Hyppää sisältöön

Esittelyssä suomenhevosten Kriterium-finalistit 2023

Oman karsintansa voittanut Vale-Elli on Kriteriumin ennakkosuosikkeja (Kuva: Maisa Hyttinen)

Teivossa kilpaillaan lauantaina 30. syyskuuta Kriterium-finaalit kolmevuotiaille lämminverisille ja nelivuotiaille suomenhevosille. Nelivuotiaiden suomenhevosten Kriterium ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 1975. Voittaja ansaitsee 46 000 euroa, mikä tekee Kriteriumista suomenhevosten suurimman ikäluokkakilpailun sekä isopalkintoisimman yksittäisen suomenhevoslähdön.

Kriteriumin ovat voittaneet muun muassa siitoksessakin hyvin menestyneet Suikku, Liising ja Cordiitta sekä hallitseva ravikuningas Parvelan Retu. Viime vuonna kilpailun voitti Heikki Hoffrenin omistama, valmentama ja ohjastama Lipassi.

Suomenhevosten Kriterium on lauantain seitsemäs lähtö ja starttaa noin klo 15:28.

Kriterium-ravien lähtölistat

Osallistujien esittelyt ovat kirjoittaneet Harri Haavisto ja Maisa Hyttinen.

Vale-Elli

Ellin Sisu – Villihymy, Tutuari

Kasvattaja: Päivi Kuusisto
Omistaja: Talli Elmostoliitto, Hämeenlinna-Forssa-Hankasalmi
Valmentaja: Pauli Raivio
Hoitaja: Laura Raivio
Ohjastaja: Henri Bollström

Ennätys: 27,8ke
Voittosumma: 69 000 €

Pauli Raivion valmentama superlahjakkuus Vale-Elli on tehnyt alku-urallaan hurjaa jälkeä. 12 kertaa kilpaillut ori on sijoittunut joka kerta kahden parhaan joukkoon ja kokenut ainoastaan kaksi tappiota. Ellin Sisun poika häikäisi jo kolmivuotiaana, voittaen muun muassa rahakkaan Varsakunkku-finaaliin. Kuluvan kauden meriittilistalta löytyvät arvovoitot Kaustisen Pikkupelimannista ja viimeisimpänä Oulu Expressistä. Ori oli molemmissa kisoissa täysin omaa luokkaansa. Myös Kriterium-karsinnassa Vale-Elli karkasi ylivoimaiseen voittoon.

Vale-Ellin isä Ellin Sisu voitti Kriteriumin vuonna 2016.

Tuhti-Kersantti

Costello – Tuhti Piika, Vara-Onni

Kasvattaja: Tuhti-Talli
Omistaja: Piatan Talli & Jere Törmänen, Hankasalmi-Lahti
Valmentaja: Heidi Jääskeläinen
Hoitaja: Henry Jääskeläinen
Ohjastaja: Hannu Torvinen

Ennätys: 29,4ake
Voittosumma: 15 400 €

Jo kolmivuotiaana kertaalleen kilpaillut Tuhti-Kersantti aloitti nelivuotiskautensa komeasti kahdella voitolla. Kevään edetessä laukat tulivat mukaan kuvioihin parissa kisassa, mutta sen jälkeen ruuna on pinkonut luotettavasti ravia. Samalla tulostakin on syntynyt mukavasti, sillä ruuna on viihtynyt jatkuvasti kärkipäässä. SHKL Cupin finaalissa Tuhti-Kersantti oli kolmas, Pikkupelimannin finaalissa sekä Pikkuprinssissä puolestaan neljäs. Nopsa Eeliksen voittamassa Kriterium-karsinnassa Heidi Jääskeläisen valmennettava oli toinen.

