Hyppää sisältöön

Esittelyssä Lahden kuningaskandidaatit taustajoukkoineen

Kuninkuusravit ravataan Lahden Jokimaalla 2.-4. elokuuta. Kuningatar- ja kuninkuuskilpailussa osallistujat kohtaavat toisensa lauantaina 3.8. 2100 metrin osamatkalla ja sunnuntaina 4.8. 1609 metrin sekä 3100 metrin osamatkoilla. Kilpailuihin osallistuu 12 kantakirjattua tammaa ja 12 kantakirjattua oritta.

Ravikuningatar on tammojen kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen ja ravikuningas oriiden kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen. Kokonaistilannetta voit seurata helposti Hippoksen Mobiilihepassa, jossa tilanne päivittyy jokaisen osalähdön jälkeen sivun alareunaan.


A.T. Veeti

KUVA: HIPPOS/IITA-MARIA AHTIAINEN

A.T. Veeti on tehnyt vuodesta 2017 lähtien kovaa nousua kohti rodun huippua. Voittosumma on kaunistunut tänä aikana yli 90 000 eurolla ja ori on päässyt kaartamaan voittajaesittelyyn 15 kertaa. Tämän vuoden saldoon lukeutuu kolme ykkössijaa, joista arvokkain tuli huhtikuussa Seinäjoen Toto75-raveissa. Ori viimeisteli Kuninkuusraveihin ottamalla voiton Mikkelin St. Michel -viikonvaihteen yhteydessä.

A.T. Veetin omistaja-kasvattaja Aapo Teperi on tullut tutuksi kuninkaallisista ympyröistä. Hänen omistamansa ja kasvattamansa A.T. Viksu sijoittui Ylivieskan vuoden 1997 kuningatarkilpailussa toiseksi ja Teperin kasvattama A.T. Eko voitti ravikuninkuuden Oulussa 2010.

Omistaja: Aapo Teperi, Köyliö
Kasvattaja: Aapo Teperi, Köyliö
Valmentaja: Pasi Teini, Eura
Ohjastaja: Juha Länsimäki
Hoitaja: Katri Teini

A.T. Veeti Mobiilihepassa

Caijus
Kuva: Hippos/Iita-Maria Ahtiainen

7-vuotias Caijus on nyt ensimmäistä kertaa mukana kuninkuusravitasolla. Ori menestyi hyvin 4- ja 5-vuotiaana voittaen muun muassa Biofarm Cupin, Pikkupelimannin sekä Pikkukunkun. Arvokkaat kakkossijat tulivat 4-vuotiaiden Kriteriumista sekä Suur-Hollola-ajosta, jossa Caijus teki voltista huiman 5-vuotistuloksen 1.22,3. Kuluvana vuonna ori on kilpaillut ahkerasti avoimissa lähdöissä. Härmän juhannusraveissa Caijus sijoittui Nordic King Heatissä kolmanneksi ja kesäkuun lopun Suur-Hollola -ajossa viidenneksi.

Caijuksen valmentaja Mika Mäkelä on kilpaillut kuninkuuksista aikaisemmin Siporin kanssa vuosina 2003—2005.

Omistaja: Tmi Ravitalli Mika Mäkelä & Timo Glumoff, Tuusula-Vihti
Kasvattaja: Antti & Heidi Nikunen, Orimattila
Valmentaja: Mika Mäkelä, Vihti
Ohjastaja: Antti Teivainen
Hoitaja: Mirka Lehtinen

Caijus Mobiilihepassa

Camri
Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Camrin pari viimeistä kilpailukautta ovat olleet katkonaiset. Voitettuaan Suurmestaruuden vuonna 2017 ori joutui jäämään kalkkiviivoilla pois Vermon Kuninkuusraveista. Tätä seuranneen pitkän kilpailutauon jälkeen Camri otti osaa Rovaniemen kuninkuuskilpailuun, jossa se sijoittui kokonaistuloksissa kolmanneksi. Forssan elokuisen Toto76-voiton jälkeen ori oli jälleen pitkään poissa kaviourilta. Tämän kesän kahdesta kilpailusta jälkimmäinen päättyi Suurmestaruuden kakkossijaan.

