Hyppää sisältöön

Ennätysten kuninkuusravit Teivossa

Teivon Kuninkuusraveissa rikottiin ennätyksiä sekä radalla että Toto-luukuilla. I.P. Vipotiina ravasi kolmannen kerran peräkkäin kuningattareksi. Sen kokonaisaika kolmelta matkalta on myös uusi kilpailuennätys. Lisäksi tamma juoksi 3100 metrin Suomen ennätyksen. Kuninkaaksi leivottiin hiukan yllättäen Villihotti. Viikonlopun Toto-pelivaihto oli kaikkien aikojen suurin.

IMG 6635
Teivon Kuninkuusravien yleisömeri. Kuva: Irina Keinänen
Pertti Puikkosen ohjastama ja valmentama I.P. Vipotiina porskutti koko viikonlopun itsevaltiaan elkein. Kaikkien osamatkojen voitot kruunaantuivat kaikkien aikojen parhaalla yhteisajalla 9.31.8 ja tammojen 3100 metrin SE-ajalla 25,6a.
Pertti Puikkonen oli itsekin vaikuttunut ajokkinsa suorituksista.
- Tämä hevonen  on huippu-urheilija, joita ei synny usein. Ei voi kuin ihailla!

Pertti Puikkonen ja I.P. Vipotiina
Kuningatar I.P. Vipotiina ja Pertti Puikkonen. Kuva: Hanna Leppänen
I.P. Vipotiinan omistajat Rip Rap Team ja Seppo Juvonen Jämsästä palkittiin huippusuorituksesta 60 000 euron palkintorahoilla.Tamman kasvattaja on Heikki Parviainen Kajaanista.

Juvalaisori Villihotti ei voittanut yhtään osamatkaa, mutta teki pitkällä matkalla urhean esityksen, joka lopulta
Ravikuningas Villihotti
Kuningas Villihotti. Kuva: Antti Savolainen
ratkaisi niukan voiton Villihotille ennen tallikaveri Tuokkolan Touhoa.
Ennen päätösmatkaa kokonaiskilpailun kärkipaikkaa piti Tuokkolan Touho, joka voitti sunnuntain avausmatkan mailin rataennätysajalla 21,2. I.P. Lennon voittaman vaiherikkaan päätösmatkan jälkeen kuninkuuden parhaan kokonaisajan saavuttaneen oriin julkaisua odotettiin jännityksellä. Ohjastaja Ari Moilanen oli valmiina onnittelemaan kilpakumppania.
- Mitään tietoa voittajasta ei ollut, enkä tuntenut sääntöjä. Siinä me onnittelimme Rosimon kanssa toisiamme vuorotellen, Moilanen naureskeli.
Kuninkuusravien sääntöjen mukaan kokonaisaikojen ollessa tasan voiton ratkaisee päätösmatkan keskinäiset sijoitukset. Se nosti kakkoseksi päätösmatkalla sijoittuneen Villihotin voittoon ennen neljänneksi sijoittunutta Tuokkolan Touhoa. Kuninkuus oli Ari Moilaselle ensimmäinen.
- Arvostan tätä voittoa suuresti, ravikuninkuus on kovin juttu Suomessa.
Sekä Villihotin että Tuokkolan Touhon takaa löytyy valmentaja  ja osaomistaja Seppo Suuronen Juvalta. Suuronen on jo aiemmin saavuttanut Patrik-oriillaan neljä kuninkuutta, mutta kaksoisvoitto oli hänellekin ensimmäinen.

Kuninkuusraviviikonlopun Toto-pelien vaihto oli kaikkien aikojen suurin, noin 3 534 650  euroa. Lisäksi V75 peliä pelattiin 817 000 eurolla, joten koko viikonloppuna ravipelejä pelattiin jopa 4,3 miljoonalla eurolla. Viikonlopun yhteenlaskettu yleisömäärä oli 45 806. Lisäksi lauantain Eppu Normaalin konserttia raviradalla seurasi 8 800 katsojaa.
Teivon ravitoimintaa pyörittävän Pohjois-Hämeen Hippoksen toiminnanjohtaja Harri Jussila oli ravien päätyttyä yhtä hymyä.
- Tapahtuma onnistui kaikin puolin hyvin. Tavoitteena oli, että yleisö hymyilee sekä tullessaan että lähtiessään, ja näin tapahtui. Pelivaihdoissa tavoitteet ylitettiin roimasti ja varsinkin ratapelin kasvu viime vuoden 604 000 eurosta yli 900 000 euroon lämmittää mieltä. Yli puolet Toto-vaihdosta pelattiin täällä Teivossa, Jussila hehkutti.

Kuninkuuskilpailujen tulokset

Vapaasti julkaistavia kuvia Teivon Kuninkuusraveista