Hyppää sisältöön

Evartti karkasi toisen osamatkan voittoon – kokonaiskilpailussa eroa toisena tulevaan Tähen Toivomukseen jo 1,6 sekuntia

Evartti voitti Seinäjoen kuninkuuskilpailun toisenkin osamatkan. Lauantaina pihtiputaalaisori vei ensimmäisen osamatkan nimiinsä. Kokonaiskilpailussa johtavaa Evarttia seuraa hallitseva ravikuningas Tähen Toivomus, mutta eroa kaksikon välille on kertynyt ennen päätösmatkaa jo 1,6 sekuntia.

evartti santtu raitala 2.8.2020 kuvaaja ida laine
Evartin perävalot tulivat kilpakumppaneille tutuiksi myös kuninkuuskilpailun toisella osamatkalla. Kuva:Ida Laine

Kuninkuuskilpailun toiselta osamatkalta ei vauhtia puuttunut. Keulapaikalla vauhtia piti yllä Vixus, eikä suuria liikkeitä parijonossa nähty. Ulkoradalla kärjen tuntumassa matkannut Evartti aloitti kirinsä maalisuoralle tultaessa, ja maisema vaihtui nopeasti. Evartti matkasi loppusuoraa täysin omaa vauhtia ja repi kokonaiskilpailun kannalta tärkeää eroa muihin.

”Tämä ei ole koskaan ollut mikään hirveä eron repijä, mutta nyt kahteen starttiin se on pystynyt eroa tekemään, ja olen kyllä Evartista todella onnellinen”, ohjastaja Santtu Raitala kommentoi.

”Koitettiin hetken aikaa kiriä suhteellisen tasaisesti ja sitten päästiin loppukurvin puolessa välissä johtavan rinnalle. Evartilla oli saman tien ote, jota se lähti hyödyntämään hienosti.”


Eroja kaivataan

Kuninkuus- ja kuningatarkilpailujen voittajaksi selviää pienimmän kokonaisajan saavuttanut hevonen. Evartin jälkeen kokonaiskilpailun toisena majailee Tähen Toivomus, jolla on eroa kärkeen 1,6 sekuntia. Kolmantena on Caijus, eroa 2,2 sekuntia.

Evartin toisen osamatkan voittoaika 20,5 oli myös Seinäjoen uusi kylmäveristen rataennätys. Edellinen rataennätys 21,2 on peräisin vuodelta 1989.

Evarttia valmentaa pihtiputaalainen Antti Ojanperä, joka kertoi, että palautuminen eilisestä on sujunut hyvin.

”Hevonen oli kyllä mielettömän hyvä. Ajattelin että se voisi olla parempikin tänään, kun se on tuommoinen pyöreä pikku pallo”, totesi Antti Ojanperä voittajahaastattelussa.

Evartin omistaa Talli Pajatso Rovaniemeltä ja hevosen on kasvattanut Olli Sippola Kuortaneelta.

Kuninkuuskilpailun viimeisinä osamatkoina kilpaillaan kestävyyttä vaativat 3100 metrin ryhmäajot. Oriiden päätösmatka starttaa sunnuntain viimeisenä lähtönä kello 17.13. Tammojen viimeinen koitos alkaa kello 16.50. Tammojen toisen osamatkan voiton vei Hetviina. Ravikuninkaallisten seremonioita vietetään n. kello 17.30 alkaen.

Päätösmatkojen tapahtumat ovat seurattavissa suoratana Yle TV2 -kanavalla, osana 16.30 alkavaa Kavionjälkiä-ohjelmaa. Lähetyksen jälkeen juhlallisuudet ovat seurattavissa suorana. mm. Yle Areenasta sekä TotoTV:n kautta.

Kuninkuus- ja kuningatarkilpailujen kokonaistulokset 2020 kahden osamatkan jälkeen:

Oriit & tammat

Pääkilpailuiden päätösmatkojen lähtöradat arvottiin toisten osalähtöjen jälkeen. Ohessa päätösmatkojen lähtöradat.

Oriit:

 1. Caijus
 2. Evartti
 3. Tähen Toivomus
 4. Vixus
 5. Pauhis
 6. Rokin Maxi
 7. Vixen
 8. Lissun Eerikki
 9. Joriini
 10. A.T. Veeti
 11. Sheikki

Tammat:

 1. Aurotar
 2. Virin Camilla
 3. Lakan Leija
 4. Vilma Lyydia
 5. Sävel-Taika
 6. Tähtituula
 7. Piskon Pouta
 8. Taksvenla
 9. Hetviina
 10. Liisan Tulilintu

 Oriiden toisen osamatkan tulokset