Hyppää sisältöön

Esittelyssä Suuren Suomalaisen Derbyn finalistit 2023

Laxvikens Amiral voitti oman Derby-karsintansa ja starttaa finaaliin radalta 2 (Kuva: Maisa Hyttinen)

Vermo Areenalla kilpaillaan 2. syyskuuta Suuri Suomalainen Derby, joka on kauden tärkein ja arvostetuin suurkilpailu Suomessa syntyneille nelivuotiaille lämminveriravureille. Derby-finaalin voittajalle on tarjolla 120 000 euroa. Ykköspalkinto on suomalaisen raviurheilun suurin. 

Derby on ollut merkittävä osa syksyn kilpailukalenteria jo vuodesta 1970. Monille kasvattajille, omistajille ja valmentajille Derby-voitto on uran suurimpia haaveita, ja voittajat jäävät 2 620 metrin kilpailumatkan päätteeksi historiankirjoihin. Derby-voittajiin lukeutuvat muun muassa Houston Laukko, BWT Magic ja Passionate Kemp. 

”Ikäluokkakilpailut ovat näyteikkuna ikäluokkien parhaimmistoon. Tulevaisuuden tähtiä syttyy ravitaivaalle varmasti tänäkin syksynä. Kasvattajalle ja omistajalle jokainen varsa on tulevaisuuden Derby-voittaja, kunnes toisin todistetaan”, Suomen Hippoksen kasvattamisen ja omistamisen johtaja Kimmo Lampinen taustoittaa. 

Derby-viikonloppu alkaa Vermossa jo perjantaina 1. syyskuuta. Perjantaina ravit alkavat klo 17:00, ja illan aikana kilpaillaan muun muassa Monté-Derby neljä- ja viisivuotiaille lämminverisille. Lauantaina kilpailutapahtumat alkavat klo 13:00. Suuren Suomalaisen Derbyn lisäksi lauantaina kilpaillaan muun muassa lämminveristen avoin Suomen mestaruus.

Perjantain lähtölistat
Lauantain lähtölistat

Osallistujien esittelyt on kirjoittanut Timo Mahlamäki.

Suuri Suomalainen Derby 2023

1 Callela Nelson

Ruuna, synt. 3.5.2019
Beer Summit – Nana’s Best, Muscles Yankee 

Startit: 22 (8–4–2)
Ennätys: 11,5aly
Voittosumma: 118 950 € 

Kasvattaja: Hannu Nivola
Omistaja: Heikki Korhonen
Valmentaja: Jukka Hakkarainen
Hoitaja: Henna Soininen

Ohjastaja: Hannu Torvinen

Callela Nelson aloitti uransa 2-vuotiaana. Se voitti Nostokonepalvelun lähdön Kuopiossa. 3-vuotiskaudella Callela Nelson kuului ikäluokan kärkikastiin. Se oli finaalissa niin Oulu Expressissä kuin Kriteriumissa. Vuosi huipentui voittoon Kasvattajakruunussa, jossa taakse jäivät Amazing Player ja Corazon Combo.

Nelivuotiskausi on ollut upea. Kuopio Stakesissa kotiradalla tulivat voitot niin karsinnassa kuin finaalissa. Einari Vidgrenin Muistoajossa se oli kakkonen edellään tallikaveri Massimo Hoist. Derbyn karsintavoitto tuli johtopaikalta. 

Hannu Nivola ja Callela-kasvatit ovat käsite suomalaisessa raviurheilussa, Callela-hevosia on syntynyt lähes 200. Derby-voittoa Nivola on juhlinut yhdessä Harri Koivusen ja Sipi Erkkilän kanssa, kun Ribaude voitti vuonna 2008. Nivolaa ja Heikki Korhosta yhdistää Venice, jonka kasvattajia olivat Nivola ja Sniper Team. Korhonen omisti tamman, joka sijoittui toiseksi Derbyssä 2013. Korhosen omistama ja valmentama Photocopy voitti Derbyn 2007, Photon toi talliin kaksoisvoiton. Ohjastaja Hannu Torvinen jahtaa ensimmäistä Derby-voittoaan. 

