Hyppää sisältöön

Evartille rataennätys kuninkuuskilpailun toisella osamatkalla – Hulluduunari vei kuningatarkilpailun toisen osamatkan 

Hulluduunari vei kuningatarkilpailun toisen osamatkan voiton. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen

Evartin uusi rataennätys 19,6 on samalla kautta aikain kovin maili kuninkuuskilpailussa. Kuningatarkilpailun toisen osamatkan vei Hulluduunari.  

Kuninkuusravien päätöspäivän aluksi kilpailtiin pääkilpailujen toiset ja samalla vauhdikkaimmat osamatkat. Kuninkuus- ja kuningatarkilpailussa erot ensimmäisen osamatkan jälkeen olivat kärjen osalta pieniä. Sunnuntaihin lähdettiin Evartin sekä Hetviinan komennossa. 1609 metrin eli mailin matka on perinteisesti pääkilpailujen vauhdikkain, eikä poikkeusta nähty tälläkään kertaa.

Kuningatarkilpailussa toisen osamatkan voiton vei lähtöä keulapaikalla hallinnut Hulluduunari. Ennen sunnuntain kilpailua hevonen oli neljännellä sijalla kokonaiskilpailussa, ja voitto nosti sen kokonaiskilpailun kärkeen. Eroa toisena päätösmatkalle starttaavaan Hetviinaan vain 0,1 sekuntia.

“Valmentaja Pertti Niveri on saanut hevosen hienoon kuntoon. Eilisen juoksu antoi odottaa jo paljon, ajoin silloin ihan hännillä ja loppusuoraa se tuli tosi hyvin”, ohjastaja Antti Teivainen kertoi voittajahaastattelussa.

Kärkipaikalta päätösosamatkalle starttaavalle Hulluduunarille asetelmat ovat mielenkiintoiset monestakin syystä. Hevosella ei ole aikaisemmin juossut yli 3000 metrin matkaa, jossa kaviouraa kierretään kolme kertaa.

“Pitkä matka ratkaisee paljon kokonaiskisaa ajatellen. Toivotaan, että panoksia on tallella ja katsotaan mihin se tänään riittää. Tuntuu kyllä hienolta, odotukset ei ollut olla kärkipäässä, mutta nyt ollaan jo ihan kärkikahinoissa”, Teivainen kertoo.

Hulluduunaria valmentaa kouvolalainen Pertti Niveri, jolle osamatkan voitto oli suuri yllätys.

”Ihan mahtava tunnelma, ei voi uskoa todeksi, että tällaista tapahtuu. Ajateltiin, että jos ollaan sijoilla 5–8 jokaisessa lähdössä, niin on mennyt tosi hyvin”, Niveri kommentoi.

Evartille rataennätys ja kovin voittoaika kuninkuuskilpailun historiassa 

Oriiden puolella nopein oli jälleen Evartti, joka sai matkata loistavalla paikalla parijonossa. Keulassa juossut Välkyn Tuisku piti yllä reipasta matkavauhtia yrittäen pitää kilpakumppanit visusti takanaan. Evartti lähti pitkällä maalisuoralla kiriin, ja se kantoi aina voittoon asti. Evartin selässä matkusti Parvelan Retu, joka ei kuitenkaan ehtinyt aivan voittoon asti.

Evartin voittoaika 19,6a on Forssan uusi rataennätys, ja samalla kovin osanmatkan voittoaika kuninkuuskilpailun historiassa.

“Siinä oli vetävä selkä ja meille alkupuolisko oli siksi maltillisempi. Evartti meni ihan tosi hyvän tuntuisesti vapaata rataa”, ohjastaja Santtu Raitala kommentoi.

“Mennään hyvissä tunnelmissa päätösmatkalle, heppa on ihan mainio.”

Evartin valmentaja Antti Ojanperä oli vaikuttunut hevosen juoksusta. Pihtiputaalaistiimi suuntaa päätösmatkalle syystäkin hyvillä mielin. Eroa viimeisten osamatkojen välillä on noin kolme tuntia.

“Hevonen on uskomaton. Se aina yllättää näissä lähdöissä, on se vaan aika kova. Pikku liikettä, pesu ja vähän syödään. Ollaan ihan rauhassa. Viimeinen matka ajetaan ilman kenkiä”, valmentaja kertoo.

Evartin ja Parvelan Retun välillä eroa päätösmatkalle mentäessä on 0,8 sekuntia. Kolmantena olevalla Välkyn Tuiskulla eroa johtavaan on 3 sekuntia.

Uudet ravikuninkaalliset ratkeavat sunnuntaina iltapäivällä kilpailun pisimmän osamatkan jälkeen. Päätösmatkalla kaikki on mahdollista, ja erityisesti ohjastajien taktiset kuviot nousevat esille. Hevoset, joilla on kolmen lähdön jälkeen pienin yhteisaika, seppelöidään ravikuninkaallisiksi.  

Kokonaiskilpailun tilanne kuningatarkilpailu toisen osalähdön jälkeen   

1. Hulluduunari / Antti Teivainen

2. Hetviina / Iikka Nurmonen, ero +0.1               

3. Lakan Leija / Santtu Raitala, ero +0.3                                           

4. Ciiran Tähti / Esa Holopainen +0.5                     

5. N.P. Liitotähti / Ari Moilanen +0.9      

6. Suven Sametti / Tapio Perttunen +1.0                    

7. Taksvenla / Hannu Torvinen +1.2                              

8. Lily / Mikko Huttunen +2.6     

9. M.A. Piste / Kari Rosimo +2.7                

10. Liisan Tulilintu / Harri Kotilainen +3.0

11. Vennelmon Varma / Janne Räisänen +19.7                                                  

12. Varjonova / Olli Koivunen H

Kuninkuuskilpailun tilanne toisen osamatkan jälkeen  

1. Evartti / Santtu Raitala 

2. Parvelan Retu / Hannu Torvinen, ero +0.8 

3. Välkyn Tuisku / Kimmo Taipale +3.0 

4. Vixeli / Tapio Perttunen +3.1 

5. H.V. Tuuri / Iikka Nurmonen +3.2 

6. Veeran Poika / Jarmo Saarela +3.5

7. Herra Heinämies / Ville Pohjola +4.3 

8. Uljas Suomalainen / Antti Teivainen +4.3 

9. Sheikki / Arto Hammar +4.5

10. Enon Vilppi / Markku Hietanen +7.0 

11. Kujanpään Jyräys / Ari Moilanen P

12. Rokin Maxi / Teemu Okkolin P 

Kuninkuusravien kokonaiskilpailun tilannetta seuraat parhaiten Hippoksen Mobiiliheppa-sovelluksesta.