Hyppää sisältöön

Esittelyssä Suomen Elitloppet-edustajat Elian Web ja Chief Orlando

Läpi uransa vakuuttavasti esiintyneet Elian Web ja Chief Orlando kilpailevat elämänsä kunnossa. Molemmilla suomalaishevosilla on ominaisuuksia, joilla Elitloppetin kaltainen tiivistahtinen sprinttikilpailu voitetaan.

Ruotsin Solvallan raviradalla tulevana sunnuntaina 31.5. kilpailtava Elitloppet on yksi maailman suurimmista ravikilpailuista. Kilpailun karsintoihin kutsutaan 16 maailmanluokan ravitähteä, jotka kilpailevat kahdessa karsintalähdössä pääsystä myöhemmin samana päivänä ajettavaan finaaliin. Legendaarisen kilpailun voittajaa odottaa ruhtinaallinen kolmen miljoonan kruunun eli vajaan 300 000 euron ykköspalkinto. Ruotsalaiset ja ranskalaiset ovat olleet kilpailun kestomenestyjiä, kun molempiin maihin Elitloppet-voitto on matkannut jo yli 20 kertaa. Suomen historian ensimmäinen ykkönen odottaa itseään, mutta tänä vuonna voitto voi olla lähempänä kuin koskaan.

Elian Web
Elian Web ja Janne Soronen. Kuva: Hippos/Ilkka Nisula

Elian Web


ruuna

s. 2012

Kasvattaja: West Breeding Oy

Omistaja: Talli Webbie

Valmentaja: Katja Melkko

Ohjastaja: Jorma Kontio


Elian Web on suomalaisen hevoskasvatuksen kruununjalokiviä. West Breeding Oy:n kasvattama ja Talli Webbien omistama ruuna aloitti kilpailu-uransa kahden vuoden ikäisenä. Varhaiskypsä ”Eetu” kahmi nappasi kolmivuotiskaudellaan Kasvattajakruunun sekä Oulu Expressin voitot ja sijoittui kauden pääkilpailussa Kriteriumissa toiseksi. Monipuolisena kilpailijana tunnettu Elian Web on menestynyt niin lyhyillä kuin pitkillä matkoilla, mutta erityisesti mailin matkoilla nopean avaajan ominaisuudet korostuvat. Kuopio Stakesin karsinta vuonna 2016 oli Elian Webin ensimmäinen 1609 metrin kilpailu, josta tuloksena oli vakuuttavan keulajuoksun päätteeksi voittoaika 12,0. Nelivuotiskauden ennätys parani vielä aikaan 11,2 ja nelivuotiskauden kruunasi vielä Suuren Suomalaisen Derbyn voitto Vermossa.

Koko uransa Katja Melkon tallista kilpaillut Elian Web asteli ennakkoluulottomasti ”aikuisten” sarjoihin viisivuotiskaudellaan. Nelossijat Finlandia-Ajosta sekä Seinajoki Racestä osoittivat sen, että ”Eetu” kuuluu Suomen lämminveriravureiden huipulle. Elian Web esiintyi vuonna 2017 myös ensimmäistä kertaa Elitloppetissa, mutta tuolloin kohtalona oli karsiutuminen finaalista. Aikuisiän suurimpia saavutuksia Suomesta ovat Suur-Hollola-ajon pronssisija vuodelta 2017 ja hopeasija vuodelta 2018. Keväällä 2020 tuloksena oli Ruotsissa Paralympiatravet-finaalin voitto, joka irtosi vakuuttavan keulajuoksun päätteeksi. Kyseinen esitys poiki kutsun myös tämän vuoden Elitloppetiin.

Elian Webin rattailla Elitloppetissa istuu suomalainen ohjastajalegenda Jorma Kontio, joka metsästää edelleen uransa ensimmäistä Elitloppet-voittoaan. Karsintalähdössään radalta yksi starttaava ”Eetu” voi olla vaikea pysäytettävä, ja asetelmat finaaliin voivat olla mitä mielenkiintoisimmat. Kuivissa olosuhteissa Solvallassa nähdään hirmuisia kilometriaikoja, ja samalla myös Elian Webin tämän hetkinen ennätys 9,9 voi parantua huomattavasti.

