Hyppää sisältöön

Evartti ja Pascha Tilly I-divisioonafinaalien voittoon Oulussa

Oulun Äimäraution I-divisioonafinaaleissa nähtiin lauantaina huimia loppukirejä ja kovia kaksinkamppailuja. Illan ykkösnimiksi nousivat Team Ojanperän silmäterä Evartti sekä Jari Kinnusen suojatti Pascha Tilly.

Team Ojanperän valmentama Evartti on vuoden 2016 Pikkukunkku. Kuva: Hippos / Jari Piirala

Kylmäveristen I-divisioonafinaalin voittajasuosikki Vaellus teki Henri Bollströmin ohjastamana vakuuttavan suorituksen viimeiselle suoralle saakka, mutta voimat eivät lopulta riittäneet puolustamaan kärkipaikkaa maaliin asti. Santtu Raitalan ohjastamalla Evartilla paukkuja sen sijaan riitti – koko matkan tasaisen varmasti kolmantena ravannut ori juoksi lähdön ykköseksi kovalla loppukirillä.  


“Takasuoralla vauhti kiihtyi tosi äkkiä ja Evartti jäikin siinä yhden mitan verran. Hevonen tuntui siltä että kunhan saadaan pidettyä ote kärkiporukkaan, niin loppumatkalle jää vielä kaikki optiot auki”, Raitala kertoi.  


Evartin voittoajaksi kirjattiin 26,0a / 2120 metriä. Toiseksi sijoittui Jouko Tarvaisen ohjastama Hevillä ja kolmanneksi Ari Moilasen ajokki Tee Wee Paroni. Vaelluksen lopullinen sija oli neljäs. 


“Hevillä tarjosi hyvän vastuksen maalisuoralla. Siinä ratkaisi se että päästiin kääntämään selästä suoran alussa ja Evartti hyökkäsikin sitten halukkaasti rinnalle ja ohi. Voitto tuntuu hyvältä, erityisesti Antin [Ojanperä] ja Jutan [Ihalainen] puolesta. Tämä on Jutalle ihan hullun tärkeä hevonen”, ohjastaja hymyili.  


Evartti on Ojanperän ja Ihalaisen valmennuksessa Pihtiputaalla. 8-vuotias ori on ollut Ihalaisen silmäterä varsasta saakka. Uralle on mahtunut onnistumisia ja menestystä, kuten vuoden 2016 Pikkukunkku-titteli, mutta myös vastoinkäymisiä.  


“Alku-uralla oli paljon hienoja onnistumisia, mutta sitten kelkka kääntyi huonompaan suuntaan. Hevonen on kuolemanporteilta saatu vielä takaisin tälle puolelle. Jossain vaiheessa oli hyvin epätodennäköistä, tuleeko siitä enää kilpahevosta ollenkaan. Tänään kuitenkin taas nähtiin, miten suuri sydän sillä on”, Ihalainen kertoi liikuttuneena.  


Oriin on kasvattanut Olli Sippola ja sen omistaa Talli Pajatso.  


Pascha Tilly on voittoputkessa. Kuva: Hippos / Jari Piirala

Myös lämminveristen finaalissa peli näytti selvältä viimeiseen kaarteeseen tultaessa. Kärjessä juossut Ari Moilasen ajokki Celebrity Lane joutui kuitenkin taipumaan, kun Jari Kinnusen Pascha Tilly ja Hannu Torvisen Zeus Kemp vyöryivät maalisuoralla rinnalle ja ohi. Kaksikko oli tasaväkinen, mutta lopputaisto kääntyi Pascha Tillyn hyväksi.  


Voittoajaksi kirjattiin 15,4a / 2120 metriä. Lähdön kolmanneksi kiri Jarmo Saarelan ajokki Hazelhen Hermes.  


Sastamalassa vaikuttava Jari Kinnunen on myös 7-vuotiaan "Pastillin” valmentaja. 


“Kiriin lähdettäessä oli hyvä fiilis, hevonen oli koko matkan ajan tosi latautunut. Piti vain istua ja pitää tarkat ajolinjat. Maalisuoralla en uskaltanut alkaa käskemään. Hevonen voitti käytännössä ajamatta, niin hullulta kuin se tuntuukin. Löysäsin vain ohjia”, Kinnunen kertasi lähdön kulkua.  


Voitto oli kovassa kunnossa olevalle ruunalle jo kolmas peräkkäinen. Kuluneella kaudella ykkösiä on kertynyt yhteensä seitsemän, joista merkittävimpiä lienee pronssifinaalin voitto marraskuussa Solvallassa. 


“Kyllä tämä on nyt parempi kuin koskaan. Toivottavasti tästä vielä vähän kehittyisi, ja saataisiin hevosesta iloa pitkäksi aikaa!” 


Pascha Tillyn on kasvattanut Stall Tilly Ab, ja sen omistavat Vesa Linna sekä Sami ja Matti Tomperi. Hevosen hoitaja on Terhi Heimo.  


Lauantaina Äimärautiolla käytiin myös lämminveristen Ponsse Cup –finaali, joka sekin oli Raitalan ja Ojanperän juhlaa. Raitalan ohjastama ja Ojanperän valmentama Mas Champ nappasi 12 000 euron ykköspalkinnon ajalla 16,8a / 2120 metriä.  


Lauantain tulokset