Hyppää sisältöön

Esittelyssä lämminveristen Kavioliiga Grand Prix’n osallistujat

Historian ensimmäinen Kavioliigan Grand Prix kilpaillaan Vermossa ja Seinäjoella lauantaina 16. marraskuuta. Vermo Areenalla yhteen ottavat tämän hetken kuumimmat lämminveriset.

1 LEXUS DREAM

Ari Moilanen Lexus Dream Solvalla 250519 kuva Hippos Hanna Laakso
Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Ruuna, s. 2014 Suomi

Tilanne kavioliigassa 1. sijalla / 50 pistettä

Ohjastaja Ari Moilanen
Valmentaja Markku Nieminen
Hoitaja Johanna Kyläkoski
Kasvattaja Toni Lasila
Omistaja Lasila Toni & Rytkölä Toni 

Kavioliigan-pistepörssin kärkinimi lähtee paraatipaikalta liikkeelle, sillä Lexus Dream tunnetaan erityisesti nopeudestaan.

Ruuna on näyttänyt viime aikoina myös monipuolisuuttaan ja menestynyt keskipitkällä matkalla Vermon Käpylä Grand Prix’ssa ja Porin St. Legerissä. Uran huippuhetkiä tähän mennessä ovat lisäksi Suuren Suomalaisen Derbyn kakkossija ja Kasvattajakruunu-voitto kaudella 2018 sekä Sweden Cupin karsintavoitto viime keväänä Elitloppet-raveissa.

Lexus Dreamin vakio-ohjastaja on ollut Ari Moilanen, joka lähestyy kovaa vauhtia urallaan 7000 voiton rajapyykkiä.

2 CHIEF ORLANDO

Antti Teivainen Chief Orlando Seinäjoki Race 160419 kuva Hippos Hanna Laakso
Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Ori, s. 2013 Norja

Tilanne kavioliigassa 2. sijalla / 43 pistettä 

Ohjastaja Mika Forss
Valmentaja Tapio Mäki-Tulokas
Hoitaja Jenni Mäenpää
Kasvattaja Grödem Stein & Kartevoll Jim B.
Omistaja Ala-Röyskö Kari & Himanen Esa 

Norjassa syntynyt Chief Orlando oli kotimaassaan hyvä ikäluokkahevonen sijoittuen mm. Derbyssä viidenneksi vuonna 2017. Esa Himanen ja Kari Ala-Röyskö ostivat hevosen Suomeen keväällä 2018 ja kauppaa ei ole tarvinnut katua, sillä hevonen on tienannut sen jälkeen radoilta lähemmäs 200 000 euroa.

Chief Orlando on noussut Suomen kärkiravureiden joukkoon ja tänä vuonna siltä on nähty hyvää työtä myös kansainvälisissä lähdöissä, kun plakkarissa on kolmossijat Seinäjoki Racesta ja Finlandia-Ajosta sekä urhea kakkossija Sweden Cupin finaalista.

Nopea ja vauhtikestävä ori on ollut Suomen-urallaan myös varsin suoritusvarma ja ainoa laukka on tullut kanssakilpailijan häiriön takia.

3 SOBEL CONWAY

Kuva: Hippos/Ida Laine

Ruuna, s. 2013 Ruotsi

Tilanne kavioliigassa 4. sijalla / 33 pistettä 

Ohjastaja Olli Koivunen
Valmentaja Harri Koivunen
Hoitaja Saana Koivunen
Kasvattaja Ove Ekelund
Omistaja KM Hästfarm i Holm AB & Ylitalo Garden’s Stable Oy 

Ruotsissa Peter Untersteinerin valmennuksessa kilpaillut Sobel Conway oli hyvän hevosen maineessa länsinaapurissa, ja nelivuotiaana se nappasi Ruotsin-uransa rahakkaimman onnistumisen 75-finaalin voiton myötä.

Tämän vuoden keväällä monitoimimies Kari Lähdekorpi osti hevosen yhdessä Arvo Ylitalon kanssa, ja hevonen siirtyi luottovalmentaja Harri Koivuselle. Tulos on ollut mainiota: elokuussa Porissa Sobel Conway täräytti ennätyksensä uusille sekuntiluvuille sivuten SE-aikaa 09,7.

