Hyppää sisältöön

Ensimmäinen Montekypärät-kilpailusarjan voittaja selviää 10.10. Turussa

Montekypärien osallistujat 2021

Montekypärät 2021. Kuva: Hanna Närhinen

Vähemmän kilpailleille montéohjastajille suunnattu Montekypärät järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kilpailusarjaan saivat hakea ohjastajat, jotka olivat ohjastaneet enintään 50 montélähtöä. Sarjaan kuuluu viisi osalähtöä, joista viimeinen kilpaillaan Turussa sunnuntaina 10. lokakuuta. Ennen viimeistä osalähtöä sarjaa johtaa Amira El Jahiri, mutta tasaisessa pistetaulukossa mahdollisia kokonaiskilpailun voittajia on monia.

Sarjaan valittiin kymmenien hakijoiden joukosta kymmenen osallistujaa: Amira El Jahiri, Heta Huuskola, Arttu Juvonen, Noora Kivimaa, Elina Miettunen, Pia-Maria Moilanen, Miisa Pulkkanen, Suvi Vaittinen, Iida Vastamäki ja Tiia Vehviläinen.

1.Amira El Jahiri 45 pistettä

Amira El Jahiri on voittanut kaksi Montekypärien osalähtöä. Hän voitti ensimmäisen, toukokuussa Vermossa ajetun osalähdön Matias Salon valmentamalla Barista Oakilla. El Jahiri myös työskentelee Salon tallilla, joten sekä valmentaja että hevonen olivat jo entuudestaan tuttuja ohjastajalle. Kauden toinen voitto tuli syyskuun osalähdössä Teivossa. Tuolloin El Jahiri sai ohjastaa Pertti Puikkosen valmentamaa Social Networkia, joka tunnetaan montéen erikoistuneena hevosena. Jopa SM-finaalissa kilpaillut Social Network voitti Teivon Montekypärien osalähdön El Jahirin valitseman keulataktiikan päätteeksi. Montekypärien lähtöjen lisäksi El Jahiri on päässyt ohjastamaan tasaiseen tahtiin sekä omia että vieraidenkin valmentajien hevosia.

Turussa El Jahiri ohjastaa Mika Yli-Kivistön valmentamaa Burnhill’s Luckia.

2. Suvi Vaittinen 44 pistettä

Suvi Vaittinen on myös menestynyt hienosti läpi kauden Montekypärissä. Ensimmäisessä osalähdössä hän sijoittui toiseksi Callela Everestillä ja toisessa osalähdössä sijoitus parani pykälällä. Vaittinen voitti Kaustisella kesäkuussa ajetun osalähdön Zulamitilla, joka kuuluu tämän vuoden montén menestyshevosiin. Samalla hevosella Vaittinen ohjasti kolmanneksi Porin osalähdössä elokuussa. Vaittinen on myös Montekypärien ulkopuolella ohjastanut ahkerasti sekä montélähdöissä että kärrylähdöissä, kauden aikana lähtöjä on kertynyt jo lähes 50.

Turussa Vaittinen ohjastaa Tero E Mäenpään Västerbo Cirkusta.

3. Heta Huuskola 40 pistettä

Heta Huuskolan kausi on ollut Montekypärissä tasaisen hyvä. Hän on voittanut yhden osalähdön Jukka Huuskolan valmentamalla Bravo Sencellolla, jota hän ohjastaa myös Turun viimeisessä osalähdössä. Lisäksi Huuskolan kausi Montekypärissä alkoi kolmossijalla Johnny Flamen kanssa. Luxorious Lord puolestaan toi Huuskolalle nelossijan syyskuun osalähdöstä, joten kokonaisuudessaan Huuskolan Montekypärät-kilpailusarja on ollut onnistunut. Montélähtöjen ulkopuolella Huuskola on voittanut myös yhden kärrylähdönkin tänä vuonna.

Turussa Huuskola ohjastaa siis taas Bravo Sencelloa. Valjakko teki täydellisen keulasoolon elokuussa Porissa, ja voitti samalta paikalta myös toisenkin montélähdön syyskuussa.

4. Miisa Pulkkanen 37 pistettä

Miisa Pulkkanen päättää Montekypärät-kautensa kotiradallaan Turun Metsämäessä. Myös ohjastettava hevonen Shackhills Thunder on tuttu Pulkkaselle, hän on ohjastanut Jari Kinnusen valmentamalla ruunalla kaksi kakkossijaa tänä vuonna. Pulkkanen on tänä vuonna voittanut kaksi montélähtöä, mutta Montekypärien osalähtövoitto puuttuu vielä. Hän on ollut toinen Wall Street Comerylla ja kolmas Sunbeamilla. Tasaiset suoritukset Montekypärissä ovat tuottaneet kokonaiskilpailussa nelossijan. Viime vuonna alkanut montéohjastajan ura on lähtenyt hyvin käyntiin Pulkkasella, viime vuonna hän ohjasti yhdeksän lähtöä ja tänä vuonna ohjastettuja lähtöjä on jo lähemmäs 30.

5. Pia-Maria Moilanen 32 pistettä

Pia-Maria Moilasen paras sijoitus Montekypärien osalähdöissä on kakkossija syyskuun osalähdöstä Nobel Amokilla. Lisäksi hän on ohjastanut kolmossijan Triple Raylla ja nelossijan Gene Touchilla, joten suoritukset ovat olleet tasaisen hyviä koko kilpailusarjan ajan. Myös Montekypärien ulkopuolella Moilanen on saanut viime vuotta enemmän kilpailumahdollisuuksia, tänä vuonna hän on ohjastanut jo yli 30 montélähtöä. Vuoden ainoan voittonsa Moilanen ohjasti Target Kronoksella maaliskuussa.

Turussa Moilanen ohjastaa Henry M Bollströmin valmentamaa Wingmania. Moilanen kilpailee myös Turussa kylmäveristen montén Pohjoismaiden mestaruudesta Tohtorilla.

6. Elina Miettunen 25 pistettä

Elina Miettunen ei ollut Montekypärien hakuaikaan vielä ohjastanut montaa hevoslähtöä, mutta ponilähtöjä hän oli ehtinyt kilpailla lähes 300. Montekypärien osalähdöissä Miettusella oli loppukautta kohti huonoa tuuria, mutta kauden toisessa osalähdössä hän ohjasti toiseksi Bugs Bunny Buzzilla. Samalla hevosella Miettunen on pärjännyt hyvin läpi vuoden, hän ohjasti kaksi montévoittoa Bugs Bunny Buzzilla keväällä. Miettunen ei osallistu Turun viimeiseen osalähtöön.

6. Noora Kivimaa 25 pistettä

Noora Kivimaa on ollut Montekypärien osallistujista epäonnekkain. Kivimaa on päässyt kauden aikana ohjastamaan vain yhden osalähdön, sillä kolmesta osalähdöstä hänen hevosensa on jäänyt pois. Ainoa lähtö, jossa Kivimaa on ohjastanut, oli elokuussa ajettu osalähtö Porissa. Tuolloin Kivimaa ohjasti Stanley Savagen kuudenneksi. Muutoin Kivimaa on päässyt tänä vuonna ohjastamaan enemmän kuin aiemmin, tänä vuonna hän on kilpaillut jo yli 20 lähtöä.

Turussa Kivimaa ohjastaa Liisa Ihamuotilan valmentamaa Stay On Topia.

8. Iida Vastamäki 22 pistettä

Iida Vastamäen paras sijoitus Montekypärien osalähdöissä on viides sija, jonka hän ohjasti Bear Yankeella elokuussa Porissa. Vastamäki on vielä niin nuori, että hän saa myös ajaa A-kategorian poneilla. Joten kausi 2021 on ollut hänelle erittäin monipuolinen Montekypärien ulkopuolella. Hän on ohjastanut tänä vuonna 19 ponilähtöä ja lisäksi hevoslähtöjä on ohjastettuna jo yli 20. Montélähtöjen lisäksi Vastamäki on hypännyt myös kärrylähtöihin mukaan hevosilla.

Turussa Vastamäellä on hieno mahdollisuus saada kauden ensimmäinen sijoitus kolmen parhaan joukossa. Hän ohjastaa Jarno Kallionpään valmentamaa Orvar Iveriä, joka on menestynyt tällä kaudella hienosti. Lähtö on ensimmäinen montélähtö hevoselle.

8. Tiia Vehviläinen 22 pistettä

Tiia Vehviläisen paras sijoitus Montekypärien osalähdöissä tuli kesäkuussa Kaustisella. Tuolloin hän ohjasti Chevy to the Levyn neljänneksi hevosen ensimmäisessä montélähdössä. Tänä vuonna Vehviläinen on jo tuplannut edellisen vuoden ohjastusmääränsä. Hän on tänä vuonna ohjastanut jo lähes 40 lähtöä. Vehviläinen ohjastaa sekä kärry- että montélähdöissä. Tänä vuonna hän on voittanut kaksi lähtöä, jotka molemmat ovat olleet kärrylähtöjä. Vehviläinen ei osallistu Turun viimeiseen osalähtöön.

10. Arttu Juvonen 19 pistettä

Arttu Juvonen on ollut tällä kaudella kaksi kertaa viides Montekypärien lähdöissä. Hän ohjasti toukokuun avausosalähdössä Wille’s Rainmakerin ja syyskuussa Ascot d’Arianen viidenneksi. Ascot d’Arianea Juvonen pääsi ohjastamaan myös hevosen seuraavassa montélähdössä Teivon osalähdön jälkeen. Yksi kärrylähtökin on mahtunut tämän kauden ohjelmaan ja lisäksi Juvonen on ohjastanut myös joitakin ponilähtöjä. Ponilähdöissä hän on myös voittanut kerran. Juvonen on näyttänyt hienoa esimerkkiä montéohjastajiksi haluaville, että myös miehet sopivat hyvin montélähtöihin mukaan.

Turussa Juvonen ohjastaa Tuua Koposen valmentamaa Wallanderia.

Montekypärien lähtö kilpaillaan Turun sunnuntairavien viimeisenä lähtönä noin kello 16. Kokonaiskilpailun voittaja palkitaan Ravigaalassa 22. tammikuuta 2022 Tampereella. Montekypärät-kilpailusarja on järjestetty yhteistyössä Suomen monté-ohjastajat ry:n kanssa.

Lähtölista Turku 10.10. Montekypärien osalähtö >>