Hyppää sisältöön

Esittelyssä Tammakriterium 2023 finalistit

Hotshot Lucan pikkusisko Sofia Evo voitti oman karsintalähtönsä (Kuva: Maisa Hyttinen)

Syksy on arvostettujen kasvattajakilpailujen aikaa. Derby- ja Kriterium-syksyn aloittaa kolmevuotiaiden lämminveritammojen Tammakriterium, joka kilpaillaan Teivon raviradalla tulevana lauantaina 12. elokuuta.

Tammakriterium on kolmevuotiaiden Suomessa syntyneiden tammojen perinteikkäin ja merkittävin kilpailu. Tänä vuonna finaalin ensimmäinen palkinto on 24 000 euroa. 1. elokuuta ajettuihin karsintoihin ilmoitettiin 37 hevosta, joista 12 jatkaa finaaliin.

Ensi viikolla Jyväskylän Killerillä kilpaillaan Derby-karsinnat viisivuotiaille suomenhevosille. Seuraavana keskiviikkona vuorossa on Vermossa kilpailtavat Derby-karsinnat Suomessa syntyneille neljävuotiaille lämminverisille.

Hoitaja: Heidi Vuori

Extrema on kilpaillut urallaan kahdeksan kertaa voittaen kolmesti. Sen voittosumma on 9 400 euroa ja ennätys 15,2ake. Hevonen valmentautuu Harri Koivusen tallissa Turussa ja sen omistaa Talli A-petsarit Porista. Extrema voitti oman karsintansa. Finaalissa sitä ohjastaa Olli Koivunen.

Valmentaja: Jerry Riordan, Ruotsi

Lightning Stride on kilpaillut urallaan 11 kertaa voittaen kahdesti. Sen voittosumma on 21 560 euroa ja ennätys 14,0aly. Hevonen on syntynyt Suomessa, mutta valmentautuu Jerry Riordanin tallissa Ruotsissa. Lightning Stride voitti oman karsintansa. Finaalissa sitä ohjastaa Santtu Raitala.

Valmentaja: Pekka Korpi, Vihti

Sofia Evo on kilpaillut urallaan yhdeksän kertaa voittaen kerran ja sijoittuen kuudesti toiseksi tai kolmanneksi. Sen voittosumma on 11 550 euroa ja ennätys 15,3ake. Hevosta valmentaa vihtiläinen Pekka Korpi ja sen omistavat Horsepoint Oy ja Matti Viitala akselilta Laukaa-Oulu. Sofia Evo voitti oman karsintansa. Finaalissa sitä ohjastaa Pekka Korpi.

Sofia Evon isoveli Hotshot Luca on kilpaillut vuosia Suomen avoimella tasolla. Se on voittanut urallaan 26 kertaa, osallistunut lukuisiin suurkilpailuihin ja ansainnut yli puoli miljoonaa euroa.

Valmentaja: Tero Pohjolainen, Sipoo

Sands Hybrid on kilpaillut urallaan kuudesti voittaen neljä kertaa. Sen voittosumma on 12 400 euroa ja ennätys 14,6ake. Sitä valmentaa Tero Pohjolainen Sipoosta ja hevosen omistaa Rast Oy Kirkkonummelta. Sands Hybrid voitti oman karsintansa. Finaalissa sitä ohjastaa Ari Moilanen.

Sands Hybridin isoveli Sands Gangster voitti heinäkuussa Mikkelissä St Michel Stayer -lähdön neljävuotiaiden lämminveristen SE-ajalla 14,5pi.

Valmentaja: Reino Palomäki, Orimattila

An-Lisa on kilpaillut urallaan 17 kertaa sijoittuen kuudesti kolmen parhaan joukkoon. Uransa avausvoittoa se hakee Tammakriteriumin finaalissa. An-Lisan voittosumma on 15 440 euroa ja ennätys 14,8ake. Hevosta valmentaa Reino Palomäki ja sen omistaa Korpelan Tila. Sekä valmentaja että omistaja ovat orimattilalaisia. An-Lisa sijoittui omassa karsinnassaan toiseksi. Finaalissa sitä ohjastaa Robert Lindgren.