Ruunan taustajoukkojen vuosi on ollut vakuuttava, sillä Harri Koivunen on valmentajatilaston kakkosena Markku Niemisen jälkeen ja Olli Koivunen on ajajaliigassa neljäntenä. Koivusen isällä ja pojalla on menossa ennätyskausi niin rahallisesti kuin voittojen määrässä mitattuna.

4 MR GOLDEN QUICK

Kuva: Lars Jakobsson TR Bild

Ruuna, s. 2013 Ruotsi

Tilanne kavioliigassa 6. sijalla / 25 pistettä 

Ohjastaja Iikka Nurmonen
Valmentaja Mika Haapakangas
Kasvattaja Segerlund Nina & Mykkänen Tina
Omistaja Antti Mykkänen

Ruotsin puolelta saapuva Mr Golden Quick on nykyään Uumajassa vaikuttavan Mika Haapakankaan tallin lippulaiva.

Hevosen tasainen nousukiito alkoi viisivuotiskaudella 2018, jolloin se säväytti Elitloppet-sunnuntaina hurjalla kirivoitolla. Kesästä tuli taustajoukoille ikimuistoinen, sillä hevonen voitti noin kolmen kuukauden sisällä peräti neljä 75-lähtöä ja kaksi niistä oli huipputasoisia 75-finaaleita.

Hevonen teki vauhdikkaan läpimurron ja vaikka sarjat ovat koventuneet, menestys on jatkunut tänä vuonna. Kauden viidestä voitosta useampi on tullut rahakkaista lauantailähdöistä. Mr Golden Quick tunnetaan kovasta loppukiristään ja kyydissäkin on räväkkä huippuohjastaja Iikka Nurmonen.

5 SEABISCUIT

Seabiscuit Jukka Torvinen kuva Ilkka Nisula
Kuva: Hippos/Ilkka Nisula

Ruuna, s. 2007 Suomi
Tilanne kavioliigassa 10. sijalla / 22 pistettä 

Ohjastaja Jukka Torvinen
Valmentaja Emma Väre
Hoitaja Emma Väre
Kasvattaja Establo Gringos Locos
Omistaja Maunulan Keksi ja Finanssi 

Vermon kotiyleisön suosikki Seabiscuit on ikinuori menijä, jonka kilpailu-ura lähenee hiljalleen loppuaan. 12-vuotiaan teräspapan kilpailuoikeus nimittäin päättyy vuodenvaihteessa.

Alku-urallaan Seabiscuit oli Ruotsissa huippuvalmentaja Timo Nurmoksen tallissa ja kävi sieltä käsin Vermossa voittamassa Suuren Suomalaisen Derbyn vuonna 2011. Nelisen vuotta myöhemmin hevonen siirtyi Suomeen Ivar Holmlundille, jonka käsistä Seabiscuit voitti Suomen mestaruuden 2015 ja Helsinki-Ajon 2017.

Seabiscuit ja Vermo kuuluvat yhteen, sillä uran suurimmat voitot ovat tulleet maan pääradalla ja taustajoukotkin ovat vahvasti vermolaisia. Seabiscuit on 12-vuotiskaudellaan näyttänyt, miten huippuhevonen voi säilyttää hyvän tason uran loppuun saakka.

6 BRET BOKO

Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Ruuna, s. 2008 Ruotsi

Tilanne kavioliigassa 5. sijalla / 32 pistettä 

Ohjastaja Esa Holopainen
Valmentaja Markku Nieminen
Hoitaja Suvi Himanka
Kasvattaja Annemanna Ab
Omistaja Stable Bet on Bret 

Seabiscuitin viereltä lähtee toinen teräsvaari, vaikka Bret Boko onkin vasta 11-vuotias. ”Pappa Bokoksi” leikkisästi nimetty Bret on saavuttanut urallaan huikeat 54 ykkössijaa 190 kilpailussa ja palkintorahaakin on karttunut yli 540 000 euroa.

Viiteenkymmeneenneljään voittoon mahtuu monenlaista muistoa, mutta kenties kaikista sykähdyttävin ykkössija on Vermon Finlandia-Ajon yllätysvoitto vuonna 2015. Silloin Bret Boko jätti kansainväliset vastustajat taakseen ja lunasti paikan Elitloppetiin. Tämän kauden isoin ykkönen tuli kesäkuussa Vermon amerikkalaisessa illassa.

