Hyppää sisältöön

Elmeri Pussi lähtee viikonloppuna jahtaamaan sekä ponikuningattaren että ponikuninkaan titteliä

Elmeri Pussi on tänä vuonna viihtynyt valmennettavillaan voittajakehässä. Kuva: Hippos /Juho Hämäläinen.

Elmeri Pussi on tänä vuonna viihtynyt valmennettavillaan voittajakehässä. Kuva: Hippos /Juho Hämäläinen.

Viikonloppuna järjestetään poniraviurheilun päätapahtuma Ponikuninkuusravit ensimmäistä kertaa Suomen pääraviradalla Vermossa. Imatralainen Elmeri Pussi lähtee jahtaamaan titteleitä sekä ponikuningatar että ponikuningas -kilpailussa. Päälähtöihin osallistuvat Never Heard ja Smedens Loudness ovat sekä Elmeri Pussin omistamia, valmenttamia, että ohjastamia. 

Tulevana viikonloppuna Vermo Areenalla kohtaavat suomalaisen poniraviurheilun tähdet, kun vuoden 2021 ponikuningatar, ponikuningas, poniruhtinatar ja poniruhtinas saavat seppeleensä. Ennen seppelöintiä kandidaattien on kuitenkin ravattava kaksi osakilpailua, joista ratkeavat kokonaiskilpailun tulokset. Kokonaiskilpailun lopulliset tulokset selviävät molempien osalähtöjen yhteenlaskettujen aikojen perusteella.

Imatralainen Elmeri Pussi ohjastaa viikonlopun aikana poneja molemmissa A-ponien pääkilpailuissa, ja on näin tavoittelemassa, sekä ponikuninkaan-, että ponikuningattaren titteliä. Harvinaisen Pussin tilanteesta tekee se, että molemmat Pussin ohjastamat ponit ovat myös Pussin valmennuksessa, että omistuksessa. Molemmat ponit myös starttaavat päälähdöissä ensimmäistä kertaa.

Smedens Loudness ja Elmeri Pussi lähtevät viikonloppuna uransa ensimmäiseen tittelijahtiin. Kuva: Hippos /Terhi Piispa-Helisten
Smedens Loudness ja Elmeri Pussi lähtevät viikonloppuna uransa ensimmäiseen tittelijahtiin. Kuva: Hippos /Terhi Piispa-Helisten.

Kuninkuuskilpailuun Pussi starttaa 9-vuotiaalla ruunalla Smedens Loudnessilla, joka tuli Pussin valmennukseen jo kaksivuotiaana. Yhteistä matkaa ja kokemusta kaksikolta ei ainakaan puutu.

”Smedens Loudness on luonteeltaan herkkä, mutta rehti. Sen parhaat puolet ovat aina parhaansa yrittäminen ja ravitekniikka”, kuvailee Smedens Loudnesia Elmeri Pussi.

Tämän kauden kolmesta startista Smedens Loudness on jo napannut yhden ykkös- ja yhden kakkossijan.

Toinen Pussin ohjastama kuninkaallinen kandidaatti on 6-vuotias tamma Never Heard, joka on tällä kaudella parantanut ennätystään jo kahdesti. Myös viikonlopun starteissa kohdattavia kilpasiskoja on Never Heard jättänyt jo tämän kauden starteissa taakseen. Vaikka kirkkain sijoitus tältä kaudelta vielä puuttuukin voi sen nappaaminen olla hyvinkin mahdollista ponikuningatar-kilpailun osalähdössä.

”Ostin Never Heardin kesällä 2019. Se on kuuma ja tulinen tamma, jonka parhaat ominaisuudet ovat ehdottomasti hyvä ravisuus ja hyvä kilpailupää.

Ponikuningatarkandidaati Never Heard rattaillaan Elmeri Pussi. Kuva: Sanna-Maria Iskanius.
Ponikuningatarkandidaati Never Heard rattaillaan Elmeri Pussi. Kuva: Sanna-Maria Iskanius.

Peräkkäiset starttipäivät tai kuninkaallisen kilpailun ensikertalaisuus ei valmentajaa kummankaan ponin osalta huoleta.

”Startit peräkkäisinä päivinä ei pitäisi olla mikään ongelma”, toteaa Pussi tyynesti.

Pussin matka raviurheilun pariin alkoi Lappeen ravinuorten toiminnasta ja Pussi epäilee, että matka lajin parissa jatkuu myös ponivuosien jälkeen.

”Raviurheilu tuli osaksi elämääni Lappeen ravinuorten kautta. Naapurissa oli silloin aktiivinen ravitalli ja siellä tuli pyörittyä. Ensimmäisen ponini Rama Fareedan sain 10 vuotiaana”, kertoo Pussi.

Monia hyviä muistoja on raviurheilu jo Pussille tuonut ja lisää on varmasti tulossa. Tällä hetkellä Pussin valmennuslistalta löytyy yhteensä kahdeksan ponia.

”Parhaat muistoni ovat voitot ja oman työnjäljen näkeminen poneissa. Tavoitteenani on vielä päästä ajamaan avoimen tason lähdöissä ennen kuin ponivuodet loppuvat”,  summaa Pussi.

Elmeri Pussi ei ole suinkaan ainoa viikonlopun ohjastajista joka ajaa useamassa päälähdössä kilpaa. Pussi on kuitenkin viikonlopun päälähdöissä ohjastavista ohjastajista ainoa, joka myös valmentaa ja omistaa ajokkinsa.

Muita viikonlopun aikana useissa lähdöissä titteleitä jahtaavia ohjastajia ovat hämeenkyröläinen Ilona Rekilä, mikkeliläinen Maria Kiukas, oululainen Julia Saarela, keiteleläinen Viivi Pasanen, heinolalainen Ronja Grönman ja kangasalalainen Laura Sipilä.

Ponikuninkuusravit ravataan Vermo Areenalla 24.–25.7. Ravit starttaavat molempina päivinä kello 13. Vermon Ponikuninkuusravit on koko perheen ilmaistapahtuma, jota voi seurata myös suorana lähetyksenä Vermo Areenan Facebook-sivuilla tai Youtube-kanavalla. MT26 -kanava näyttää sunnuntain tapahtumat suorana kaikkiin suomalaisiin antennitalouksiin. Tämän mahdollistaa yhteistyö Maaseudun Tulevaisuuden kanssa.