Paavolan Hurmos

Villipappa – Lumineito, Tas Ruhtinas

Kasvattaja: Johanna Kaksonen
Omistaja: Paavon tiimi, Joensuu
Valmentaja: Jani Ruotsalainen
Hoitaja: Anu Suutari
Ohjastaja: Jani Ruotsalainen

Ennätys: 28,0ke
Voittosumma: 11 650 €

Karsintavoittaja Paavolan Hurmos on kilpaillut urallaan vasta seitsemästi, mutta on kehittynyt suurin harppauksin kohti ikäluokan kärkikaartia. Ruuna aloitti uransa helmikuussa voitokkaasti paikallisravitasolla ja jatkoi voittokulkuaan myös totoraveissa, kuitaten kahdesti ykkösrahat Joensuun kaviouralta. Toukokuussa SHKL Cupin karsinnassa Paavolan Hurmos paranteli ennätystään sekuntikaupalla ja juoksi tähtiaikaisen tuloksen, häviten vain Vale-Ellille. Kouvolan Pikkuprinssissä Jani Ruotsalaisen suojatti sijoittui viidenneksi.

Paavolan Hurmoksen isällä Villipapalla on 36 jälkeläistä, joista parhaiten on menestynyt lähes 50 000 euroa tienannut Cupido.

Unna Pointti

Costello – Safiiritar, Turo

Kasvattaja: Ravitalli Pia Huusari
Omistaja: Talli Unnan Kummit, Kouvola
Valmentaja: Pia Huusari
Hoitaja: Pinja Iltanen
Ohjastaja: Ari Moilanen

Ennätys: 30,9ake
Voittosumma: 8 950 €

Alku-urallaan runsaasti laukkaillut, mutta myös varsin mukavasti menestynyt Unna Pointti oli Kriterium-karsinnassa mainio kakkonen Vale-Ellin jälkeen. Tamma on kilpaillut urallaan yhdeksän kertaa ja sijoittunut kuudesti kolmen parhaan joukkoon. Mitalisijojen saldo on hyvää luokkaa ottaen huomioon, että Unna Pointti on polkenut urallaan vain kolmesti koko matkan ravia. Toistaiseksi ainoa voitto on peräisin Teivon Kriterium-kokeesta. Ennätystuloksensa 30,9 tamma pinkoi syyskuun alkupäivinä Kouvolassa, kahden laukan rasittamana.

Unna Pointin kanssa samaan sisarussarjaan kuuluu muun muassa yli 35 000 euroa tienannut Qepe Pointti.

Ceisariina

Caijus – Lotta-Vera, Erikasson

Kasvattaja: Sanna Siimes
Omistaja: Jukka & Niko Huuskola, Luhanka
Valmentaja: Jukka Huuskola
Hoitaja: Heta Huuskola
Ohjastaja: Tommi Kylliäinen

Ennätys: 30,7ake
Voittosumma: 6 800 €

Kolmivuotiskaudella kolmesti kilpaillut, kertaalleen Teivossa voittanut ja Junnustartti-finaalissa hienosti kakkoseksi sijoittunut Ceisariina oli Kriteriumin karsintakoitoksessa kolmas. Tamma hävisi vain Nopsa-Eelikselle sekä Tuhti-Kersantille, parannellen sivussa ennätystään mukaviin lukemiin 30,7. Jukka Huuskolan valmennettava ei ole vielä kuluvalla kaudella voittoihin asti yltänyt. Elokuussa Savonlinnassa kärkisija oli lähellä, mutta Villan Hurmuri ehti tuolloin aivan loppumetreillä edelle ja pudotti Ceisariinan hopealle.

Tolva

Tutuari – Bonna, Villihotti

Kasvattaja: Minna & Pekka Luukkonen
Omistaja: Instable Tmi, Nastola
Valmentaja: Samuli Innanen
Hoitaja: Emmi Innanen
Ohjastaja: Kari Venäläinen

Ennätys: 30,9ke
Voittosumma: 15 800 €

Karsinnassa kolmanneksi Vale-Ellin ja Unna Pointin jälkeen venynyt Tolva on poiminut tasaisesti kärkipään sijoja. Kolmivuotiskauden avauksessa tamma jäi neljänneksi, mutta on ollut sen jälkeen kaikissa kisoissaan kolmen parhaan joukossa. Kolmivuotiskausi päättyi Varsakunkun karsintavoittoon ja kuluva kausi käynnistyi suomenhevosten Missikisan kolmossijalla. Kesällä Tolva voitti pariin otteeseen Tammasarjan, ensin heinäkuussa Vermossa ja ennen Kriterium-karsintaa elokuussa Mikkelissä. Kouvolan Pikkuprinsessa-lähdössä Tolva oli kolmas.