2 Laxvikens Amiral

Ori, synt. 29.5.2019
Jontte Boy – Basic Kemp, Diesel Don 

Startit: 24 (6–3–3)
Ennätys: 12,1ake
Voittosumma: 44 512 € 

Kasvattaja: Laxvikens Hästar
Omistaja: Kotihalli Oy
Valmentaja: Tuomas Korvenoja
Hoitaja: Melanie Ingman 

Ohjastaja: Tuomas Korvenoja

Laxvikens Amiral oli Ypäjän huutokaupassa 1-vuotiaana, mutta se huudettiin sisään, koska hinta nousi vain 1000 euroon. Kotihalli ja Oy Trot Ab ostivat orin 2-vuotiskauden alussa. Isä Jontte Boy on Matti Kallion kasvatti ja oli Tuomas Korvenojan valmennuksessa. 

Laxvikens Amiral oli valmis kilpailuihin jo 2-vuotiaana. 3-vuotiskaudella voittosumma karttui 15 000 eurolla. Hambosta tuli laukan jälkeen kolmossija, Irondanger ja Blackbeard olivat edellä. 4-vuotiskausi on ollut mainio. Elitloppet-lauantain 4-vuotislähdössä se oli upeasti kolmas. Suur-Hollolan 4-vuotispokaalista tuli kymppitonnin ykkönen, ja Derby-finalisteista Massimo Hoist, Corazon Combo, Callela Nelson ja Blackbeard pysyivät takana. Derby-karsinnan voitto tuli johtopaikalta.

Laxvikens Hästar on kasvattanut kolme hevosta. Laxvikens Amiral on ensimmäinen kilpailuikäinen. Matti Kallion Kotihalli Oy on ollut vuosikymmeniä merkittävä kasvattaja ja omistaja. Ensin jenkit Express Ride ja Emilie Cas El menestyivät niin kilparadoilla kuin siitoksessa. Kallion ja Korvenojan Jonesy voitti Derbyn 2014. Kriterium-voittaja Jontte Boy on Kotihallin kasvattama ja omistama. Tuomas Korvenoja on ollut valmentajana mukana Derbyssä 36 kertaa ja ohjastajana 17 kertaa. Funky Ride 2004, Brad de Veluwe 2012 ja Jonesy 2014 ovat Derby-ikoni Korvenojan voittajat.

3 American Cooper

Ruuna, synt. 26.5.2019
Maharajah – Arctic America, Andover Image 

Startit: 22 (10–2–3)
Ennätys: 12,7ake
Voittosumma: 36 600 € 

Kasvattaja: Team AA
Omistaja: RAQ Team Oy
Valmentaja: Markku Nieminen
Hoitaja: Piia Riihuhta 

Ohjastaja: Ari Moilanen

American Cooper aloitti uransa 3-vuotiaana kesällä kahdella voitolla. Ensimmäinen ykkönen tuli Turusta ja Lahdesta toinen. Crepe Matchin voittamassa Kriterium-karsinnassa American Cooper oli seitsemäs. Loppuvuonna ruuna nappasi vielä kolme voittoa. 

Nelivuotiskausi alkoi voitolla tammikuussa. Helmikuussa ruuna vei Teivo Snowcup -finaalin. American Cooper starttasi tasaisesti, ja toukokuussa se ravasi kaksi voittoa. Derby-karsinnan ykköseksi ruuna juoksi johtavan rinnalta.

Team AA:n kasvattama American Hero voitti Derby-karsinnan 2020 ja oli finaalissa kuudes. Rauno Asosen RAQ Team on ollut hevosenomistajana vuosikymmeniä. Tänä vuonna Asonen saa jännittää American Cooperin lisäksi Halley Waniaa. Asosen Callela Leonard voitti Kriteriumin 2016. Se oli Derbyssä kuudes ja hänen toinen finalistinsa Callela Eliza viides.