Camri kuuluu rutinoituneisiin kuninkuusravikävijöihin, sillä se on ollut mukana jo viisi kertaa. Menestystä on myös tullut – siitä osoituksena on kolme kokonaiskilpailun pronssisijaa.

Omistaja: Jani Konnu, Savonlinna
Kasvattaja: Jani Konnu, Savonlinna
Valmentaja: Terho Rautiainen, Kangasniemi
Ohjastaja: Terho Rautiainen
Hoitaja: Maarit Huttunen

Camri Mobiilihepassa

Joriini
Kuva: Hippos/Hanna Närhinen

Joriini debytoi tänä vuonna kuninkuuskilpailussa. Hannu Hietasen valmentaman ja ohjastaman 10-vuotiaan Joihurin pojan kuluva kilpailukausi on jo tähän mennessä ollut sen uran paras: 14 kilpailua ovat tuoneet yhdeksän totosijaa sekä yli 35 000 euron ansiot. Kauden meriitteihin lukeutuu kaksi Toto75-ykkössijaa, joista jälkimmäinen tuli heinäkuun alussa Kaustisella.

Joriini on hyvä esimerkki hieman myöhemmällä iällä kehittyneestä suomenhevosta. Tällä hetkellä 103 955 euron voittosummalla kilpaileva ori oli 7-vuotiskautensa loppuun mennessä ansainnut ainoastaan 13 880 euroa.

Omistaja: Kalle Korkiavuori, Seinäjoki
Kasvattaja: Kalle Korkiavuori, Seinäjoki
Valmentaja: Hannu Hietanen, Laihia
Ohjastaja: Hannu Hietanen
Hoitaja: Sara Hietanen

Joriini Mobiilihepassa


Larvan Hurmos
Kuva: Hippos/Hanna Närhinen

Larvan Hurmos on päättäväisesti marssinut kohti kovimpia suomenhevoslähtöjä. Kuninkuuskilpailun ensikertalainen on usein hurmannut esityksillään, jotka eivät aina ole tulleet helpoimman kautta. Viime vuosi toi 10 ykkössijaa ja 57 350 euron ansiot, ja tahti on säilynyt hyvänä myös kuluvana kautena. Kultaloimessa Larvan Hurmos sijoittui toiseksi ennätysajallaan 1.22,2a/2100 metriä ja neljästä voitosta viimeisin tuli pääkilpailujen osallistujien valintapäivänä Vermossa.

Larvan Hurmoksen valmentajalla Jouni Miettisellä on kuninkuuskilpailussa mukana myös Rapin Aatos.

Omistaja: Hurmos Talli, Pori-Lapua
Kasvattaja: Markku Ojala, Ilmajoki
Valmentaja: Jouni Miettinen, Pori
Ohjastaja: Ari Moilanen
Hoitaja: Jouni Miettinen

Larvan Hurmos Mobiilihepassa

Metkutus
Kuva: Hippos/Hanna Närhinen

Viimeistä vuottaan kilpaileva Kaustisen työmyyrä Metkutus on tehnyt hienon uran. Takana on kaikkiaan jo 325 starttia, joista ori on kerännyt palkintorahoja yli 247 000 euroa. Metkutuksen kilpailu-ura käynnistyi vuonna 2008 ja se on myös voittanut jokaisena kilpailuvuotenaan. Kuninkuuskilpailuun ori on osallistunut aikaisemmin neljä kertaa. Parhaimmillaan se on sijoittunut kokonaiskilpailun viidenneksi Porissa 2014 ja Vermossa 2017. Metkutus on jatkanut tänä vuonna ahkeraa starttailua ja 21 kilpailusta on tullut jo 14 totosijaa.

