Hyppää sisältöön

Ensi kertaa Suomessa – antidopingkoira Lykke tehostaa urheiluhevosten lääkeainevalvontaa 

Antidopingkoira Lykke saapuu Mikkelin St Michel -raveihin. Kuva: Svensk Travsport

Suomen urheilulajeista eniten lääkeainetestejä tehdään ravihevosille, ja pelkästään vuonna 2021 näytteitä otettiin noin 1200 kertaa. Testauksilla halutaan varmistaa hevosten hyvinvointi sekä mahdollistaa tasapuolinen ja turvallinen kilpailutoiminta. Hevosten lääkeainetestaus on Pohjoismaissa yleistä ja menetelmiä kehitetään jatkuvasti. Uutena apulaisena työssä auttaa nyt myös antidopingkoira Lykke, joka työskentelee ensi kertaa Suomessa Mikkelin St. Michel -raveissa 16.-17. heinäkuuta. 

Suomen Hippos vastaa Suomessa tapahtuvien ravien valvonnasta. Vuosittain Suomessa radoilla starttaa yli 5 500 ravihevosta. Ravihevosen lääkintään liittyvät säännöt sekä ravikilpailuissa kokonaan kielletyt lääkeaineet ja hoitotoimenpiteet on määritelty tarkasti ravikilpailusäännöissä ja ravihevosten lääkintäohjeessa. 

Ravikilpailuissa otetaan vuosittain noin 1 200 lääkeainetestinäytettä. Näytteitä voidaan ottaa sekä ennen että jälkeen kilpailusuorituksen sekä harjoituskaudella. Jokaisissa raveissa näytteenottoon arvotaan aina vähintään 1 hevonen arpomalla kaikista päivän hevosista, ja lisäksi näytteenottoon arvotaan muun muassa aina yksi suurempien palkintolähtöjen sijoittuneista hevosista, ennätysajan juosseet sekä suoritustasoon poikkeuksellisen juoksun tehneet hevoset. Näytteet tutkii ulkopuolinen laboratorio.   

”Vaikka näytteenottomäärät ovat poikkeuksellisia muihin urheilulajeihin verrattuna, lääkeainerikkomuksia todetaan raviurheilussa hyvin vähän. Viime vuonna lääkeainerikkomuksia todettiin vuoden aikana yhdeksän kappaletta, joista kolme oli rokotusten varoajan rikkomuksia. Tämä on hieno asia, ja samalla on tärkeää kehittää uusia tapoja kehittää antidopingtyötä hevosurheilussa”, kertoo toimitusjohtaja Minna Mäenpää Suomen Hippoksesta.  

Lykke haistaa lääkeainejäämät hevosen virtsasta 

Suomi ja muut Pohjoismaat tekevät tiivistä yhteistyötä esimerkiksi sääntöjen yhtenäistämiseksi. Yhteistyö myös lääkeainemääräysten ja antidopingtyön suhteen on tiivistä. 

Tuorein uusi esimerkki yhteistyöstä on ruotsalainen antidopingkoira Lykke, joka vierailee St Michel -viikonloppuna Mikkelissä. Lykke kykenee hajuaistinsa perusteella osoittamaan mahdollisia lääkeainejäämiä hevosten virtsasta. 

Suursnautseri Lykke on tietojemme mukaan ainoa laatuaan maailmassa. Koiran käyttö lääkeainevalvonnassa on tuttua eri viranomaisten toiminnassa ja sen hyödyt on todettu kiistattomiksi.  

”Lykke on merkinnyt alkuvuoden aikana useaan otteeseen eri valmisteita työssään Ruotsissa, mutta Lykken työn mahdollistamiseksi emme kerro erikseen mitä aineita Lykke etsii, emmekä myöskään ilmoita julkisesti mitkä tapaukset ovat johtaneet positiiviseen tulokseen koiran merkkauksen jälkeen. Korostan, ettei Lykken merkkaus vielä suoraan kerro lääkeainerikkomuksesta, mutta koiran avulla näytteenottoja voidaan kohdentaa tehokkaasti, kertoo turvallisuuspäällikkö Mattias Falkbåge Ruotsin ravien keskusjärjestöstä Svensk Travsportista. 

Poikkeuksen ”tavallisiin” näytekoiriin Lykke tekee siinä, että se etsii lääkeaineita sen jälkeen, kun ne ovat matkanneet hevosen aineenvaihdunnan läpi.  

Lykken emäntä, koiranohjaaja, on Fia Mårdfelt, jonka mukaan kiinnostus antidopingkoiran kouluttamiseen on syntynyt hänen suuresta kiinnostuksestaan hevosia kohtaan. 

 ”Lykken korkea sitoutuminen, keskittymiskyky ja työhalu yhdistettynä erittäin tasapainoiseen luonteeseen tekevät hänestä fantastisen antidopingkoiran. Erilaiset olosuhteet, jossa Lykke työskentelee, eivät haittaa koiraa työssään. Olosuhteet voivat ajoittain olla hyvinkin haastavat,  Mårdfelt kertoo. 

 

17.7.2022 kello 11.37: korjattu otsikkoa.