Hyppää sisältöön

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen MLL:n Heppakaverihankkeen suojelijaksi

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirissä on kehitetty hanke, jonka tavoitteena on vahvistaa lapsen tai nuoren itsetuntoa ja vuorovaikutustaitoja, tarjota mahdollisuus vuorovaikutukseen turvallisen aikuisen kanssa sekä mahdollistaa myönteisiä kokemuksia hevosen kanssa. Hanke on nimeltään Heppakaveri, ja yhteistyössä ovat mukana Suomen Hippos, Suomen Ratsastajainliitto ja Suomenhevosliitto. Vermon raviradalla järjestetyssä tilaisuudessa MLL:n kehittämispäällikkö Annemari Sinikorpi kertoi mistä idea sai alkunsa.

- Järjestimme viime vuonna Stop kiusaamiselle –ravit Jyväskylän Killerin radalla, ja siitä lähti ajatus laajentaa MLL:n kaveri- ja tukioppilastoimintaa myös hevostoiminnan piiriin. Petäjävedellä innostuttiin ja siellä alkoi pilottihanke, jota veti MLL:n etsivän työn ja heppakaveritoiminnan ohjaaja Jaana Strömberg. Talleja, nuoria ja uskallusta lähteä mukaan löytyi helposti. Nyt toiminta on levinnyt jo eri puolille Suomea MLL:n eri piireihin.

Suomen Ratsastajainliiton toimitusjohtaja Pekka Törmälä kertoi arvostavansa hevostoiminnan monimuotoisuutta, jota tällainenkin hanke edustaa. Hän on ollut henkilökohtaisesti todistamassa tilannetta, jossa hevonen on herkästi vaistonnut omistajansa haastavan tilanteen ja ollut siinä tukena.

- Jossain tilanteissa on helpompi ottaa kontaktia hevoseen kuin ihmiseen, tämän hankkeen kautta moni nuori saa ainutlaatuisen mahdollisuuden.

henna
Heppakaveri-hankkeen suojelijana toimii europarlamentaarikko Henna Virkkunen. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää

Heppakaveri-hankkeen suojelija europarlamentaarikko Henna Virkkunen kertoi, kertoi, että hänen oma murrosikänsä oli ollut vaikea.

- Koulu ei kiinnostanut yhtään, mutta talli ja poni siellä piti kuitenkin elämän raiteilla ja kurissa. Hevosta parempaa kaveria  ei nuorella voi olla, ja jo hevosen koskettaminen rauhoittaa, kuten kaikki hevosihmiset tietävät. Varsinkin tytöillä on nykyään paljon ulkonäköpaineita, tallilla niitä ei ole vaan saa olla ihan oma itsensä.

Henna Virkkusen ensimmäinen työpaikkakin oli terapiaratsastusta tarjoavalla tallilla, joten hän näki jo silloin miten hyvää hevosen läheisyys tekee nuorille.

Lauri Hyvösen juontamassa tilaisuudessa oli mukana myös nuorten ohjastajien Salamakypärät -tiimi. Salamakypäristä Anu Penttilä ja Arna Ruohomäki kertoivat Lauri Hyvösen haastattelemina omista kokemuksistaan ja siitä, miten paljon hyviä asioita toiminta hevosten kanssa on tuonut heidän elämäänsä.