Hyppää sisältöön

Elitloppet huipentui Brionin saksalaisvoitonjuhliin

Suurimmat ennakkosuosikit siirtyivät sivuosaan, kun Elitloppet huipentui Brionin voitonjuhliin Solvallan raviradalla.

 Oriin saksalaisen omistajan  Günter Herzin ja ruotsalaisen valmentajan ja ohjastajan Joakim Lövgrenin  päivästä tuli unelmien täyttymys.
Lähtökohta voittoon oli haastava, kun ori oli vähällä jäädä finaalista pois. Karsinnassa Paul Macdonellin ajovirhe toi kuitenkin Define the Worldille hylkäyksen ja tie jatkoon oli Brionille auki.
Brioni joutui lähtemään radalta kahdeksan, mutta huikealla loppukirillään sei nousi joukon hänniltä, ohitti yhden hevosen toisensa jälkeen ja kiri myös Rapid Lebenin ohi. Lövgren tiesi maalilinjan ylitettyään istuvansa voittajahevosen kärryillä, mutta häneltä kului muutama minuutti asian ymmärtämiseen.
Fantastista, totesi kuuluttaja , kun voittajan nimi varmistui. Hetkeä myöhemmin Brioni sai punaisen loimen selkäänsä ja seppeleen kaulaansa. Oriin palkintotili karrtui 3 miljoonan kruunulla.
Elitloppetin voitto oli Lövgrenin  lähes elinikäisen unelman täyttymys.  Brionin omistaja ja kasvattaja Günter Herz  antoi  täyden tunnustuksen Lövgrenin valmennustaidoille. Elitloppetin voitto täytti myös omistajan haaveet. Brioni, 8, oli jo nuorena menestyvä, kun se voitti 23 uransa 27 ensimmäisestä startistaan. Viime vuonna ori oli Elitloppetissa kolmas, mutta sen jälkeen se on kehittynyt vielä pykälän.
Edellisen kerran Elitloppetin voitto meni Saksaan vuonna 1993, kun Sea Cove voitti kilpailun.

Vaikka sunnuntai Solvallassa alkoi viileän sateisena, suomalaisittain aurinko paistoi jo aamupäivällä. Up Date Hoss voitti 2 100 ryhmäajon ajalla 14,8a. ”Hieno esitys. Tätä olemme paljon odottaneet, mutta matkalla on ollut epäonnea”, totesi Up Date Team  –kimpan vetäjä Jarmo Pokki. Epäonnella Pokki tarkoitti juoksun kulkuja ja lähtöpaikkoja.  Nyt onni oli kohdallaan ja hevonen ylitti maalilinjan ulos vedettävät pallot korvissaan. ”Aina voitto vähän yllättää, vaikka on tottunut luottamaan hevoseen”, Pokki jatkoi. Up  Date Hossin,5, vahvuuksiin kuuluu, ettei se stressaa kilpailuissa ja sille käyvät kaikki matkat.  Hevosen omistus on jaettu kahdeksaan osaan, joissa mukana on yhdeksän henkilöä.  He hankkivat Hanna ja Hanna Härmälän kasvattaman ravurin, kun se oli puolitoistavuotias. Hevosen jatko-ohjelman tällä kaudella päättää sen ruotsalainen huippuvalmentaja Stig H Johansson.  ”Jatkamme nöyrin mielin eteenpäin”, omistajat tuumaavat.

Suomalaisjuhlat jatkuivat, kun Enter Flamboyant yllätti voitollaan valmentajansa Ari-Pekka Pakkasen,  kasvattajansa Essi Lemisen ja kahdeksan hengen omistajaporukan,  Flaming Stablen. ”Voitto oli minulle yllätys, sillä lähtö näytti tosi kovalta. Odotukset olivat rahasijoissa, mutta suosikin laukka tasoitti tietä. ”, Pakkanen totesi. Carl-Eric Lindblomin ohjastama  Enter Flamboyant kiri ulkoa viimeiset 600 metriä ja tuli vahvasti maaliin asti. ”Se yrittää ja sillä on kilpailijan pää”, Pakkanen jatkoi.” Se venyy sitä mukaan, mitä kovempi porukka on vastassa”, Pekkanen totesi.
Ori palaa Ruotsista takaisin Suomeen valmennukseen ja tähtää Kasvattajakruunuun ja Derbyyn.  Petri Vatasen vetämästä kimpasta yksikään ei uskonut voittoon. ”AP on tehnyt sen kanssa tosi hyvää työtä.” Enter Flammbloyantin aika 2 140 metrin ryhmäajossa oli sen uusi ennätys, 13,3a.
Tammojen kolmivuotiseliitissä Bluetrot Stablen omistama Foxtrot Volo sijoittui toiseksi  mailin ryhmäajossa ajalla 13,4a.

Kylmäveristen Eltikampenissa  Patrikin Muisto sai vastaansa kovatasoiset ruotsalaiset ja norjalaiset. Suomenhevonen sijoittui neljänneksi häviten niukasti Halsta Lotukselle, joka ylitti maalilinjan kolmantena. Vuoden 2009 ravikuningas  latautui juoksuun  ottamalla karsinassa nokoset ennen starttia. Lähdössä se teki hyvän juoksun, mutta norjalaiset Feseth Lynet ja Moe Brage jyräisivät kuitenkin vahvasti kärkeen. Feseth Lynet voitti lähdön ajalla 20,4a. Patrikin Muiston ajaksi mailin ryhmäajossa kirjattiin 20,7. Aika on sama, jolla ori sijoittui vuoden 2009 Elikampenissa viidenneksi.
 Lähdön jälkeen Jouko Tarvainen oli tyytyväinen hevoseen ja omaan ajosuoritukseensa.  Spurtti 900 metriä ennen maalia puri ja kolmas sija oli lähellä. ”Hevonen teki, mitä pystyi. Se venyy porukan mukana. Olen hemmetin tyytyväinen suoritukseen.”
Lähdön toinen suomenhevonen, Tähen Tuuri laukkasi lähtöön ja jäi kahdeksanneksi.

Sunnuntain Elitloppet-raveja seurasi Solvallassa 27 314 katsojaa.