Hyppää sisältöön

Euroopan supertähti tuli ja teki historiaa – Face Time Bourbon jätti muut vaille mahdollisuuksia UET Grand Prix’ssä

Vermon pimenevässä illassa nähtiin maailmanluokan tähti, kun ranskalainen Face Time Bourbon näytti luokkansa ja voitti nelivuotiaiden EM-lähdön UET Grand Prix’n ylivoimaiseen tyyliin. Suomalaisten tunnelmaa nosti 5-vuotiaiden EM-voittoon yltänyt Stonecapes Queila.

Face Time Bourbon seppelöitiin UET Grand Prix'n voiton kunniaksi Vermossa. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Pimenevässä Vermo Areenan illassa loisti yksi tähti kirkkaammin kuin muut. Ranskalainen Face Time Bourbon saapui Suomeen nelivuotiaiden EM-lähdön UET Grand Prix’n voitto mielessään, eivätkä sen taustajoukot joutuneet pettymään. 

Björn Goop ohjasti nelivuotiaan oriin suvereeniin voittoon uudella kilpailuennätyksellä 10,7/2120m, mikä on myös kaikkien aikojen kovin Suomessa juostu aika yli 2100 metrin matkalla. Hevonen kuittasi voitosta huiman 200 000 euron ykköspalkinnon.

”Tämä oli kivaa, hevonen on upea”, iloinen ohjastaja Goop hymyili voittajaseremonioissa.

”Se tuntui hyvältä koko ajan ja tiesin, että se tulee hyvin kärjen takaa. Hevonen on hirvittävän nopea.”

Face Time Bourbon on tiedetty erittäin hyväksi hevoseksi ja sille on jo nelivuotiaana ehditty sovitella seuraavan eurooppalaisen suurhevosen viittaa. Useita huippuhevosia ohjastanut Goop allekirjoittaa puheet.

”Tämä on yksi parhaista mitä olen ajanut, ja olen ajanut monia upeita hevosia. Tällä on kapasiteettia pitkälle eteenpäin”, Goop arvioi.

Face Time Bourbonia valmentaa Sebastien Guarato ja sen omistaa italialainen Scuderia Bivans Srl. Valmentaja vahvisti, että nuoren lupauksen tähtäin on Euroopan tammikuisessa huippukilpailussa Prix d’Ameriquessa.

”Hevonen sen lopulta päättää, mutta jos kaikki on hyvin, niin se juoksee vielä syksyllä Pariisissa Prix de Continentalin ja toivottavasti sitten Prix d’Ameriquen”, Guarato sanoi.

Suomalaista raviyleisöä on tänä vuonna hemmoteltu, kun Face Time Bourbonin lisäksi Vermossa nähtiin kevään Finlandia-ajossa maailman ehdottomiin kärkihevosiin lukeutuva Readly Express.

”Kyllä me tulemme mielellämme Suomeen uudestaankin, ja voin ottaa Bold Eaglenkin mukaan”, Guarato nauroi saadessaan niskaansa Face Time Bourbonin omistaja Antonio Somman shampanjasuihkun.

Suomalaisista Mika Forssin ohjastama Lewis Ale oli kilpailun kahdeksas ja Ari Moilasen ohjastama Graceful Swamp kymmenes.

Hannu Torviselle jäi aikaa tuulettaa Stonecapes Queilan kärryillä. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Stonecapes Queila jätti muut kauas ja karkasi 5-vuotiaiden Euroopan mestariksi


Viisivuotiaiden EM-lähtö päättyi suomalaisjuhliin, kun Hannu Torvinen pääsi laskettelemaan Stonecapes Queilalla ylivoimaiseen voittoon. Christa Packalenin valmentama ja Susanna Packalenin omistama tamma sai vaiherikkaan kiihdytyksen jälkeen pidettyä itsellään keulapaikan, josta Torvinen sai hallita lähdön tapahtumia.

Stonecapes Queilan voittoaika oli 11,9/2120m ja se tienasi voitosta 50 000 euroa.

”Hevonen meni hyvän tuntuisesti ja väljästi, vaikka vauhti oli kovaa. Ajattelin, että kun kerran elämässä tällainen tulee, niin ajetaan rohkeasti”, Torvinen kertasi.

Packalenin luotto-ohjastaja kertoi, että viisivuotias Saku ja Maini Mikkolan kasvatti ei joutunut kovassa lähdössä edes antamaan kaikkeaan.

”Sehän tuli loppusuoran ihan korvat pystyssä, jäi vielä varaakin.”

Tinkimättömästä työstään tunnettu Christa Packalen pyörittää Hollolassa valmennustoimintaa yhdessä puolisonsa Niki Finnströmin kanssa ja Torvinen jakoi tunnustusta voittajaseremonioissa sanattomaksi jääneelle Packalenille.

”He tekevät tosi kovaa työtä joka päivä. Pienempiäkin lähtöjä ajetaan ja niistä on tullut menestystä, mutta on erityisen hienoa onnistua heille tällaisessa lähdössä.”

Saatuaan hetken vetää henkeä myös Packalen alkoi uskoa, että Euroopan mestaruus tuli omaan talliin.

"Meno näytti todella hyvältä. Yleensä katson kaikki lähdöt, mutta nyt en pystynyt loppusuoraa katsomaan", valmentaja tunnusti.

"Alusta asti on tiedetty, että se on pystyvä hevonen, mutta tämänpäiväinen voitto oli yllätys. Vaikka se on tehnyt hyviä juoksuja, niin voittoa en osannut odottaa. Tuntuu ihan järkyttävän hyvältä."

Illan tuplavoittaja Björn Goop ja syntymäpäiväänsä viettänyt hevosenhoitaja Tina Storevedt juhlivat Ecurie D:n kanssa. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Ecurie D 3-vuotiaiden Euroopan mestari pahasta lähtölaukasta huolimatta


Tanskassa syntynyt Ecurie D oli voittamaton ennen 3-vuotiaiden lämminveristen Euroopan mestaruutta. Vermossa Björn Goopin ohjastama ori otti pahan alkulaukan ja jäi todella paljon muista hevosista. Goop sai kuitenkin helposti ajettua hidasta tempoa vetäneen kärkijoukon kiinni. Loppusuoralle johdossa saapui Golden Dream M.E., mutta Ecurie D kehitti parhaan kirin ja ehti vielä voittajaksi.

”Hevonen oli tänään liian pirteä eikä meinannut pysyä nahoissaan. Yleensä ori on rauhallinen, mutta tänään se oli ylilatautunut. Jäimme paljon laukassa, mutta Ecurie D haluaa voittaa ja sillä on hieno juoksupää”, kaksinkertainen EM-voittaja Goop kehui.

Norjalaisen Frode Hamren valmentama Ecurie D on vakuuttanut koko uransa ajan, hevonen on voittanut kaikki uransa seitsemän lähtöä. 

”Hevonen on Euroopan paras kolmevuotias. Sillä on varaa kehittyä vielä paljon, ja oriilla on hieno tulevaisuus edessä”, Goop kertoi. 

Voittajan omistaa Globe Light ja sen on kasvattanut Jean-Pierre Dubois. Euroopan mestaruudesta 60 000 euroa ansainnut Ecurie D juoksi ajan 13,5a/2120 metriä. 

Lähdön paras suomalainen oli Markku Niemisen valmentama Raskolnikov Frido, joka sijoittui kolmanneksi. 

Ravipäivän tulokset >

Lisätiedot:

Suvi Hakkarainen

Viestintäpäällikkö, Suomen Hippos

p. 040-776 0530

suvi.hakkarainen@hippos.fi