Markku Nieminen kuuluu Derbyn suuriin nimiin. Hänen valmentamansa hevonen on ollut finaalissa 33 kertaa. Niemisen kuusi voittajaa ovat Edu’s Speedy 1997, Incognito Kemp 1998, Lovely Kemp 2001, Don Giovanni 2002, Passionate Kemp 2005 ja Quite An Avenger 2013. Ari Moilanen on ajanut 33 finaalissa, Graceful Swampilla tuli voitto 2019.

4 EL Kazaam

Ori, synt. 13.5.2019
Love You – EL Mistress Eeva, Andover Image 

Startit: 14 (6–3–1)
Ennätys: 12,6ake
Voittosumma: 40 450 € 

Kasvattaja: Emp-Invest Oy
Omistaja: Emp-Invest Oy
Valmentaja: Elina Laakkonen
Hoitaja: Henna Lehtomäki 

Ohjastaja: Iikka Nurmonen

EL Kazaam aloitti kilpailemisen 3-vuotiaana heinäkuussa kakkossijalla Lahdessa. Ensimmäinen voitto tuli syyskuussa Lahdesta ja 3-vuotiskauden toinen marraskuussa Vermosta. Kuusi starttia toivat totosijat 2-2-0. 

EL Kazaam palasi ryminällä kilpakentille 4-vuotiaana huhtikuussa. Kohti divisioonia -lähdön voitolla aloitettiin, sitten oli vuorossa Uudenmaan Upein -kisan karsinnan ykkönen. Ari Moilasen ajama EL Kazaam hallitsi UU-finaalia ja paineli 15 000 euron voittoon vakuuttavasti. Derby-karsinnassa EL Kazaam kiersi vahvasti takaa ykköseksi. 

Elina Laakkosen Emp-Invest Oy on kasvattanut hevosia niin Suomen kuin USA:n rekisteriin. Suomessa on 54 kasvattia. EL Kazaamin veli EL Jetpack oli mukana viime vuoden Derby-finaalissa yhtenä suosikeista, mutta laukkasi. Elina Laakkoselle Derby on ensimmäinen valmentajana.  

Iikka Nurmonen on viime vuosina nähty kuskina lähes kaikissa Derby-finaaleissa. Viime vuonna hän ajoi Timo Nurmoksen Velvet Goldin kakkoseksi. Timo Hulkkosen Next Direction oli toinen 2017. Lauantaina Nurmonen ajaa kahdeksannen kerran Derby-finaalissa. 

5 Ava Di Alessia

Tamma, synt. 14.5.2019
Express Duo – Angelina Vacation, Dream Vacation 

Startit: 24 (12–5–1)
Ennätys: 11,8aly
Voittosumma: 118 200 €  

Kasvattaja: Fire Circle Stable
Omistaja: Fire Circle Stable & Hoopee Racing Oy
Valmentaja: Hannu-Pekka Korpi
Hoitaja: Karin Vahesalu 

Ohjastaja: Antti Teivainen

Ava Di Alessia aloitti jo 2-vuotiaana hienosti. Se voitti uransa avausstartin ylivoimaisesti syyskuussa. Kasvattajakruunun finaalissa tuli kakkossija Halley Wanian jälkeen. Kolmivuotiskauden toukokuussa Ava Di Alessia voitti Kasvattajakruunun alkuerän, Halley Wania oli kakkonen. Tammahambossa tuli 10 000 euron ykkönen ja Tammakriteriumissa 24 000 euron voitto. Nelivuotiaana Kuopio Stakesissa tamma otti kolmossijan. Tammachampionissa se kiri kymppitonnin voittoon. Derbykarsinnassa Ava Di Alessia pinkaisi lopussa ohi Corazon Combon. 

