Hyppää sisältöön

Euroopan voitokkain raviohjastaja löytyy Suomesta – Santtu Raitala odottaa Belgiassa järjestettäviä EM-kilpailuja

Santtu Raitala edustaa Suomea raviohjastajien EM-kilpailuissa.

Raviohjastajien EM-kilpailut järjestetään Belgiassa 10.-11. syyskuuta. Suomea kilpailussa edustaa pihtiputaalainen Santtu Raitala.

Santtu Raitala ohjasti vuonna 2021 peräti 357 ykkössijaa. Se on enemmän kuin yhdelläkään toisella eurooppalaisella raviohjastajalla samaisena vuonna. Lähimmäksi viime vuonna pääsi Ruotsin Ulf Ohlsson, joka nappasi 329 voittoa.

Voittojen lisäksi Raitalan tilastoissa esille nousee myös yksi poikkeuksellinen luku: Raitala on ohjastanut lähes 8 000 starttia (7867) ilman ajotaparikettä.

Suomen ykköskuski odottaa Belgian lähtöjä suurella mielenkiinnolla, varsinkin, kun kahtena edellisenä vuonna titteliä ei ole päästy jakamaan koronan takia.

”Muutama vuosi on mennyt, kun olisi päässyt lähtemään, niin mukava että kilpailut ylipäätään järjestetään”, Raitala kertoo.

Raitalalla ohjastuskokemusta löytyy ulkomailta aikaisemmin kotimaan lisäksi Ruotsista, Norjasta sekä Italiasta. Vaikka Belgian kilpailuun osallistuu muutamia Raitalalle tuttuja ohjastajia, on tehtävä monessa mielessä ainutlaatuinen.

”Oikein mukavalta ja eksoottiselta tuntuu lähteä Belgiaan, se on eksoottista sekä hevosten että osallistujakaartin osalta. Siellä on muutama oikeinkin tuttu kaveri ja paljon semmoisia, keitä en vielä tunne. On mielenkiintoista monella tapaa lähteä tutustumaan belgialaiseen raviurheiluun sekä muiden maiden edustajiin.”

Raitala tunnistaa hyvin ohjastajakilpailujen luonteen: lähtökohdat kilpailuun ovat kaikille samat.

”Suurimman osan ajostrategiat ja hevoset ovat jokseenkin tuntemattomia, ja vaikka niihin koittaa perehtyä, ei niistä ihan kaikkea pääse tietämään”, Raitala pohtii.

Raitala on viime aikoina vaikuttanut menestyksekkäästi myös Ruotsin suurkilpailuissa. Pohjoismaiden ravikulttuuri onkin hänen mukaansa perin yhtenäinen.

”Kyllähän lähtökohtaisesti pohjoismainen ravikulttuuri eroaa tietyiltä osin varmasti muusta maailmasta. Ajotapasäännökset ja hevosten kohtelu ovat täällä hyvin hienoa. Eroina lähdöissä ovat esimerkiksi volttisysteemit, jotka ovat täällä erilaiset”, Raitala pohtii.

EM-kilpailu kokoaa yhteen Euroopan ravimaiden parhaita ohjastajia

Euroopan kärkiohjastajat kohtaavat toisensa Belgiassa 10.-11. syyskuuta. Ohjastajat kilpailevat kahden päivän aikana yhteensä seitsemässä osakilpailussa Monsin ja Tongresin raviradoilla. Lähdöt pyritään ajamaan ryhmälähtöinä.

Lauantaina Monsissa ajetaan neljä osalähtöä – lähtölistoihin

Sunnuntaina Tongresissa ajetaan viimeiset kolme osalähtöä – lähtölistoihin

Lähtöjen hevoset jaetaan kahteen ryhmään (A ja B), joista toisella on raviradan ennakkotiedon mukaisesti paras menestysmismahdollisuus. Toisen ryhmän hevosilla taas ennakko-odotukset menestymisen kannalta ovat pienemmät. Jokainen ohjastaja ajaa saman määrän hevosia kummastakin ryhmästä.

Ensimmäinen ohjastajien EM-kilpailu järjestettiin vuonna 1969. Menestynein suomalaisohjastaja kilpailun historiassa on Pekka Korpi, joka on voittanut tittelin peräti kolme kertaa (vuosina 1980, 1981 sekä 1982). Jorma Kontio on voittanut kilpailun kahdesti. Viimeisin suomalainen Euroopan mestari on vuodelta 2016, kun Mika Forss ohjasti itsensä voittoon.

Ohjastajien EM-kilpailuja on järjestetty ennen 2000-luvulla vuorovuosin ohjastajien MM-kilpailujen kanssa. Ensi vuonna ohjastajien MM-kilpailut järjestetään Italiassa.

Pisteitä ohjastajat saavat osalähdöistä seuraavasti: 

Voittaja saa viisi (5) pistettä enemmän kuin toiseksi tullut, toiseksi tullut saa kolme (3) pistettä enemmän kuin kolmas ja kolmas saa kaksi (2) pistettä enemmän kuin neljäs. Seuraavasta sijoista alaspäin pisteitä vähennetään yksi per sija. Viimeiseksi sijoittunut saa yhden pisteen.

Jos ohjastaja ei saa lähtöön hevosta, saa tämä kuusi (6) pistettä. Jos hevonen hylätään, saa ohjastaja yhden pisteen.

EM-kilpailun osallistujat:

Belgia – Gunther Loix

Espanja – Jaime Fluxa Gomila

Irlanti – Patrick Kane

Italia – Alessandro Gocciadoro

Itävalta – Gerhard Mayr

Malta – Rodney Gatt

Ranska – David Bekaert

Ruotsi – Ulf Ohlsson

Saksa – Michael Nimczyk

Serbia- Miodrag Pantic

Suomi – Santtu Raitala