Hyppää sisältöön

Esittelyssä Suomen Hippoksen uusi nuorisovaliokunta – ajankohtaisia asioita työlistalla

Suomen Hippoksen uusimpiin valiokuntiin lukeutuvassa nuorisovaliokunnassa koordinoidaan valtakunnallista nuorisotyötä ja valmistellaan esityksiä. Esittelyssä valiokunnan henkilöt sekä vuoden 2020 näkymät.

Kuva: Hippos/Ville Vuorinen

Suomen Hippoksen hallitus vahvisti valiokunnat vuodelle 2020 tammikuun kokouksessaan. Uutena valiokuntana Hippoksen hallituksen valitsema nuorisovaliokunta käynnisti toimintansa maaliskuun 4. päivä järjestäytymiskokouksessaan. Nuorisovaliokunnan puheenjohtajana toimii Minna Kuusisto, valiokunnan jäseninä Aada Lätti, Katariina Marttila, Iivari Nurminen, Viena Kauppi ja Helena Hyvämäki-Mäenpää.


Nuorisovaliokunnan tärkeimpinä vastuualueina on koordinoida osaltaan valtakunnallista nuorisotyötä, valmistella nuorisotyön valtakunnallisia esityksiä sekä organisoida nuorisoedustajan/edustajien valintatavan Hippoksen valtuuskuntaan ja varsinaiseen kokoukseen.

 

”Nuorisovaliokunta kokoontui ensimmäistä kertaa maaliskuun alussa Vermon raviradalla. Kokouksen esityslista oli pitkä ja ensimmäisiä päätöksiä ja linjauksiakin jo tehtiin. Nuorisovaliokunta koostuu eri puolilta Suomea kotoisin olevista asiantuntijoista ja näin myös maantieteellisyys nuorisotoiminnan koordinoinnissa tulee hyvin huomioitua”, kertoo valiokunnan sihteerinä toimiva nuoriso – ja koulutustoiminnan koordinaattori Helena Hyvämäki-Mäenpää Suomen Hippos ry:stä.

 

”Tämän vuoden tavoitteina nuorisovaliokunnalla on muun muassa saada lisättyä nuorisoedustajien määrää raviurheilun päätöksentekoon, tarkistaa ravikilpailusääntöjä nuorisotoiminnan näkökulmasta sekä kehittää valtakunnallisen Young Power –gaalan palkintoluokkia.  Nuorisovaliokunta toimii asiantuntijatahona nuorisotoimintaa koskevassa päätöksenteossa ja harrastustoiminnan valtakunnallisissa linjauksissa. Mukana on hyvä porukka ja ollaan jo päästy hyvin alkaneella yhteistyöllä yhdessä kehittämään toimintaa. Ensimmäiset esitykset Hippoksen hallitukselle ja sääntövaliokunnalle on jo koostettu.”

Ponikuninkuusravit seuraavalle kolmivuotiskaudelle piti laittaa jo maaliskuussa raviratojen haettavaksi. Nuorisovaliokunta kokoontui etäkokouksessa huhtikuun 8. päivä poikkeustilanteen vuoksi käsittelemään ajankohtaisia asioita. Ponikuninkuusravien hakuaika päätettiin siirtää syksylle.

 

”Tänä vuonna järjestämisvuoro olisi Vermolla ja vuonna 2021 Kaustisella. Nyt katsotaan ensin, miten tulevat Ponikuninkuusravit asettuvat paikalleen ja syksyllä on tavoitteena käynnistää seuraavien Ponikuninkuusravien järjestäjien haku”. kertoo Hyvämäki-Mäenpää.

Raviurheilun nuorisotoiminnan kausimaksut on vuosittain lähetetty maalis - huhtikuussa. Nyt harrastustoiminnan ollessa tauolla nuorisvaliokunta käsitteli kausimaksuasiaa ja keskustelua on käyty myös raviratojen nuorisovastaavien kanssa. Raviurheilun nuorisotoiminnan Kärryillä -jäsenlehti ilmestyy touko-kesäkuussa ja samoihin aikoihin tarkistetaan myös kausimaksujen tilanne.

 

”Kaikilla maakuntaradoilla sekä maan pääradalla Vermossa on aktiivista nuorisotoimintaa ja jo 14 kesäradalla on saatu käynnistettyä viime vuosina nuoristoimintaa. Osalla raviradoista oli ehtinyt jo vuoden ensimmäisinä kuukausina harrastustoiminta käynnistymään aktiivisesti ennen poikkeustilanteen alkamista ja muutama nuorisokerho on järjestänyt tapaamisia etänä. Suunnitteilla on keväälle ja kesälle myös nuorille suunnattuja verkkokoulutuksia- ja tapaamisia ja muutenkin raviurheilun harrastus – ja koulutustoimintaa kehitetään edelleen eri ikäryhmiä ajatellen”, kertoo Hyvämäki-Mäenpää tulevaisuuden suunnitelmista.

 

Nuorisovaliokunnan jäsenet:            

 

Puheenjohtaja, Minna Kuusisto, Oulu 

 

Minna sai ensimmäisen oman poninsa vuonna 1988, eli omia poneja ja hevosia Minna omistanut jo yli kolmekymmentä vuotta. Tällä hetkellä lotona yksi suomenhevosravuri Markantti 5-v, raviponi Maari Ji 9-v ja eläkeläisponi Pixie 29-v sekä lapsilla osuus Mercedes Match:stä. Minna toimii OLHY-hevosenomistajien puheenjohtaja ja Suomen hevosenomistajien keskusliiton hallituksen jäsenenä. 