Vietävän Sipori

Sipori – Vietävän Patukka, Liising

Kasvattaja: Jarmo Kivelä
Omistaja: Jarmo Kivelä, Kangasala
Valmentaja: Jarmo Kivelä
Hoitaja: Kari Vainio
Ohjastaja: Hannu Kamppuri

Ennätys: 31,6ke
Voittosumma: 5 800 €

Uransa kaikissa kisoissa kolmen parhaan joukkoon sijoittunut Vietävän Sipori on kehittynyt mukavasti nelivuotiskauden edetessä. Ori aloitti uransa kahdella paikallisravivoitolla ja jatkoi voittokulkuaan myös ensimmäisessä totoravikisassaan Kokemäellä. Sen jälkeen voitot ovat kiertäneet, mutta ennätys on hiljalleen parantunut lähemmäs tähtirajaa. Ennätystuloksensa 31,6 Vietävän Sipori pinkoi heinäkuussa Teivon Kriterium-kokeessa. Kriterium-karsinnassa Jarmo Kivelän valmennettava oli kolmas, Paavolan Hurmokselle ja Vänrikille häviten.

Lemmen Sisu

Ellin Sisu – Sallan Typy, Tutuari

Kasvattaja: Nina Mustonen
Omistaja: Keijo Juntunen, Hankasalmi
Valmentaja: Keijo Juntunen
Hoitaja: Keijo Juntunen
Ohjastaja: Pekka Vehviläinen

Ennätys: 29,4ake
Voittosumma: 14 200 €

Lemmen Sisu aloitti uransa voitokkaasti kolmivuotiaana Jyväskylän Nuorten Sarjassa, minkä jälkeen oli Junnustartin karsinnassa toinen ja finaalissa kolmas. Nelivuotiskaudella ruuna on kiertänyt ahkerasti tasokkaita ikäluokkakoitoksia. Rahallisesti suurin jackpot rysähti Kouvolan Pikkuprinssistä, missä Lemmen Sisu oli Vänrikin ja Vahvistuksen jälkeen kolmas. Pikkupelimannin finaalissa ruuna sijoittui viidenneksi. Elokuussa ruuna voitti Seinäjoella Murto-ajon. Kriterium-karsinnassa Lemmen Sisu oli pahan alkulaukan jälkeen hyvä neljäs.

Lemmen Sisun isä Ellin Sisu voitti Kriteriumin vuonna 2016.

Nopsa Eelis

Turelius – Tähtibonus, Kapteeni

Kasvattaja: Teija Paananen
Omistaja: Ilkka & Eero Laitinen, Kangasniemi
Valmentaja: Eero Laitinen
Hoitaja: Jaakko Laitinen
Ohjastaja: Iikka Nurmonen

Ennätys: 28,3ake
Voittosumma: 37 500 €

Karsinnassa selvään voittoon purjehtinut Nopsa Eelis on ainoa hevonen, joka on onnistunut selättämään hurjan Vale-Ellin. Eikä pelkästään kertaalleen, vaan peräti kahdesti. Kolmivuotiskaudella Jyväskylässä Nopsa Eelis vastaili keulavoittoon Vale-Ellin ahdistellessa rinnalla. Pikkupelimannin karsinnassa Tureliuksen poika oli kirivaiheessa kovaa kiistakumppaniaan terävämpi. Nopsa Eelis on tienannut urallaan jo 37 500 euroa palkintorahoja, uran toistaiseksi parhaat meriitit ovat Junnustartti-finaalin voitto sekä Varsakunkun kakkossija.