Hoitaja: Päivi Pihlgren

Walnut Nimbus on kilpaillut urallaan 11 kertaa voittaen kahdesti. Sen voittosumma on 9 100 euroa ja ennätys 15,3ake. Hevosta valmentaa Kenneth Danielsen Liedosta ja sen omistaa New winds stable Pöytyältä. Walnut Nimbus sijoittui omassa karsinnassaan toiseksi. Finaalissa sitä ohjastaa Kenneth Danielsen.

Hoitaja: Riina Korhonen

Nothingcomes on kilpaillut urallaan yhdeksän kertaa voittaen kolmesti. Sen voittosumma on 32 000 euroa ja ennätys 15,6ake. Hevosen taustajoukot ovat Kuopiosta. Hevosta valmentaa Jukka Hakkarainen ja sen omistaa Riina Korhonen. Nothingcomes sijoittui omassa karsinnassaan kolmanneksi. Finaalissa sitä ohjastaa Jukka Hakkarainen.

Nothingcomesin isosisko Fortunewheelgarden voitti Suur-Hollola Best Princess -lähdön heinäkuussa Jokimaalla.

Valmentaja: Tapio Perttunen, Orimattila

Bid On Princess on kilpaillut urallaan seitsemän kertaa. Uransa avausvoittoa se hakee Tammakriteriumin finaalista. Bid On Princessin voittosumma on 2 170 euroa ja ennätys 16,8ake. Hevosen omistaa orimattilalainen Talli Prinsessat ja sitä valmentaa Tapio Perttunen niin ikään Orimattilasta. Bid On Princess sijoittui omassa karsinnassaan kolmanneksi. Finaalissa sitä ohjastaa Tapio Perttunen.

Valmentaja: Fredrik Wallin, Ruotsi

Lady Cheri on kilpaillut urallaan 11 kertaa voittaen kerran. Sen voittosumma on 12 490 euroa ja ennätys 14,8ake. Hevosen omistaa Annamari Sipilä Kangasalta ja se valmentautuu Fredrik Wallinin tallissa Ruotsissa. Lady Cheri sijoittui omassa karsinnassaan toiseksi. Finaalissa sitä ohjastaa Iikka Nurmonen.

Lady Cherin isosisko First Class Lady voitti urallaan 11 kertaa ja ansaitsi yli 130 000 euroa.

10. Christine L Garden

Syntynyt: 18.4.2020
Emä: Dandridge Hall 15,1aly
Emänisä: Conway Hall 10,5aly
Kasvattaja: Ylitalo Garden’s Stable

Christine L Garden on kilpaillut urallaan yhdeksän kertaa voittaen kahdesti. Sen voittosumma on 13 200 euroa ja ennätys 14,6ake. Sen omistaa kuopiolainen Riina Korhonen ja sitä valmentaa niin ikään kuopiolainen Jukka Hakkarainen. Christine L Garden sijoittui omassa karsinnassaan toiseksi. Finaalissa sitä ohjastaa Hannu Torvinen.

Christine L Gardenin isoveli Kaptah on ansainnut urallaan lähes 140 000 euroa, juossut ennätyksen 10,9aly ja kilpailee nykyään Ranskassa.

Hoitaja: Laura Huotari

Self Taught Rosie on kilpaillut urallaan kuudesti voittaen kerran. Sen voittosumma on 3 200 euroa ja ennätys 16,0ake. Hevosen omistaa Talli Mistä Helepommalla Oulusta ja sitä valmentaa Teivossa ja Urjalassa tallia pitävä Markku Nieminen. Self Taught Rosie sijoittui omassa karsinnassaan kolmanneksi. Finaalissa sitä ohjastaa Seppo Markkula.

12. Fortnite

Syntynyt: 12.5.2020
Emä: Red Pepper Hood 12,6aly
Emänisä: Love You 10,2ake
Kasvattaja: Tiina Alanen ja Jarkko Hohtari
Omistaja: Stall Jan Erik, Pori

Fortnite on kilpaillut urallaan kuusi kertaa. Uransa avausvoittoa se hakee Tammakriteriumin finaalissa. Sen voittosumma on 3 000 euroa ja ennätys 15,7ake. Hevosen omistaa porilainen Stall Jan Erik ja sitä valmentaa Harri Koivunen Turussa. Fortnite sijoittui omassa karsinnassaan kolmanneksi. Finaalissa sitä ohjastaa Jere Hurme.

Finalistien kuvat: Maisa Hyttinen