Hyppää sisältöön

Esittelyssä suomenhevosten Derbyn finalistit 2023

V.G. Voitto voitti viisivuotiaiden suomenhevosten Derbyn vuonna 2022 (Kuva: Merja Ahola-Turpeinen)

Jyväskylän Killerillä lauantaina 26. elokuuta kilpailtava Derby on viisivuotiaiden suomenhevosten suurin ja arvostetuin ikäluokkakilpailu. Suomenhevosten Derby on kuulunut loppukesän suurkilpailukalenteriin vuodesta 1975 lähtien ja sen voittajiin lukeutuu useita ravikuninkaita ja -kuningattaria. Derby kilpaillaan 2140 metrin matkalla ja voittajalle on tarjolla 36 000 euroa.

Derbyn karsinnat kilpailtiin torstaina 17. elokuuta. Karsintoihin ilmoitettiin 18 hevosta, joista 12 jatkaa finaaliin. Kouvolan Kuninkuusraveissa loistaneet Pikkukuningatar Hentun Liisa ja Pikkukunkku Rekilammen Sauli selvittivät tiensä finaaliin karsintavoittajina.

Derby-viikonloppu alkaa Killerillä jo perjantaina 25. elokuuta. Perjantaina kilpaillaan divisioonakarsintoja, kolme- ja neljävuotiaiden lämminveristen nuorten sarja sekä avoin lähtö kylmäverisille, jossa nähdään muun muassa Kouvolassa kruunattu hallitseva ravikuningas Parvelan Retu.

Perjantain 25.8. lähtölistat
Lauantain 26.8. lähtölistat

Keskisuomalainen Derby 2023 finalistit

1. Hentun Liisa

Syntynyt: 14.6.2018

Isä: Fiiling 23,6ke
Emä: Sirun Salama 37,0ake
Emänisä: Saran Salama 20,3aly

Kasvattaja: Antti Ripatti, Mikkeli
Omistaja: Elsa Kanala, Teemu Okkolin ja Toni Sarkama, Halsua-Orimattila-Tampere

Valmentaja: Teemu Okkolin, Orimattila
Hoitaja: Oona Halme

Hentun Liisa on kilpaillut urallaan 24 kertaa voittaen 14 kertaa. Sen uran kokonaisansiot ovat 89 007 euroa ja ennätys 24,9ke. Hevonen valmentautuu Teemu Okkolinin tallissa Orimattilan hevoskylässä. Hentun Liisan on kasvattanut Antti Ripatti ja sen omistavat Elsa Kanala, Teemu Okkolin ja Toni Sarkama. Finaalissa sitä ohjastaa Teemu Okkolin.

Hentun Liisa voitti neljävuotiaiden suomenhevostammojen Pikkuprinsessan viime vuonna Forssan Kuninkuusraveissa ja viisivuotiaiden suomenhevostammojen Pikkukuningattaren tänä kesänä Kouvolan Kuninkuusraveissa. Heinäkuussa se sijoittui viisivuotiaiden suomenhevosten Varsakunkku-finaalissa toiseksi ennätystuloksellaan 24,9ke, joka olisi voittotuloksena ollut uusi Suomen ennätys.

Hentun Liisan isoveli on yli 100 000 euroa tienannut Viktor Kärppä.

2. Rekilammen Sauli

Syntynyt: 20.7.2018

Isä: Boker 21,0aly
Emä: Sirkan Virkku 31,1ke
Emänisä: Liising 20,4aly

Kasvattaja: Miia ja Niko Varis
Omistaja: Talli Salaseura, Lahti

Valmentaja: Seppo Suuronen, Juva
Hoitaja: Kaisa Tamminen

Rekilammen Sauli on kilpaillut urallaan 21 kertaa voittaen yhdeksän kertaa. Sen uran kokonaisansiot ovat 127 900 euroa ja ennätys 23,0aly. Rekilammen Sauli valmentautuu Seppo Suurosen tallissa Juvalla. Hevosen on kasvattanut Miia ja Niko Varis ja sen omistaa Talli Salaseura Lahdessa. Finaalissa Rekilammen Saulia ohjastaa Henri Bollström.

