Hyppää sisältöön

Esittelyssä suomenhevosten Kriterium-finaalistit

Lauantaina 3. lokakuuta Teivossa kilpaillaan nelivuotiaiden suomenhevosten Kriterium-finaali. Esittelyssä lähdön upeat osallistujat.

1 Margarida

Margarida kuva maisa hyttinen
Margarida. Kuva:Maisa Hyttinen

Tamma

Omistaja: Antti Kinnunen

Kasvattaja: Heikki, Heli ja Venla Kinnunen

Valmentaja: Antti Kinnunen

Ohjastaja: Antti Kinnunen


Antti Kinnusen valmentama Margarida aloitti uransa jo kolmivuotiskaudella. Tamma ei riittänyt kovissa varsalähdöissä kärkeen, mutta kartutti rutiinia kolmen kisan verran. Nelivuotiskautensa Margarida käynnisti kesäkuussa sijoittumalla Jyväskylän Killerillä Tammasarjassa kakkoseksi Murun Maikin jälkeen. Tämän jälkeen Margarida pinkoi tasaiseen tahtiin 32-alkuisia tuloksia, osallistuen muun muassa Teivossa ajettuun nelivuotiaiden suomenhevostammojen Missikisaan. Kriterium-karsinnassa Margarida sijoittui kolmanneksi Huisi Hemmon ja Elanin jälkeen. Samalla tamma tiputti reilusti sekunteja ennätyksestään, noteeraten tuloksen 29,0ake.


2 Kinderi 

kinderi - hannu torvinen kuvaaja Ida Laine
Kinderi. Kuva:Ida Laine

Ori

Omistaja: Alpo, Mika ja Tuomo Hakala

Kasvattaja: Agrohelp Oy

Valmentaja: Aimo Vuorisalo

Ohjastaja: Hannu Torvinen


Aimo Vuorisalon valmentama Kinderi kiri Kriteriumin karsinnassa tyylikkääseen voittoon, ohittaen loppumetreillä kovan kilpakumppanin Ville Kallen. Ori on paikoin paininut laukkapeikon kanssa, mutta myös menestystä on tullut. Pikkupelimannissa ravi katosi loppukurvissa ja keulapaikalla juossut Kinderi repesi lopulta laukalle. Oulu Expressissä laukka yllätti piikkipaikalta viimeisen takasuoran alussa. Seinäjoen Pikkuprinssissä ravi maistui ja Kinderi kuittasi kymppitonnin ykköspalkinnon. Kolmivuotiskaudellaan Kinderi voitti kaikki viisi kilpailuaan ja on koko uran voittosummia vertaillessa ikäluokan selvähkö ykkösnimi.


3 Huisi Hemmo

huisi hemmo antti ojanperä OEX 2020 kuva juho hämäläinen
Huisi Hemmo. Kuva:Juho Hämäläinen

Ori

Omistaja: Scuderia Orso Polare

Kasvattaja: Team Jovive

Valmentaja: Antti Ojanperä

Ohjastaja: Santtu Raitala

Antti Ojanperän valmentama Huisi Hemmo on tehnyt viime aikoina väkevää nousua kohti ikäluokan absoluuttista kärkeä. Jo kolmivuotiaana ihan lupaavia otteita esittänyt ori on puhjennut tällä kaudella kukkaan ja varsinkin syyskaudella jälki on ollut komeaa. Oulu Expressin karsinnassa Huisi Hemmo oli toinen Ville Kallen jälkeen. Finaalissa vain Maurizo jäi ohittamatta, sivussa syntyi ennätystulos 26,4ake. Kriteriumin karsintalähdössä ori jyräsi suorastaan eleettömästi ykköseksi ja antoi myrskyvaroituksen finaalivastustajilleen.


4 Elan 

elan - antti teivainen kuvaaja Ida Laine
Elan. Kuva:Ida Laine

Ruuna

Omistaja: Riikka Savolainen ja Tmi Ravitalli Mika Mäkelä

Kasvattaja: Ulla Holopainen

Valmentaja: Mika Mäkelä

Ohjastaja: Antti Teivainen


Uransa avauskisassa Porissa loppusuoralla kesken voittotaiston laukannut, mutta seuraavissa kisoissa lupaavasti esiintynyt ja kaksarisijoja poiminut Elan on mennyt kauden edetessä mukavasti eteenpäin. Elokuun alussa Seinäjoen Kuninkuusraveissa ruuna sijoittui ennätystuloksellaan Pikkuprinssissä neljänneksi, mutta paljastui kuitenkin kisan jälkeen kipeäksi. Kriteriumin karsintalähtöön Elan palasi vajaan parin kuukauden paussilta. Vire oli heti kohdillaan, sillä Mika Mäkelän valmennettava kiri lähtösuoran laukan jälkeen mainiolla otteella toiseksi, häviten vain Huisi Hemmolle.


5 Sipisee

Sipisee. Kuva:Juho Hämäläinen

Omistaja: Olli-Pekka Hämäläinen

Kasvattaja: Mäkisipi-Talli Ay

Valmentaja: Olli-Pekka Hämäläinen

Ohjastaja: Jani Ruotsalainen

Olli-Pekka Hämäläisen valmennustallista kisaan osallistuu Sipisee. Ori on kehittynyt viime aikoina mukavasti ja venynyt ikäluokan parhaiden seurassa kärkipäähän. Sipisee sijoittui Lahden Oulu Express -karsinnassa ennätystuloksellaan neljänneksi. Finaalissa sijoitus pysyi samana, mutta ennätyslukemat komistuivat entisestään, kun ori polkaisi täydellä matkalla tuloksen 27,2. Kriteriumin karsinnassa Sipisee pinkoi hyvin kolmanneksi ja hävisi vain hurjille Kinderille ja Ville Kallelle. Laukattomissa kisoissaan Sipisee on ollut aina neljän parhaan joukossa, kenties tässäkin?
6 Säfööri

Säfööri kuva iita-maria ahtiainen
Säfööri. Kuva:Iita-Maria Ahtiainen

Ori

Omistaja: Kaisa ja Lassi Kauranen

Kasvattaja: Mervi Miettinen

Valmentaja: Teemu Okkolin

Ohjastaja: Teemu Okkolin

Karsintanelosena tiketin Kriteriumin finaaliin lunastanut Säfööri on esiintynyt alku-uran aikana edukseen. Teemu Okkolinin suojatti sijoittui Lahdessa ajetussa Oulu Express -karsinnassa kolmanneksi Kinderin ja Maurizon jälkeen, mutta finaali jäi oriilta väliin. Seinäjoen Pikkuprinssissä Säfööri sijoittui viidenneksi. Ori esitti hyviä vauhteja jo uransa alkutaipaleella, sillä 1.30-rajan Hilpetöörin poika alitti jo toisessa kilpailussaan. Tuolloin se hävisi vain Ville Kallelle. Uran toistaiseksi ainoa voitto on peräisin elokuulta Vermosta.


7 Siirin Santtu 

Siirin Santtu  Hannu Torvinen kuva iita-maria ahtiainen
Siirin Santtu. Kuva:Iita-Maria Ahtiainen

Ori

Omistaja, kasvattaja sekä valmentaja: Petri Laine

Ohjastaja: Harri Koivunen

Viime vuoden Kriterium-voittajan Parvelan Retun takaa tuttu Petri Laine tuo tämän vuoden finaaliin lahjakkaan Siirin Santun. Ori laukkaili uransa ensimmäisissä starteissa, mutta ravisävelen löydyttyä oli voittoputken vuoro. Elo-syyskuun aikana Siirin Santtu voitti komeasti neljä kertaa peräkkäinen, ennen kuin Tiitukka katkaisi voittomarssin Killerillä. Kriteriumin karsinnassa Siirin Santtu kohtasi ensimmäistä kertaa ikäluokan kärkinimet. Debyytti sujui positiivisissa merkeissä, sillä tuloksena oli viidennen sijan myötä finaalipaikka ja myös uusi ennätysnoteeraus 29,1ake.


8 Briljantti Buugi

Briljantti Buugi kuva Maisa Hyttinen
Briljantti Buugi. Kuva: Maisa Hyttinen

Ori

Omistaja, valmentaja sekä ohjastaja: Jukka Kauppinen

Kasvattaja: Häijään Oriasema Oy


Jukka Kauppisen valmentama Briljantti Buugi aloitti uransa voitolla, mutta pilasi sen jälkeen muutamassa kisassa mahdollisuuksiaan laukkoihin. Heinäkuun loppupuolella ravi alkoi maistua ja ori otti seuraavissa kuudessa kilpailussa peräti neljä voittoa ja kaksi kakkossijaa. Menestystä irtosi lähinnä rahasarjoista, sillä ikäluokan parhaat Briljantti Buugi kohtasi ensimmäistä kertaa vasta Kriteriumin karsintalähdössä. Karsinnassa viimeisen takasuoran laukka oli sotkea oriin haaveet finaalipaikasta, mutta Aurauksen poika lunasti lopulta taustalla hyvän esityksen päätteeksi viimeisen finaalitiketin.


9 Ville Kalle 

ville kalle OEX 2020 kuva juho hämäläinen
Ville Kalle. Kuva:Juho Hämäläinen

Ori

Omistaja: Janne Paavola

Kasvattaja: Eija Kärkkäinen

Valmentaja: Jouko Paavola

Ohjastaja: Markku Hietanen

Huippulahjakas Ville Kalle on kyvyiltään aivan ikäluokan terävintä kärkeä, mutta epävarmuus on ollut paikoin piinaavaa sorttia. Ori on laukoista huolimatta sijoittunut kärkikolmikkoon Pikkupelimannissa, Pikkuprinssissä ja Oulu Expressissä. Kaikissa kolmessa kisassa Ville Kalle olisi taatusti taistellut voitosta ilman laukkoja. Oulu Expressissä vasta toinen laukka pysäytti Vieskerin pojan marssin kohti voittomatsia, joten vauhtivaroista menestys ei jää kiinni. Kriteriumin karsinnassa Jouko Paavolan valmennettava polki koko matkan ravia ja oli hyvä kakkonen Kinderin jälkeen.


10 Suvelan Rinssi 

suvelan rinssi - iikka nurmonen kuvaaja Ida Laine
Suvelan Rinssi. Kuva:Ida Laine

Ori

Omistaja: Mico Kekki ja Jari-Matti Tuohimaa

Kasvattaja: Suvelan Talli

Valmentaja: Teemu Okkolin

Ohjastaja: Iikka Nurmonen


Suvelan Rinssi on esittänyt kyvykkäitä otteita, mutta samalla meno on ollut piinaavan epävarmaa. Elokuun alussa Seinäjoen Pikkuprinssissä hieno 28-tulos vaihtui hylkyyn loppusuoran laukasta. Kielletty askellaji vesitti myös finaalihaaveet Lahdessa ajetussa Oulu Express -karsinnassa, joten laukka on ollut oriilla pinnassa. Kriteriumin karsintalähdössä Suvelan Rinssi kulki koko matkan ravia ja riitti tuolloin neljänneksi. Samalla Teemu Okkolinin valmennettava noteerasi vihdoin virallisestikin 30-rajan alittavan tuloksen. Ennätys kirjataan nyt lukemiin 28,2ake.


11 Sintukka

sintukka OEX 2020 kuva juho hämäläinen
Sintukka. Kuva:Juho Hämäläinen

Tamma

Omistaja sekä kasvattaja: Hakalan Talli

Valmenta sekä ohjastaja: Antti Isomaa

Ennätyksen ja voittosumman puolesta ikäluokan tammakärki on tällä hetkellä Sintukka. Antti Isomaan valmentama tamma aloitti uransa kesäkuussa ja on tehnyt tasaiseen tahtiin tiliä, vaikkei olekaan voittanut kuin kertaalleen. Seinäjoen Pikkuprinssissä Sintukka sijoittui ennätystuloksellaan kuudenneksi ja kuittasi 1 000 euroa. Sintukan uran toistaiseksi paras yksittäinen saavutus on nelivuotiaiden suomenhevostammojen Missikisan 3 000 euron arvoinen kakkossija. Tuolloin ainoastaan Viksun Lilja jäi ohittamatta. Kriterium-karsinnassa Sintukka oli viides.


12 Viktorino

Viktorino OEX 2020 kuva juho hämäläinen
Viktorino. Kuva: Juho Hämäläinen

Ori

Omistaja, valmentaja sekä ohjastaja: Eero Laitinen

Kasvattaja: Airi Raskinen ja Marianne Niemi

Taitavan suomenhevosmiehen Eero Laitisen valmennustallista Kriterium-taistoon ilmoittautuu Viktorino. Ori kilpaili kolmivuotiaana peräti kuusi kertaa ja esitti lupaavia otteita. Viktorino ei jäänyt kolmivuotiskaudellaan kertaakaan ulos kolmen parhaan joukosta ja kartutti voittosummaansa hienosti yli 8 000 eurolla. Nelivuotiskausi alkoi Viktorinon osalta vasta syyskuussa, kun ori osallistui Lahdessa Oulu Express -karsintaan. Finaalipaikka irtosi ennätystuloksella 29,7ake. Sama aika riitti finaalissa kahdeksanteen sijaan. Kriteriumin karsinnassa Kihiseen poika oli kuudes.

Esittelytekstit: Heikki Haavisto