Asko Kollinin kipparoiman Fire Circle Stablen siitostammalla Angelica Vacation on viisi varsaa. Ava Di Emelin on niistä ensimmäinen. Se voitti Derby-karsinnan Hannu-Pekka Korven valmentamana 2021 ja oli Magical Princessin voittamassa finaalissa viides. Hannu-Pekka Korpi on myös Ava Di Alessian toinen omistaja.

Hannu-Pekka Korven valmennettavia on nähty Derby-finaalissa kolmena viime vuotena. BWT Gazeau oli vuosi sitten neljäs, Ava Di Emelin viides ja Quickatore viides. Antti Teivainen on voittanut uskomattomalla urallaan lähes kaiken, mutta ei Derbyä. 2000-luvulla on tullut kolme kolmossijaa; Obrigado 2017, Bluehill’s Dragon 2006 ja Briso Winguy 2001.

6 Massimo Hoist

Ori, synt. 5.4.2019
Muscle Hill – Venice, Quite Easy 

Startit: 18 (6–4–3)
Ennätys: 13,0aly
Voittosumma: 61 100 €  

Kasvattaja: Heikki Korhonen
Omistaja: Heikki Korhonen
Valmentaja: Jukka Hakkarainen
Hoitaja: Veera Hakkarainen 

Ohjastaja: Mika Forss

Massimo Hoistin uraa on aina seurattu suurella mielenkiinnolla. Isä Muscle Hill on maailman merkittävimpiä siitosoreja ja emä Venice oli yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaistammoista.

Massimo Hoist aloitti 3-vuotiaana maaliskuussa Mikkelissä ja voitti heti. Kesä toi kolme voittoa lisää. Kriterium-karsinnan se voitti ja oli finaalissa viides. Nelivuotiskauden keväällä Massimo Hoist ravasi hyviä sijoituksia. Suur-Hollolan Nelivuotispokaalissa ori oli kakkonen Laxvikens Amiralin jälkeen. Einari Vidgrenin Muistoajon Massimo Hoist voitti ylivoimaisesti, tallikaveri Callela Nelson oli toinen. Derby-karsinnassa ori kiersi johtavan rinnalle ja oli vahva kakkonen. 

Heikki Korhonen on omistajana ollut 13 kertaa Derby-finaalissa ja valmentajana 10 kertaa. Vuonna 2007 Photocopy ja Photon toivat Korhoselle kaksoisvoiton. Loistava kilpatamma Venice oli 2013 kakkonen Quite An Avengerin jälkeen. Jukka Hakkarainen tavoittelee ensimmäistä Derby-voittoaan valmentajana kahden hevosen voimin. Hakkaraisen Simply The Boss oli mukana 2007 finaalissa, mutta se laukkasi. Mika Forss jahtaa myös ensimmäistä Derby-voittoaan. Sahara B Boy 2014, Venice 2013 ja Photon 2007 ovat tuoneet kakkossijat. 

7 Halley Wania

Tamma, synt. 30.4.2019
EL Titan – Rialba RL, Kadabra 

Startit: 23 (5–9–5)
Ennätys: 11,4aly
Voittosumma: 170 038 €  

Kasvattaja: Wania Racing Oy
Omistaja: Fincumet Group Oy & RAQ Team Oy
Valmentaja: Markku Nieminen
Hoitaja: Noora Tuula 

Ohjastaja: Santtu Raitala

Tamma Halley Wania teki loistavan kauden jo 2-vuotiaana. Se kilpaili kuusi kertaa totosijoin 2-3-1. Kasvattajakruunussa tuli 18 000 euron voitto, Ava Di Alessia oli kakkonen. Kolmivuotiskesällä Halley Wania suuntasi Ruotsiin. Täyden matkan E3-finaalissa se oli kolmas. Sparven/Mika Forss ja Eireann olivat edellä. Teivon Kriteriumissa Halley Wania oli kakkonen, Corazon Combo voitti. 