Omistaja: Juha-Matti Paavola & Teija Lampela, Kaustinen
Kasvattaja: Juha-Matti Paavola, Kaustinen
Valmentaja: Juha-Matti Paavola
Ohjastaja: Juha-Matti Paavola
Hoitaja: Teija Lampela

Metkutus Mobiilihepassa

Rapin Aatos
Kuva: Hippos/Anu Leppänen

Rapin Aatos lukeutuu kuninkuuskilpailun osallistujien kokeneimpaan kaartiin. 13-vuotias ori on startannut vuonna 2010 käynnistyneellä urallaan kaikkiaan 235 kertaa. Pitkä ura on tuonut jo yli 210 000 euron kokonaisansiot sekä 84 totosijaa. Rapin Aatos osallistuu neljännen kerran kuninkuuskilpailuun. Paras kokonaiskilpailun sijoitus on Rovaniemeltä, jossa ori sijoittui kahdeksanneksi. Tänä vuonna ykkössijoja on tullut kolme. Keväällä ravatussa Erkon Pokaalissa ori sijoittui kolmanneksi.

Omistaja: Aikapojat Team, Pori
Kasvattaja: Mari Rautiainen, Rääkkylä
Valmentaja: Jouni Miettinen, Pori
Ohjastaja: Hannu Torvinen
Hoitaja: Jouni Miettinen

Rapin Aatos Mobiilihepassa

Rokin Maxi
Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Voimaori Rokin Maxi tunnetaan puurtajana, joka jaksaa tsempata aina maaliin saakka raskaistakin juoksunkuluista huolimatta. Toista kertaa kuninkuuskilpailussa mukana oleva Totemi Rokin 11-vuotias poika on ansainnut kuluvana vuonna yli 30 000 euroa. Viimeistely kuninkuuskilpailua silmällä pitäen sujui mallikkaasti, kun ori voitti Jämsässä ajetun Jämsän Äijä -ajon. Taakse jäivät kuninkuuskilpailun muista osallistujista niin Larvan Hurmos kuin Camri.

Omistaja: Tikkutalli & Markku Pasanen, Vantaa-Loviisa
Kasvattaja: Tikkutalli, Vantaa
Valmentaja: Nyyti-Maria Timonen, Loviisa
Ohjastaja: Esa Holopainen
Hoitaja: Nyyti-Maria Timonen

Rokin Maxi Mobiilihepassa

Tähen Toivomus
Kuva: Hippos/Iita-Maria Ahtiainen

Tähen Toivomus kilpailee ensimmäistä kertaa kuninkuusravitasolla. Pauli Raivion suojatti on menestyksekkäiden nuoruusvuosiensa jälkeen raivannut tiensä rodun ehdottomalle huipulle. Oriin suurimpiin meriitteihin lukeutuvat Kriteriumin ohella Suur-Hollola-ajon voitto vuonna 2017 sekä Suurmestaruus vuonna 2018.

Kuninkuusravirankingin kärkinimi on tänä vuonna ottanut neljä voittoa, joista arvokkain tuli Porin Kultaloimessa huhtikuussa. Suur-Hollolassa Tähen Toivomus sijoittui kolmanneksi. Keväästä laukat sotkivat aika ajoin oriin menoa, mutta kesän mittaan harha-askelista ei ole ollut tietoa.

Omistaja: Pauli Raivio & Teri-Talli Oy, Hankasalmi
Kasvattaja: Taisto Rautiainen, Rääkkylä
Valmentaja: Pauli Raivio, Hankasalmi
Ohjastaja: Henri Bollström

Tähen Toivomus Mobiilihepassa

Vixen
Kuva: Hippos/Jari Piirala

Vahvuudestaan tunnettu Vixen osallistuu Lahdessa kolmatta kertaa kuninkuuskilpailuun. Vuonna 2017 Vixenin debyytti toi yhdeksännen sijan ja viime vuonna Rovaniemellä ori sijoittui viidenneksi. Markus Porokan valmentama Vixen on tehnyt viime vuosina varmaa ja rahakasta jälkeä, sillä vuodesta 2017 lähtien oriin tienestit ovat kaunistuneet lähes 100 000 eurolla.

Kuninkuusravien kynnyksellä oriin kuntokäyrä näyttää olevan mukavasti ylöspäin. Härmässä Vixen vei juhannuksena nimiinsä Nordic King-Heatin ja Torniossa heinäkuun puolivälissä kylmäveristen kovan tasoitusajon.

Omistaja: Talli Pääpäivä, Juuka
Kasvattaja: Anna-Kaisa Tenhunen & Juha-Matti Smolander, Tuusniemi
Valmentaja: Markus Porokka, Juuka
Ohjastaja: Mika Forss
Hoitaja: Jenni Porokka

Vixen Mobiilihepassa

Välkyn Tuisku
Kuva: Hippos/Iita-Maria Ahtiainen

Kolmatta kertaa kuninkuudesta kamppaileva Välkyn Tuisku siirtyi helmikuussa Kimmo Taipaleen valmennukseen ja yhteistyö on sujunut mainiosti. Vuoden kokonaisansiot ovat jo yli 44 000 euroa ja viidessä viimeisessä startissa komeilee kolme ykkössijaa. Välkyn Tuisku liitti nimensä kuninkuuskilpailun ennakkosuosikkien joukkoon voittamalla heinäkuun puolivälissä Suurmestaruuden superjuoksijatuloksella 1.19,9a/1609 metriä.

Rovaniemellä 2017 Välkyn Tuisku oli kuninkuuskilpailun 12. ja Vermossa 2017 ori keskeytti kahden osamatkan jälkeen.

Omistaja: Yrjö Kettunen, Juuka
Kasvattaja: Yrjö Kettunen, Juuka
Valmentaja: Kimmo Taipale, Kuopio
Ohjastaja: Kimmo Taipale
Hoitaja: Mia Heiskanen

Välkyn Tuisku Mobiilihepassa

Välähdys
Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Kuninkuuskilpailun ennakkosuosikkeihin kuuluvan Välähdyksen kesä on ollut ohdakkeinen. Laukat ovat haitanneet vauhdikkaan oriin menoa ja hylkäystuomiot kriittisissä kohdin toivat oman haasteensa Kuninkuusraveihin valmistautumisessa. Turun ykkössija heinäkuun alussa toi kuitenkin helpotusta tilanteeseen ja Välähdyksen meno näytti mallikkaalta.

Välähdys on osallistunut kolmeen edelliseen kuninkuuskilpailuun. Parhaimmillaan ori on ollut kokonaiskilpailun kolmas Vermossa vuonna 2017. Kuninkuuskilpailun osalähtöjen voittoja Välähdyksellä on kaksi kappaletta.

Omistaja: Samuli & Ville Korjus & Teija Majander, Kotka
Kasvattaja: Arto Nieminen, Kouvola
Valmentaja: Ville Korjus, Kotka
Ohjastaja: Ville Korjus
Hoitaja: Hanna Korjus

Välähdys Mobiilihepassa

Lue myös:


30.7.2019 Vixenin hoitaja Jenni Porokka: ”Viimeinen viikko mahotonta psyykkaamista”

29.7.2019 Vahvuus ja huumorintaju ovat valttia – Metkutus mukana kuninkuuskisassa viimeistä kertaa

27.7.2019 Kuninkuus- ja kuningatarkilpailujen ensimmäisten osamatkojen lähtöradat selvillä

26.7.2019 Rääkkylässä kasvaa huippuhevosia – Taisto ja Mari Rautiaisen kolme kasvattia Kuninkuusravien seppelejahtiin

24.7.2019 Lahden Kuninkuusravien pääkilpailujen osallistujat valittu