Hyppää sisältöön

Elian Web tyylitteli Suur-Hollola-ajon voittoon – ”Tähän hevoseen olen oppinut luottamaan”

Lämminveristen Suur-Hollola-ajon voittaja ratkottiin sunnuntaina Lahden Jokimaan raviradalla. Lähtö oli yhden hevosen näytöstä, kun Katja Melkon valmentama Elian Web sai tyylitellä keulapaikalta 120 000 euron arvoiseen voittoon. Hevosen luotto-ohjastaja Jorma Kontio vastasi ajotehtävistä.

Elian Webin taustajoukot pääsivät juhlimaan arvokasta Suur-Hollola-ajon ykkössijaa. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Elian Webin kilpailuhistoria Suur-Hollolasta antoi odottaa viikonlopulta suuria: vuonna 2017 ori oli kilpailussa kolmas ja vuotta myöhemmin se sijoittui toiseksi. Vuosi 2020 osoittautui lopulta Elian Webin jättipotiksi, kun Katja Melkon suojatti vei nimiinsä ensin välieränsä ja sunnuntaina finaalin. Suomessa syntyneiden lämminveristen ykköskilpailun voitto irtosi helpon näköisesti ajalla 12,8/2140m.

”Hevonen tuntui oikein hyvältä, vaikka vauhtia höllättiin. Elian Web tyytyy vauhtiin kuin vauhtiin, ja silloin se tuntuu tosi hyvältä. Maalissa oli kaikki voimat tallella. Voi sanoa, että voitto tuli helposti tänään”, kertasi Jorma Kontio voittoa.

Lauantainen välierävoitto irtosi saman kaavan mukaisesti - kiihdytyksessä keulapaikalle ja siitä varmasti lähtöä halliten voittajana maaliin. Vaikka Suur-Hollolaa edeltäneet startit heittivätkin kysymysmerkkejä ilmaan, löytyi heikompiin esityksiin selitys.

”Hevonen on ollut huippukunnossa koko kevään. Elitloppetissa oli kurkku kipeä ja Oslossa ajo meni pieleen. Muissa starteissa ja tänään se meni helposti”, kommentoi Kontio.

Lumijoelta Ruotsiin valmennustoimintaansa laajentanut Katja Melkolle saapui keskiviikkona Suomeen kahden suojattinsa kanssa ja valmistautuminen viikonloppuun sujui mainiosti.

”Päivät ovat menneet tosi hyvin ja Eetu on ollut kaverinsa BWT Echon kanssa Salpauksen tallissa. Hevonen ei väsynyt eilen ollenkaan. Se on syönyt ja juonut hyvin ja tuntuu, että se tiesi mikä homman nimi, että tänään jatketaan”, Katja Melkko päivitteli Elian Webin viime päivien kuulumisia.

Elitloppet-karsinnan ja Oslo Grand Prix’n mollivoittoiset esityksistä valmentaja ei ottanut paineita, vaan luotto hevoseen on pysynyt läpi kaksikon valmennushistorian.

”En välitä kohuista, teen työn hevosen kanssa ja yritän saada niiden kanssa hyviä tuloksia. Tähän hevoseen on oppinut luottamaan, se ei ole koskaan pettänyt ilman syytä. Kaikki on ollut hyvin, niin miksi hevoseen ei luottaisi.”

Elian Web on voittanut urallaan toinen toistaan suurempia lähtöjä ja noussut suomalaisen lämminverikasvatuksen supertähdeksi. Sunnuntain starttiin hevonen lähti matkaan yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista. Valmentajalle starteissa on mukana kuitenkin aina suuri tunnelataus.

”Aivan älyttömän hieno fiilis. Lähdön jälkeen alkoi oikein tärisyttää, kun tähän asti on keskitytty ja tehty kaikki niin, että lähtöauton irrotessa on kaikki hyvin”, kertoi Katja Melkko voittajaseremonioissa.

Elian Webin jälkeen seuraavina maaliin saapuivat Hotshot Luca sekä Whole Lotta Love.

Lämminveristen Suur-Hollola-ajo 2020, tulokset

Suomessa syntyneiden lämminveristen juhlaa


Suur-Hollola-ajon lisäksi Jokimaan sunnuntai piti sisällään useita huipputasokkaita lämminveriravureiden ikäluokkalähtöjä.

Yksi sunnuntain ikäluokkalähdöistä oli kolmivuotiaiden lämminveritammojen Tammahambo, jossa lähdön voittoon maalisuoralla vyöryi Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama, Annika Aallon hoitama sekä Santtu Raitalan ohjastama Sahara Kellyanne. Tamman voitto oli tunteikas hetki taustajoukoille. Vahva esitys lupaa hyvää loppuvuoden ikäluokkalähtöjä silmällä pitäen. Toisena Tammahambossa maaliin saapui lähdön ennakkosuosikki An-Dorra.

Oriiden ja ruunien kolmivuotiaiden Hambo-lähdössä voittoa pääsi juhlimaan Tapio Perttusen ohjastama sekä valmentama Mask Off. Viikonlopun kaavan mukaisesti, voitto irtosi keulajuoksun päätteeksi. Stall Minde omistaa ja on kasvattanut voittajan. Oriin uran kolmas, ja toinen peräkkäinen voitto tuli sen uudella ennätysajalla 14,6/2140m.

Toinen lauantain tammamenestyjistä oli HIFK:n Raviliiga-tähti Mascate Match, joka jatkoi voittokulkuaan nelivuotiaiden Suur-Hollolan Best Princess lähdössä. Lähtö oli täysin tammatähden hallinnassa, ja maalisuoraa ”Massi” sai matkata ylhäisessä yksinäisyydessään. Hevosen ohjastaja-valmentaja Pekka Korpi kertoi, että hevosta on treenailtu todella rauhallisesti. Kauden suurimpiin tavoitteisiin lukeutuu syksyllä ajettava Suuri Suomalainen Derby, jossa voittaja vie nimiinsä 150 000 euron ykköspalkinnon. Seuraavaksi Massi nähdään ainakin Mikkelin St Michel –raveissa. Sunnuntainen voitto oli Mascate Matchin uran 20:s.

Oriiden ja ruunien Nelivuotispokaalissa pidettiin kovaa yllä kovaa vauhtia. Aluksi keulapaikalle kiihdytti Pekka Korven ohjastama American Hero, jonka jälkeen vauhtia vaati Mika Taittonen River Kingin rattailla. Lähdön ensimmäinen kierros hurjasteltiin aikaan 11,5. Lopulta viimeisessä kaarteessa takapareista kirinsä aloittanut Always Ready oli lähdön etevin Kari Rosimon ohjastamana. Voittoaika oli oriin uusi ennätys 12,9. Tuomas Korvenoja nappasi valmennettaviensa kanssa kaksoisvoiton, kun Samvais kiri komeasti toiseksi. Always Readyn omistaa ja on kasvattanut ML Stable Oy.

Tulokset:

Tammahambo

Hambo

Best Princess

Nelivuotispokaali