Tämän kauden ensimmäinen voitto tuli Kasvattajakruunu-lähdössä huhtikuussa, jossa Ava Di Alessia jäi kakkoseksi. Derby-karsinnassa Halley Wania nousi kakkoseksi Callela Nelsonin voittamassa lähdössä.

Riina Rekilän Wania Racing on viime vuosina kasvattanut hevosia niin Suomen kuin Ruotsin rekisteriin. 4-vuotias Tetrick Wania ja 3-vuotias Vegas Wania ovat menestyneet Ruotsissa. Jouni Järvensivu (Fincumet Group) ja Rauno Asonen (RAQ Team) ovat vuosikymmeniä olleet hevosenomistajina. Järvensivu muistetaan monen kansainvälisen tähden takaa. American Cooper on Asosen toinen tämän vuoden finalisti. 

Markku Nieminen metsästää seitsemättä Derby-voittoa kahden hevosella. Lovely Kemp 2011 ja Passionate Kemp 2005 ovat hänen tammavoittajiaan. Santtu Raitala on ohjastanut kuudessa viime Derbyssä. Gloria Web oli kolmas 2018. 

8 Corazon Combo

Ori, synt. 7.5.2019
Express Duo – Arctic Secret, Dream Vacation 

Startit: 30 (20–7–3)
Ennätys: 09,8aly
Voittosumma: 356 625 €  

Kasvattaja: Star-Racing Oy & Wipunen varainhallinta Oy
Omistaja: Star-Racing Oy & Wipunen varainhallinta Oy
Valmentaja: Pekka Korpi
Hoitaja: Tuulia Ahjoniemi 

Ohjastaja: Pekka Korpi

Corazon Combo kilpaili 2-vuotiaana 7 kertaa ja voitti joka kisan. Kasvattajakruunusta tuli 18 000 euroa ja Hevosenomistajapokaalista 23 000 euroa. Kolmivuotiskausi jatkui ykkösillä kesään asti. Heinäkuun E3-finaalissa tuli uran ensimmäinen tappio. Ruotsin 3-vuotiaiden ykkönen Bedazzled Sox oli kymmenyksen parempi. Corazon Combo voitti Teivon Kriteriumin näytöstyyliin. 

Nelivuotiskausi alkoi kahdella voitolla. Kuopio Stakesista tuli kakkossija, Callela Nelson voitti. Eugen Pylvänäisen Muistoajossa Corazon juoksi kakkosen ajalla 09,8a. Don’t Say Gar oli kymmenyksen nopeampi. Derby-karsinnassa Corazon Combo johti, mutta selässä vaaninut Ava Di Alessia kiisi lopussa ohi. Corazon tavoittelee Derby-voittoa ikäluokan raharuhtinaana. 

Kasvattaja-omistajakaksikon takana ovat Pekka Korpi ja Ilkka Herlin. Star-Racing ja Wipunen varainhallinta Oy ovat kasvattaneet yhdessä 40 hevosta. Korven Star-Racingin ja Stoeterij Merettin kasvattama sekä Star-Racingin ja Vesku Loirin Ramppivalon omistama Fabrice Duo voitti 2015. Star-Racingin ja Jokikunnan Tilan kasvattama Magical Princess valloitti Derbyn 2021.

Pekka Korven valmentamat Derbyvoittajat ovat Viking Way 1977, Leo Frosty 1978, Black Laukko 1986, Fabrice Duo 2015, Mascate Match 2020 ja Magical Princess 2021.