Jos sitkeydestä ja sympaattisuudesta jaettaisiin erillisiä Kavioliiga-pisteitä, Bret Boko nousisi kohinalla sellaisessa taulukossa.


7 PAJAS FACE

Kuva: Hippos/Iita-Maria Ahtiainen

Ruuna, s. 2012 Ruotsi

Tilanne kavioliigassa 17. sijalla / 14 pistettä 

Ohjastaja Tapio Perttunen
Valmentaja Matias Salo
Hoitaja Aada Salo
Kasvattaja Kolgjini Lutfi & Lind Catharina
Omistaja KM Hästfarm i Holm AB & Team Pajas Hope 

Pajas Face ja kylmäverikisan Metkutus ovat historiallisia hevosia, sillä ne nousivat lähtöön mukaan poikkeuksellisesti yleisöäänestyksen perusteella.

Syntymämaassaan Ruotsissa Pajas Face saavutti nelivuotiaana Kungapokalenin kolmossijan ja voitti Derbyn karsintalähdön, mutta sen jälkeen ura sujui pitkään ilman ykkössijoja. Voitottoman kauden katkaisi tyylikäs onnistuminen viime kesäkuussa Suur-Hollola-ravien avoimessa lähdössä.

Pajas Facen valmentaja on hyvin menestynyt Matias Salo, joka on erikoistunut etenkin ruotsalaistaustaisiin ruuniin.

9 WORKOUT WONDER

Kuva: Hippos/Lotta Kosonen

Ruuna, s. 2012 USA

Tilanne kavioliigassa 3. sijalla / 37 pistettä 

Ohjastaja Tommi Kylliäinen
Valmentaja Jarno Kauhanen
Hoitaja Minna Kauhanen
Kasvattaja Kentuckiana Farms
Omistaja Workout Club 

Workout ”Stevie” Wonder on kuulunut Suomen avointen lähtöjen kiinnostavimpiin hevosiin jo useamman vuoden. Yhdysvalloissa syntynyt ruuna tuli Suomeen nelivuotiaana ja huipensi kauden Ruotsissa kovan nelivuotiskisan Solvalla Grand Prix’n voittoon.

Heti seuraavana keväänä Workout Wonder lunasti Gävlestä näyttävän kirivoiton myötä paikan Elitloppetiin, mutta taustajoukot jättivät kovan kisan väliin. Gävlen tykityksen jälkeen ruuna on voittanut kahdesti ja kerännyt liudan hyviä sijoituksia suurlähdöistä, mm. kakkos- ja kolmossijat St Michelistä.

Hevosen valmentaja on eläinlääkäri Jarno Kauhanen, jonka edellinen sykähdyttävä menestyshevonen oli Womanizer. 

10 WILLOW PRIDE

Kuva: Hippos/Ida Laine

Tamma, s. 2014 Suomi

Tilanne kavioliigassa 6. sijalla / 25 pistettä 

Ohjastaja Seppo Markkula
Valmentaja Markku Nieminen
Hoitaja Noora Tuula
Kasvattaja I.M.T.-Talli Oy
Omistaja I.M.T.-Talli Oy 

Markku Niemisen tallista tulee lähtöön peräti kolme hevosta. Lähdön toinen kova tamma on Willow Pride, jonka uran ensimmäinen suuri voitto tuli Vermossa Uudenmaan Upeimmassa joulukuussa 2017.

Nelivuotiskaudella se keräsi hyvän tilin ikäluokan tammalähdöistä, eikä menestys ole hiipunut ensimmäisenä ”aikuisvuonna”. Tänä vuonna viisivuotiaana Willow Pride on ehtinyt jo voittamaan Tammavaltikan, Suur-Hollolan Best Ladyn ja Isla-Ajon.

Willow Priden omistaja ja kasvattaja on I.M.T. Talli Oy, jonka taustalla on pitkäaikainen hevosenomistaja ja Vermon hallituksen varapuheenjohtaja Jyrki Ojanen.

Kavioliigan pistepörssit >

Kavioliiga GP:n lähtölista >