Chief Orlando. Kuva:Hippos/Hanna Laakso

Chief Orlando


Ori

s.2013

Kasvattaja: Stein Grödem & Jim B. Kartevoll

Omistaja: Esa Himanen & Joona & Toni Sarkama

Valmentaja: Pia Huusari

Ohjastaja: Rikard N Skoglund


Norjassa kasvatettu Chief Orlando oli vuonomaassa menestynyt ikäluokkakilpailija. Ori kuului ikäluokkansa kärkikymmenikköön. Vuoden 2016 Norjan Kriteriumissa Chief Orlando oli seitsemäs ja seuraavan vuoden Derbyssä viides. Derbyn voiton vei tuolloin Cokstile, joka esiintyy myös tänä vuonna Elitloppetissa.

Vuonna 2018 Chief Orlando siirtyi Norjasta suomalaisomistukseen ja Tapio Mäki-Tulokkaan valmennukseen. Suomessa ”Chiiffi” puhkesi kunnolla kukkaan ja vuonna 2018 ori saalisti uudesta kotimaasta makeita voittoja, mm. lämminveristen L.Fabritius Memorialissa. Kausi huipentui Solvallan hopeadivisioonan voittoon marraskuussa.

Vuosi 2019 nosti Chief Orlandon lopulta pohjoismaiden lämminverieliittiin. Keväällä ori pokkasi kolmossijat Seinäjoki Racesta ja Finlandia-Ajosta. Kevään vahva vire jatkui Elitloppet-viikonlopun kakkoskisassa Sweden Cupissa, josta tuloksena oli kunnioitettava toinen sija.

Marraskuussa 2019 Chief Orlando siirtyi haminalaisen Pia Huusarin valmennukseen ja otteet uuden valmentajan alaisuudessa ovat olleet vakuuttavia. Kauden kolmannessa startissa Solvallassa Chief Orlando nappasi voiton huiman keulajuoksun päätteeksi aikaan 1.09,8. Esitys oli omiaan vakuuttamaan Elitloppet-järjestäjät. Viileässä kevätillassa juostu ”kympin alitus” ja kaksi vakuuttavaa juoksua saman päivän aikana viime vuoden Sweden Cupissa antavat Chief Orlandolle oivat mahdollisuudet Elitloppet-menestyksen metsästykseen. Chief Orlandon omistavat Esa Himanen & Joona & Toni Sarkama.

Mikä ihmeen Elitloppet? Tutustu Yle Areenasta löytyvään Elitloppet kahdessa minuutissa –videoon!


Suomen Hippos seuraa tiiviisti Elitloppet-viikon tapahtumia. Vapaasti käytettäviä kuvia Elitloppet-kilpailijoista löytyy Hippoksen kuvapankista.


Chief Orlando sai kutsun Elitloppetiin – mukana jo kaksi suomalaisravuria


Elian Web taisteli Paralympiatravet-finaalin voittoon, ja samalla varmistui paikka Elitloppet-suurkilpailuun – ”Onnen kyyneleitä valui nyt runsaasti”


Sinivalkoinen Elitloppet lähestyy – Elian Webille loistavat asetelmat karsintaan

Ohessa kaikki Elitloppetiin kutsutut hevoset:

Karsinta 1:

1. Elian Web, Suomi

2. Billie De Montfort, Ranska

3. Tae Kwon Deo, Ruotsi

4. Attraversiamo, Ruotsi

5. Cokstile, Italia

6. Racing Mange, Ruotsi

7. Makethemark, Ruotsi

8. Propulsion, Ruotsi

Karsinta 2:

1. Vivid Wise As, Italia

2. Sorbet, Ruotsi

3. Disco Volante, Ruotsi

4. Missle Hill, Ruotsi

5. Chief Orlando, Suomi

6. Millondollarrhyme, Ruotsi

7. Looking Superb, Norja

8. Earl Simon, Ruotsi

Lisätietoja:

Juho Hämäläinen

Tiedottaja, Suomen Hippos

juho.hamalainen@hippos.fi

puh. 050-5539176