9 Blackbeard

Ori, synt. 26.4.2019
RC Royalty – Lovely Muscles, Muscles Yankee 

Startit: 20 (4–5–1)
Ennätys: 10,5aly
Voittosumma: 40 600 €  

Kasvattaja: Tapio Lehtoranta
Omistaja: Tapio Lehtoranta
Valmentaja: Tapio Lehtoranta
Hoitaja: Saana Koivunen 

Ohjastaja: Jukka Torvinen

Blackbeard juoksi koelähdön 2-vuotiaana lokakuussa. Ensimmäinen kilpailu oli vuorossa 3-vuotishuhtikuussa Turussa, tuloksena nelossija laukan kera. Jo kesällä Blackbeard oli valmis kohtaamaan ikäluokan kärkimenijät. Se otti kakkossijan Suur-Hollola-viikonlopun Hambossa. Irondanger voitti, Laxvikens Amiral oli kolmas. Vermon Kolmivuotispokaalissa Blackbeard näytti kovan luokkansa. Se haastoi tosissaan Corazon Combon, maalissa oli eroa muutama sentti Corazonin hyväksi. Uran ensimmäinen voitto oli tosiasia Vermossa Oulu Express -karsinnassa elokuussa. Finaalissa tuli laukka. 

Tämä kausi alkoi hyvin. Vitossijan jälkeen tuli kaksi voittoa. Eugen Pylvänäisen Muistoajossa 10,5a-tulos riitti vitossijaan. Derby-karsinnassa Blackbeard kiri kolmannesta ulkoa väkevästi ykköseksi. 

Tapio Lehtoranta tietää, miltä Derby-voitto maistuu. Magical Princess valloitti Suuren Suomalaisen 2021. Tamma on Star-Racingin ja Lehtorannan Jokikunnan Tilan kasvattama ja omistama. Sisko Magic Madonna oli 2022 finaalin viides. Jukka Torvinen on ohjastanut viime vuosina melkein kaikissa Derby-finaaleissa. Anne Kankaan valmentaman Peanutsin Torvinen ajoi kolmanneksi 2019. 

10 Crepe Match

Ori, synt. 3.5.2019
Creatine – Cameo Credit, Credit Winner 

Startit: 11 (5–4–0)
Ennätys: 12,4ake
Voittosumma: 49 000 €  

Kasvattaja: Punkarin Hevostalli Ky & Mikkola Maini & Saku
Omistaja: Team Credit
Valmentaja: Harri Koivunen
Hoitaja: Gisela Koivu 

Ohjastaja: Olli Koivunen

Crepe Match aloitti uransa 3-vuotiaana helmikuussa kakkossijalla. Tauon jälkeen se voitti Kokemäellä ja Turussa kesäkuun lopulla. Seuraava ykkönen napsahti Teivon Kriterium-kokeessa elokuussa. Kriterium-karsinnassa Crepe Match pinkaisi voittoon ohi Ava Di Alessian. Corazon Combon voittamasta finaalista tuli arvokas nelossija.  

Nelivuotiskausi alkoi toukokuussa Vermossa. Killerin Eliitti -katsastuksessa ori ravasi kakkossijan, Everlasting Boogie piti ykköseksi. Kymi GP-päivän 4-vuotislähdössä tuli kakkossija, ranskalainen Joker Madrik vei voiton. Kasvattajakruunun alkuerässä Crepe Match kukisti EL Kazaamin. Derby-karsinnassa ori pinnisti keulasta kakkoseksi. 

Punkarin Hevostalli Ky sekä Maini ja Saku Mikkola ovat Mascate Matchin tuttu kasvattajajoukkue. Mascate Match voitti Derbynsä 2020. Punkarin Match-hevoset ja Mikkoloiden Stonecapes-kasvatit ovat kasvattajalähtöjen vakiokävijöitä. Team Credit valmistautuu ensimmäiseen Derbyyn. 

Harri Koivusen tallin hevosia on nähty usein Derby-finaaleissa. Yksi uran huippukohta oli vuoden 2008 Derby, jolloin Koivunen ajoi osaomistamansa Ribauden voittoon. Toinen Derby-voitto tuli 2010, kun Mikko Rivinojan Express Type oli ykkönen. Olli Koivunen on ohjastanut viidessä viimeisessä Derby-finaalissa. Making Match oli neljäs 2021. 