 

Minna lähti innoissaan mukaan Hippoksen nuorisovaliokuntaan, koska kokee nuorisotyön tärkeänä. Nykyään ei ole samanlaista tallityttökulttuuria, kuin Minnan omassa lapsuudessa ja Minnalle on tärkeää kehittää nuorisotoimintaa, jotta lapset kokisivat sen kiinnostavana, nuorisotoiminta pysyisi elinvoimaisena ja harrastajista kasvaisi tulevaisuuden ravialan ammattilaisia.

 

Viena Kauppi, Tampere 

 

Viena työskentelee Teivon raviradalla tapahtumien ja projektien parissa. Vienan vastuualueeseen kuuluu myös nuorisotoiminta, jota Viena koordinoi Teivon lisäksi Lahden, Forssan ja Riihimäen raviradoille. Hevosia ja poneja Viena on harrastanut lapsuudesta asti ja on päässyt työskentelemään myös ulkomailla. 

 

Helena Hyvämäki-Mäenpää, Nurmijärvi

 

Helena tuli Hippokseen ensimmäisen kerran sosionomi (AMK) harjoitteluun raviurheilun nuorisotoimintaan jo vuonna 2001 ja töihin vuonna 2003 työskennellen talous, kilpailu- ja jalostusosastolla ollen muiden töiden ohella alusta lähtien mukana kehittämässä raviurheilun nuorisotoimintaa ja lasten ja nuorten ohjaajakoulutuksia. Helena on toiminut vuodesta 2006 Hippoksen nuorisotoiminnan koordinaattorina kilpailuosastolla. Vuoden 2020 alusta Helena siirtyi hallinto-osastolle ja toimii nuoriso- ja koulutustoiminnan koordinaattorina, kilpailutoiminnan siirryttyä kilpailuosastolle Anni Järvisen työtehtäviin. Hevoset ovat olleet tärkeä osa Helenan elämää jo lapsuudesta asti ja hän on toiminut hevosenhoitajana ja - omistajana, kasvattajana sekä harrastajavalmentajana. Tällä hetkellä omistuksessa on pieniä osuuksia kimppahevosista, Rannan Pomosta ja Mascate Matchista.

 

Katariina Marttila, Kauhajoki:

 

Katariina on kauhajokelainen hevosten, raviurheilun ja poniraviurheilun ystävä. Kotoisin Katariina on Kauhajoelta ja on hevosten kanssa ollut tekemisissä jo pienestä pitäen. Poniraveja 10 vanhasta asti harrastanut Katariina seuraa edelleen lajia vahvasti. Katariina haluaa olla mukana kehittämässä aktiivista raviurheilun nuorisotoimintaa sekä poniraviurheilua, että raviurheilu kokonaisuutena tulisi säilymään elinvoimaisena.

 

 Iivari Nurminen, Nurmijärvi

Vajaa 300 ravilähtöä kilpaillut ja joista 65 totosijaa, 22 voittoa. Salamakypärät osanottaja 2017, 2018 ja 2019. Oppilaiden EM hopeamitalisti 2018. Iivari työskentelee Helsinki-Vantaan  lentoasemalla, sekä ohessa Forssan Pilvenmäellä Isäni Anssi Nurmisen tallilla. Vapaa-ajalla seuraa Iivari seuraa raveja, urheilee ja pelaa ystävien kanssa erinäisiä pelejä, arjen vastapainoksi. Nuorisotoiminnassa Iivaria innostaa hevosurheilun tulevaisuus, nuorten hevosihmisten tukeminen ja auttaminen, sekä mahdollisuus päästä vaikuttamaan näihin asioihin nuorisovaliokunnan perustamisen myötä. 

 

Aada Lätti, Helsinki

 

Aada Lätti on amatöörikilparatsastaja Helsingistä. Aadan pääläji on esteratsastus, jota hän treenaan erilaisten hevosten kanssa, tavoitteena kehittyä mahdollisimman taitavaksi omalla tasollaan. Tällä hetkellä Aadalta ei löydy omaa hevosta aiemman hevosen Maroccon lähdettyä vihreämmille laitumille huhtikuun lopulla. Maroccon kanssa Aada pääsi kokemaan paljon, ja edesmenneeltä ratsultaan hän on oppinut paljon, niin ratsastajana kuin ihmisenä ja hevosella tulee aina olemaan erityinen paikka Aadan sydämessä. Toiveissa olisi jatkaa rakasta harrastusta uuden hevosystävän kanssa!

 

Aada korostaa puheissaan nuorisotoiminnan merkitystä, johon hän itse on saanut ensikosketuksen jo teini-iässä. Tuolloin hän veti ratsastuskoulunsa hevoskerhoa Nuori Suomi –ohjaajakoulutuksen antaman pätevyyden saattelemana. Aadan mielestä nuorisovaliokunnan tehtävä on varmistaa, että tiedonjanoisilla ja innokkailla nuorilla on hyvät mahdollisuudet kehittyä, harrastaa ja siirtyä halutessaan myös ammattimaisemmalle tasolle.

 

Hallituksen jäsenet esitellään vuoden aikana tarkemmin Hippoksen nuorisotoiminnan kanavissa, pysykää kuulolla!

 

Lisätietoja:

 

Helena Hyvämäki-Mäenpää

Nuoriso- ja koulutustoiminnan koordinaattori
Puh. 020 760 5246
helena.hyvamaki-maenpaa@hippos.fi