Rekilammen Saulin viisi edellistä kilpailua ovat päättyneet voittoon. Derby-karsintaa edeltävässä kilpailussaan Kouvolan Kuninkuusraveissa se voitti viisivuotiaiden suomenhevosten Pikkukunkku-lähdön. Kuluvan kauden meriitteihin kuuluvat myös voitot viisivuotiaiden suomenhevosten Varsakunkku-finaalista sekä Tawastjernan Muistoajosta.

3. Taraori

Syntynyt: 14.5.2018

Isä: Frans 20,7aly
Emä: Taranella 27,4ke
Emänisä: Auraus 20,3aly

Kasvattaja: Ravitalli Suuronen Oy, Juva
Omistaja: Tampereen Ajopelit Oy, Tampere

Valmentaja: Seppo Suuronen, Juva
Hoitaja: Maria Knuutinen

Taraori on kilpaillut urallaan 12 kertaa voittaen kuudesti. Sen uran kokonaisansiot ovat 15 600 euroa ja ennätys 26,9ake. Taraori valmentautuu Seppo Suurosen tallissa Juvalla. Hevosen on kasvattanut Ravitalli Suuronen Oy ja sen omistaa Tampereen Ajopelit Oy. Finaalissa Taraoria ohjastaa Esa Holopainen.

Taraori sijoittui omassa Derby-karsinnassaan toiseksi. Edellinen kilpailu Kouvolan Kuninkuusraviperjantaina päättyi voittoon.

4. Lipassi

Syntynyt: 31.5.2018

Isä: Apassi 20,0aly
Emä: Kihiliina 23,2aly
Emänisä: Poika-Siro 27,3aly

Kasvattaja: Esko Härkälä, Sastamala
Omistaja: Heikki ja Riitta Hoffren, Kihniö

Valmentaja: Heikki Hoffren, Kihniö

Lipassi on kilpaillut urallaan 18 kertaa voittaen yhdeksän kertaa. Sen uran kokonaisansiot ovat 102 050 euroa ja ennätys 25,2ake. Lipassin on kasvattanut Esko Härkälä Sastamalasta. Hevosen omistavat Heikki ja Riitta Hoffren Kihniöstä. Lipassia valmentaa ja ohjastaa Heikki Hoffren.

Lipassi sijoittui omassa Derby-karsinnassaan kolmanneksi. Viime syksynä se voitti neljävuotiaiden suomenhevosten Kriterium-karsinnan sekä finaalin. Pian Kriteriumin jälkeen Lipassi voitti myös Satakunta-ajon karsinnan ja sijoittui finaalissa kolmanneksi. Kouvolan Kuninkuusravien Pikkukunkku-kilpailussa sijoitus oli toinen Rekilammen Saulin jälkeen.

5. B. Uljas

Syntynyt: 2.7.2018

Isä: Vaellus 21,6aly
Emä: B. Meppi 26,5aly
Emänisä: B. Vilunki 21,9aly

Kasvattaja: Talli Ranch Oy, Nuijamaa
Omistaja: Talli Ranch Oy, Nuijamaa

Valmentaja: Reijo Borgström, Lappeenranta

B. Uljas on kilpaillut urallaan 14 kertaa voittaen kahdesti. Sen uran kokonaisansiot ovat 7 670 euroa ja ennätys 27,3ake. B. Uljas valmentautuu Reijo Borgströmin tallissa Lappeenrannassa. Hevosen on kasvattanut ja omistaa Talli Ranch Oy Nuijamaalta. Finaalissa B. Uljasta ohjastaa Hannu Torvinen.

B. Uljas ravasi uransa ensimmäisen voiton heinäkuussa Vermossa. Seuraavat kilpailut päättyivät toiseen sijaan Joensuussa ja voittoon Vermossa. Derby-karsinnan myötä taulu täydentyi neljännellä sijalla ja uudella ennätystuloksella.

6. I.P. Ruuti

Syntynyt: 1.5.2018

Isä: Frans 10,7aly
Emä: I.P. Tarina 28,9aly
Emänisä: Apassi 20,0aly

Kasvattaja: Sivolan Tila, Kajaani
Omistaja: Tapani Krapu ja Kimmo Sorjonen, Ylivieska-Alavieska

Valmentaja: Ossi Nurmonen, Maaninka

I.P. Ruuti on kilpaillut urallaan 16 kertaa voittaen kahdesti. Sen uran kokonaisansiot ovat 6 854 euroa ja ennätys 25,7ake. I.P. Ruutia valmentaa Ossi Nurmonen Maaningalla. Hevosen on kasvattanut kajaanilainen Sivolan Tila ja sen omistavat Tapani Krapu ja Kimmo Sorjonen akselilta Ylivieska-Alavieska. Finaalissa I.P. Ruutia ohjastaa Iikka Nurmonen.

7. Kalistaja Kalle

Syntynyt: 20.6.2018

Isä: Koivikon Kalle 22,2aly
Emä: Kalistaja
Emänisä: Apassi 20,0aly

Kasvattaja: Antti Ikola, Seinäjoki
Omistaja: Antti Ikola, Seinäjoki

Valmentaja: Juha Nurminen, Seinäjoki
Hoitaja: Pilvi Nurminen

Kalistaja Kalle on kilpaillut urallaan 21 kertaa voittaen kuudesti. Sen uran kokonaisansiot ovat 18 874 euroa ja ennätys 26,7ake. Kalistaja Kallea valmentaa ja myös ohjastaa seinäjokelainen Juha Nurminen. Hevosen on kasvattanut ja omistaa Antti Ikola Seinäjoelta.

Kalistaja Kalle oli mukana Kouvolan Kuninkuusravien Pikkukunkku-lähdössä, jossa se sijoittui neljänneksi. Omassa Derby-karsinnassaan Kalistaja Kalle sijoittui viidenneksi.

8. Valencia

Syntynyt: 13.6.2018

Isä: Costello 19,3aly
Emä: Vektoria 24,0aly
Emänisä: I.P. Vektori 21,5aly

Kasvattaja: Veijo Vanhala, Hamina
Omistaja: Veijo Vanhala, Hamina

Valmentaja: Terhi Vanhala, Hamina

Valencia on kilpaillut urallaan 34 kertaa voittaen viidesti. Sen uran kokonaisansiot ovat 19 917 euroa ja ennätys 26,7ke. Valencia valmentautuu Terhi Vanhalan hoivissa Haminassa. Hevosen omistaa ja on kasvattanut haminalainen Veijo Vanhala. Finaalissa Valenciaa ohjastaa Teemu Keskitalo.

Uran toistaiseksi suurin voitto on Lappeenrannasta viisivuotiaiden suomenhevostammojen lähdöstä toukokuulta. St Michel -viikonloppuna Valencia sijoittui Rekilammen Saulin voittamassa Varsakunkku-finaalissa viidenneksi.

9. Wertti

Syntynyt: 3.7.2018

Isä: Costello 19,3aly
Emä: Meijän Tyttö 24,2aly
Emänisä: K.M. Nopsa 25,4aly

Kasvattaja: Eija Truhponen, Savonlinna
Omistaja: Jalohepo Oy, Leppävirta

Valmentaja: Jani Ruotsalainen, Juva
Hoitaja: Anu Suutari

Wertti on kilpaillut urallaan 16 kertaa voittaen viidesti ja sijoittuen seitsemän kertaa toiseksi. Sen uran kokonaisansiot ovat 41 250 euroa ja ennätys 24,8ake. Werttiä valmentaa juvalainen Jani Ruotsalainen. Hevosen on kasvattanut Eija Truhponen Savonlinnasta ja sen omistaa Jalohepo Oy Leppävirralta. Finaalissa Werttiä ohjastaa Jani Ruotsalainen.

Wertti kamppaili Kouvolan Kuninkuusraveissa Pikkukunkku-kilpailun voitosta Rekilammen Saulin kanssa, mutta laukkasi aivan viime metreillä. Derby-karsinnassaan se sijoittui Kouvolaa varmemmin ottein toiseksi Rekilammen Saulin jälkeen. Ravatessaan Wertti on sijoittunut aina kolmen parhaan joukkoon.

10. Huisi Hippu

Syntynyt: 15.6.2018

Isä: Tuokkolan Touho 20,8aly
Emä: Juuli Milleri 32,1ke
Emänisä: Sipori 19,4aly

Kasvattaja: Team Jovive, Kouvola
Omistaja: Sinituulia Kivipato, Riihimäki

Valmentaja: Karoliina Mustamo, Nokia
Hoitaja: Juliaana Mustamo

Huisi Hippu on kilpaillut urallaan 13 kertaa voittaen kolmesti ja keräten kahdeksan muuta totosijaa. Sen uran kokonaisansiot ovat 55 700 euroa ja ennätys 27,0ake. Huisi Hippua valmentaa Karoliina Mustamo Nokialla. Hevosen on kasvattanut kouvolalainen Team Jovive ja sen omistaa Sinituulia Kivipato Riihimäeltä. Finaalissa Huisi Hippua ohjastaa Kim Åkerlund.

Huisi Hippu sijoittui omassa Derby-karsinnassaan kolmanneksi. Viime syksynä Huisi Hippu sijoittui nelivuotiaiden suomenhevosten Kriterium-finaalissa toiseksi Lipassin jälkeen. Se on jäänyt edelliskerran ulos kolmen parhaan joukosta kesäkuussa 2022.

Huisi Hipun isoveli on yli 100 000 euroa tienannut Huisi Hemmo. Myös Huisi Hipun vuotta nuorempi pikkusisko Huisi Helmi on aloittanut kilpauransa lupaavasti.

11. Aika-Vastus

Syntynyt: 6.6.2018

Isä: Vaellus 21,6aly
Emä: Terila
Emänisä: Turo 23,8aly

Kasvattaja: Sakari Sippola, Jämsä
Omistaja: Aika-Tiimi, Helsinki

Valmentaja: Jussi Suominen, Kouvola

Aika-Vastus on kilpaillut urallaan 16 kertaa voittaen neljästi. Sen uran kokonaisansiot ovat 11 240 euroa ja ennätys 25,4ake. Aika-Vastus valmentautuu Jussi Suomisen tallissa Kouvolassa. Hevosen on kasvattanut jämsäläinen Sakari Sippola ja sen omistaa Aika-Tiimi Helsingistä. Finaalissa Aika-Vastusta ohjastaa Jarmo Saarela.

12. Tuliveera

Syntynyt: 19.5.2018

Isä: Tuli-Viesker 22,8ake
Emä: Hovin Veeratar 35,3ke
Emänisä: Hovi-Ari 23,3aly

Kasvattaja: Harri Voutilainen, Leppävirta
Omistaja: Liisa Eskola, Espoo

Valmentaja: Tapio Perttunen, Orimattila

Tuliveera on kilpaillut urallaan 22 kertaa voittaen kolmesti ja keräten kahdeksan muuta totosijaa. Sen uran kokonaisansiot ovat 12 686 euroa ja ennätys 26,0ake. Tuliveera valmentautuu Tapio Perttusen tallissa Orimattilassa. Hevosen on kasvattanut Harri Voutilainen Leppävirralta ja sen omistaa Liisa Eskola Espoosta. Finaalissa Tuliveeraa ohjastaa Tapio Perttunen.

Artikkelin kuvat: Kaisa Stengård