11 Everlasting Boogie

Ruuna, synt. 22.3.2019
Pastor Stephen – Pine Top Boogie, Pine Chip 

Startit: 15 (4–3–1)
Ennätys: 12,4ake
Voittosumma: 49 717 €  

Kasvattaja: Häijään Oriasema Oy
Omistaja: First Ready Cash
Valmentaja: Kenneth Danielsen
Hoitaja: Päivi Pihlgren 

Ohjastaja: Kenneth Danielsen

Everlasting Boogie ehti juosta koelähdön jo 2-vuotiaana. Starttiin se tuli 3-vuotiskauden toukokuussa. Kahdessa ensimmäisessä lähdössä laukat haittasivat menoa. Ensimmäinen voitto tuli elokuussa Seinäjoelta. Danielsen oli tähdännyt ruunan kunnon Kriteriumiin. Everlasting Boogie voitti karsinnan jättiyllättäjänä. Finaalista tuli 27 000 euron arvoinen kolmossija Antti Teivaisen ajamana. 

Nelivuotiskausi starttasi tammikuussa Färjestadissa. Björn Goopin ajamana tuli kasisija. Everlasting Boogie palasi radoille toukokuussa ja voitti Vermossa Killerin Eliitti -katsastuksen johtopaikalta ennen Crepe Matchia. Danielsen viimeisteli hevosensa derbykunnon Vermon kakkossijalla ja Forssan voitolla. Derby-karsinnassa Everlasting Boogie runttasi johtavan rinnalta kakkoseksi. 

Häijään Oriasema jahtaa toista peräkkäistä Derby-voittoa kasvattajana. Everlasting Boogien isosisko Dusktodawn Boogie voitti Suuren Suomalaisen Derbyn vuosi sitten. Tamma lähti finaaliin suosikkina. 

Kenneth Danielsen ajoi Derby-voiton valmentamallaan Dusktodawn Boogiella vuosi sitten. Tuolloin voittopotti kohosi 121 000 euroon, kun tamma juoksi SE-tuloksen 13,2a/2620 m. 

12 Callela Alfa

Ruuna, synt. 7.5.2019
Classic Photo – Arctic Luxury, Ken Warkentin 

Startit: 21 (5–2–2)
Ennätys: 12,4aly
Voittosumma: 17 400 €  

Kasvattaja: Hannu Nivola
Omistaja: Team Avaruusasema Alfa
Valmentaja: Tapio Perttunen
Hoitaja: Emmi Liski 

Ohjastaja: Tapio Perttunen

Callela Alfa nähtiin radoilla koelähdössä 2-vuotiaana marraskuussa. Kilpaura käynnistyi 3-vuotiaana kesäkuussa voitolla Lappeenrannassa. Uran toinen voitto tuli syyskuussa Lahden Nuorten sarjasta. Callela Alfa oli mukana myös Kriterium-karsinnoissa. Se oli Massimo Hoistin voittamassa lähdössä kuudes. Callela Alfa juoksi kauden kolmannen voiton Vermosta marraskuussa. 

Nelivuotiskauden ensimmäinen voitto tuli heinäkuussa Mikkelistä kovalla tuloksella 12,4a/1600 m. Derbysarjan nelossija vei taas askeleen kohti Suurta Suomalaista. Derbykunto viimeisteltiin voitolla Kouvolan Kuninkuusraveissa. Derby-karsinnassa Callela Alfa kiri terhakkaasti, Blackbeard oli niukasti edellä.  

Hannu Nivola saa jännittää kahden Callela-kasvatin suorituksia Derby-finaalissa. Callela Nelson starttaa ykkösradalta ja Callela Alfa takarivin uloimmalta paikalta. Team Avaruusasema Alfa on kimppatalli, joka valmistautuu ensimmäiseen Derby-finaaliin. 

Tapio Perttunen on nähty usein Derby-finaaleissa viime vuosina, osallistumiskertoja on kaikkiaan toistakymmentä. Quattro Laukko toi Perttuselle hopeaa 2001. Derbyn voittopokaali puuttuu vielä Perttusen palkintokaapista.

Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen