottomasti voitosta lähdetään kamppailemaan", Oona Halme kommentoi ajatuksia Mikkelin jälkeen. 

A-ponien SM juostaan sunnuntaina 2.8. klo 12:15.

Lähtölista, A-ponien SM


Lisää aiheesta: 

Aikaisemmat voittajat

www.kuninkuusravit.fi