Nopsa Eeliksen kanssa samaan sisarussarjaan kuuluu muun muassa yli 35 000 euroa tienannut Vauhti Teppo.

Vänrikki

Välähdys – R.R. Vilke, Niko-Vokker

Kasvattaja: Sinikka Koskinen
Omistaja: Vänrikki Talli, Jämsä
Valmentaja: Antti Veteläinen
Hoitaja: Johanna Pirttijoki
Ohjastaja: Kim Åkerlund

Ennätys: 29,0ake
Voittosumma: 30 400 €

Pikkuprinssin Kouvolassa voittanut ja 15 000 euroa kuitannut Vänrikki saapuu kisaan Antti Veteläisen tallista. Ori aloitti uransa kolmivuotiaana ja voitti heti ensimmäisen kilpailunsa Forssassa. Orastava voittoputki kuitenkin katkesi toisessa kisassa loppusuoran laukkaan ja ori vetäytyi tauolle valmistautumaan nelivuotiskauteen. Kuluva kausi on ollut menestyksekäs, sillä Pikkuprinssin voiton lisäksi Vänrikki on kuitannut Oulu Expressin kakkosrahat ja voittanut yhden SHKL Cup -karsinnan. Kriterium-karsinnassa Vänrikki oli hyvä toinen.

Ampeeri

Liising – Carmela, Viesker

Kasvattaja: Ravitalli Suuronen Oy
Omistaja: Talli Kipinä Boys, Iisalmi
Valmentaja: Seppo Suuronen
Hoitaja: Kaisa Tamminen
Ohjastaja: Esa Holopainen

Ennätys: 31,8ke
Voittosumma: 6 160 €

Seppo Suurosen menestystallista kisaan saapuva Ampeeri on voittanut urallaan kahdesti. Ensimmäinen voitto tuli toukokuussa Lahdessa suomenhevosten alasarjasta. Toistamiseen Ampeeri ravasi voittoon Teivon Kriterium-kokeessa kesäkuussa, tuolloin ruuna kuittasi mukavat 3 000 euroa palkintorahoja ja noteerasi edelleen voimassa olevan ennätystuloksensa 31,8. SHKL Cupin finaalissa ruuna oli seitsemäs ja Pikkupelimannissa kuudes, molemmissa kisoissa tuli laukka. Liisingin poika oli Paavolan Hurmoksen voittamassa Kriterium-karsinnassa neljäs.

Ampeerin emä Carmela voitti muun muassa Villinmiehen Tammakilvan, osallistui kuningatarkilpailuun ja tienasi yli 100 000 euroa. Carmelan emä Cordiitta voitti Kriteriumin vuonna 2005. Carmelan kanssa samaa sisarussarjaa ovat muun muassa Tuurin Toivo, Core ja Jockas Rita.

Ampeerin isä Liising voitti Kriteriumin Ari Moilasen ohjastamana vuonna 1998.

Taivas

Sipori – Nutukas, Franko

Kasvattaja: Saara Mäkinen
Omistaja: Markku & Pia Kivijärvi, Pälkäne
Valmentaja: Pia Kivijärvi
Hoitaja: Tuuli Kivijärvi
Ohjastaja: Hannu Korpi

Ennätys: 30,6ke
Voittosumma: 15 400 €

Pia Kivijärven valmentama Taivas sijoittui Vale-Ellin voittamassa Kriterium-karsinnassa neljänneksi. Tamma aloitti uransa jo kolmivuotiaana. Kahden kisan saldoksi kertyi voitto ja kakkossija. Kuluvan kauden kärkimeriitti on toukokuinen suomenhevosten Missikisan voitto Teivossa. Tuolloin Taivas nappasi peräti 6 000 euroa palkintorahaa ja noteerasi myös edelleen voimassa olevan ennätystuloksensa 30,6. Toukokuussa Taivas voitti myös SHKL Cupin karsinnan. Elokuussa Kouvolan Pikkuprinsessa-lähdössä tamma oli alkulaukan jälkeen neljäs.

 

Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen