Hyppää sisältöön

Evartti hurjasteli uuden Mikkelin rataennätyksen Suurmestaruudessa – ”Kaikin tavoin uskomattoman hieno hevonen”

St Michel –ravien lauantain päälähtö oli suomenhevosten Suurmestaruus, jossa nähtiin vauhtiviikonloppuun sopivasti uusi Mikkelin rataennätys. Santtu Raitalan ohjastama Evartti on noussut Kuninkuusravien alla kanuunakuntoon, ja oli myös Suurmestaruudessa vakuuttava voittaja. Raitalan annettua kirimerkin oriille viimeisessä kaarteessa, Evartti eteni hetkessä johtaneen Caijuksen rinnalle. Lopussa valjakkoa uhkasi enää Lissun Eerikki, mutta Evartti piti lopulta varmaan voittoon ajalla 19,4a / 1609 metriä.

Evartti Jutta ihalainen antti ojanperä santtu raitala mikkeli 18.7. kuva juho hämäläinen
Evarttia juhlittiin isolla joukolla St Michel -raveissa. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen

”Hevonen oli tosi hyvän tuntuinen koko päivän. Lähdön alussa oli mielenkiintoisia vaiheita, ja päästin tarkoituksella Polaran nousemaan sisäradalta meidän eteemme. Tuntui, että oli kiva saada selkä eteen tässä vaiheessa, kun kauden tärkeimmät lähdöt ovat vielä edessä, vaikka tämäkin tärkeä oli. Villit tunnelmat oli lopussa, Evartti tikkasi tosi makean tuntuisesti loppusuoraa ja tuntui, että kukaan ei voi saada meitä kiinni. Lissun Eerikille täytyy antaa arvostus, se tuli tosi kovaa lopun ja antoi hyvän haasteen”, Raitala kertasi.

Lähdössä saatiin useita uusia superjuoksijoita, eli suomenhevosia, jotka juoksivat alle 1.20-tuloksen. Antti Ojanperän valmentaman Evartin lisäksi myös Lissun Eerikki ja Camri juoksivat ensimmäistä kertaa urallaan alle 1.20-tuloksen.

”Tuntuu uskomattoman hienolta. Kun voittoaika kuulutettiin, tuli kylmiä väreitä, että herranjestas tämä on makeaa hommaa. Ensimmäinen 20 alitus tuntuu tosi hienolta, Evartti on kaikin tavoin uskomattoman hieno hevonen”, Raitala kehui.

Evartti on urallaan kohdannut useita vaikeuksia, mutta hoitaja Jutta Ihalaisen usko hevoseen ei ole koskaan horjunut.

”Aina, kun pääsee Evartin ilmoittamaan ja laittamaan voilokin kylkeen, on jotain jo voitettu. En osaa nyt edes sanoa miltä tuntuu, kun tällainen lähtö voitettiin. Lääketiede on huippua myös hevosten osalta, osaavia eläinlääkäreitä ja valmentajia on paljon, mutta jos ei olisi hevosta, jolla on sydän täyttä kultaa, ei se pääsisi tänne asti”, Ihalainen viittasi liikuttuneena Evartin voittamiin vaikeuksiin.

Voitostaan 15 000 euroa ansainneella Evartilla on aina ollut erityinen paikka Ihalaisen sydämessä. Hän ohjasti Evartin uran ensimmäiset lähdöt, ja hevosen ensimmäinen voittokin tuli Ihalaisen ohjastamana.

”Jos saan henkseleitä paukutella, niin olen aina kehunut Evarttia. Minulle se on ollut aina sellainen hevonen, että uskallan haaveilla ja kehuskellakin. Nämä ovat niin harvinaisia herkkuja nämä tilanteet, mutta aina se kehuskelu ei ole turhaa”, Ihalainen kertoi.

Evartin omistaa Talli Pajatso ja sen on kasvattanut Olli Sippola.

Evartti on tällä kaudella voittanut myös suomenhevosten Suur-Hollola-ajon, ja on yksi vahvimmista kandidaateista voittamaan ravikuninkuuden. Evartti ja Suurmestaruudessa toiseksi sijoittunut Lissun Eerikki eivät ole aiemmin osallistuneet kuninkuuskilpailuun. Hallitseva ravikuningas Tähen Toivomus laukkasi alussa, mutta sijoittui vielä kolmanneksi lähdössä. Seinäjoen Kuninkuusravit järjestetään 31.7.-2.8., ja pääkilpailuun osallistuvat hevoset valitaan ensi keskiviikkona 22. heinäkuuta.

Evartti Suurmestaruusajon voittaja 2020 kotiradan Lissun Eerikki(9) toisena kuva juho hämäläinen
Santtu Raitala ohjasti Evartin Suurmestaruusajon ykköseksi. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen