Hyppää sisältöön

Elian Web ja Next Direction jahtaavat miljoonan kruunun ykköspalkintoa Åbyssa

Elian Web ja Next Direction jahtaavat miljoonan kruunun ykköspalkintoa Åbyssahemmotellaan urakalla. Karsintalähdöissään itsevarmuutta uhkuneet Elian Web sekä Next Direction haastavat Ruotsin lämminverihuiput miljoonan kruunun ykköspalkinnosta. Åbyn palkintorahojen lisäksi lauantain menestyneimmät valjakot ovat askeleen lähempänä kutsua Elitloppet-suurkilpailuun.

ElianWeb_esittely
Suomalaisravureita saattaa tänä vuonna näkyä useampi Elitloppet-suurkilpailussa. Kuvassa Elian Web ja Janne Soronen Elitloppetissa vuonna 2017. Kuva: Hippos / Ilkka Nisula

Koko uransa Katja Melkon tallista kilpaillut Elian Web on vuoden 2019 alusta vaikuttanut pääasiassa Ruotsissa, jossa Melkolta löytyy valmennustoimintaa Lumijoen yksikön lisäksi. Aikansa Derby-voittaja on niittänyt menestystä alkuvuonna Ruotsin kovatasoisissa lauantairaveissa ja viimeinen osoitus huippukunnosta saatiin Paralympiatravetin karsinnassa, jossa Elian Web leikitteli voiton ohjastajalegenda Jorma Kontion avustuksella. Taakse jäi nimekäs haastajajoukko, eikä vakuuttava keulavoitto valmentajaa yllättänyt.

”Se tykkää kovasti juosta kärjessä ja se kyllä vastailee siitä. Aika kova pitää olla, että tulee joku toinen ohi. Se on kauan ollut tosi hyvässä kunnossa”, kommentoi Melkko karsinnan vakuuttavaa esitystä.

Lähtöpaikka lauantaina Paralympiatravet-finaaliin on starttiraketille mainio, mutta myös viereltä löytyy kovia vastustajia.

”Kyllähän Jomppe varmaan yrittää lujaa liikkeelle, mutta toki sisäpuoleltakin lähtee vastustajat kovaa. Jos sitä pääsisi kärkeen tai kärjen tuntumaan. Åby on siitä hieno rata, että siellä on käytössä maalisuoralla open strecth. Se on mielenkiintoinen tilanne, ketkä siellä kärkisijoilla juoksevatkin. Se ei ole ihan niin kirkossa kuulutettua, että keulahevonen sitten voittaisi.”

Open stretch on tietyiltä raviradoilta löytyvä ominaisuus, joka mahdollistaa ohittamisen maalisuoralla sisäradan kautta. Tämä antaa sisäradalla juokseville valjakoille huomattavasti enemmän mahdollisuuksia, kun kiriväyliä on enemmän. Kilpailuhenkiselle Elianille Åbyn ominaisuudet sopivat mainiosti.

”Se on niin kilpailuhenkinen hevonen, että jostain takapareista sitä saattaa välillä alkaa masentaa kiertäminen, mutta jos vaikka johtavan takaa pääsee kääntämään oikealle tai vasemmalle, niin suunnalla ei ole merkitystä.”

Kaikki vaikuttaisi olevan valmista lauantain miljoonajahtia varten.

”Viime vuonna tähän aikaan meille tuli kurkkuongelmia, niin siinä vaiheessa Elian rupesi vähän käyttäytymään oudosti ja tuli vähän totiseksi. Sitten operoitiin kurkku. Sen jälkeenhän hevonen on ollut tosi vakuuttava koko ajan. Sillä on hyvä startti alla ja itseluottamus on kohdillaan. Kotona kaikki on hyvin ja hevonen on terveen oloinen”, kertoo Melkko tyytyväisenä.

Suomessa syntyneen Elian Webin on kasvattanut West Breeding Oy ja omistajana toimii Talli Webbie. 


Pohjoissavolainen huippu-urheilija

Suomalaisen raviurheilun toinen megatähti Next Direction avasi kilpailuvuotensa voitokkaasti omassa karsintalähdössään. Leppävirtalaisen Timo Hulkkosen tallissa koko kilpauransa viihtynyt Next Direction siirtyi huhtikuussa luotto-ohjastansa Iikka Nurmosen valmennukseen Ruotsiin, josta kauden avausstartti tapahtui. Kauden ensimmäinen lähtö kielii siitä, että talvitauko Leppävirralla on sujunut mainiosti. Mistään taikatempuista ei kuitenkaan Hulkkosen mukaan ole ollut kyse.

”En pitänyt voittoa yllätyksenä. Tampereelle hevosta laitettiin ja siellä sen olisi pitänyt olla jo oikeasti hyvä. Enemmänkin talvella seurailin hevosen olemusta ja lihaksistoa. Ei olla mittarin kanssa menty mutta olin näkevinäni, että lihasta olisi tullut lisää.”

Hulkkonen löytää Next Directionin kohdalla itsensä uudesta asemasta. Ensimmäistä kertaa hevosen uralla tähtiravuri on ulkopuolisella valmentajalla ja Hulkkonen jännittää lähtöjä omistajan sekä kasvattajan näkökulmasta. Lukuisia suojattiensa suurkilpailuja seurannut leppävirtalainen ei uudesta tilanteesta hetkahda.

”Olen sen verta marinoitunut noissa kisahommissa, niin ei kauheammin syke enää kohoa. Sen sijaan nautiskelen ja koitan vähän analyyttisemmin katsoa lähtöjä. Onhan nuo hienoja hetkiä, sitä ei auta kieltää. Kyllä tietynlainen tunnemyrsky on kuitenkin noissa suuremmissa kilpailuissa. Kasvattajan rooli siellä taustalla on merkittävä, ja kasvattaminen on sitä hommaa mitä haluan jatkossakin tehdä”, toteaa Hulkkonen rauhallisesti.

Hulkkonen löytyykin Next Directionin kasvattaman Jalohepo Oy:n taustalta. Hulkkosen kasvatustyön luomuksiin kuuluu Next Directionin lisäksi mm. vuonna 2016 menestyksekkään kilpauransa lopettanut Surprise Lord. Next Directionin omistaa Team Look The Winners, jonka kolmihenkiseen omistajaporukkaan Hulkkonen kuuluu.

Ponnahduslauta Elitloppetiin?

Suomalaiset lähtevät erinomaisista asetelmista jahtaamaan Paralympia-travetin miljoonan kruunun ykköspalkintoa. Mielenkiintoisen mausteen Åbyssa ajettavaan finaaliin luo myös toukokuun lopussa Solvallassa kilpailtava Elitloppet-suurkilpailu, johon Ruotsin pääradan organisaatio metsästää potentiaalisia kilpailijoita. Next Direction nähtiin kilpailussa viime vuonna, ja Elian Web kilpaili Elitloppetissa vuonna 2017 – vasta 5-vuoden ikäisenä.

Euroopan toiseksi suurimman ravikilpailun pääpalkinto on 3 000 000 kruunua ja kilpailua järjestävä Solvallan ravirata on vahvistanut, että suurkilpailu juostaan tänäkin vuonna – oli paikalla yleisöä tai ei. Suomalaishevonen ei ole koskaan yltänyt Elitloppet-voittoon, mutta tänä vuonna tuokin tilasto saattaa muuttua. Elitloppet-organisaation papereissa suomalaiskaksikko on varmasti vilahtanut useaan otteeseen ja menestys Åbysta voisi sinetöidä kutsut pohjoismaiden suurimpaan ravikilpailuun.

Helpolla suomalaiskaksikko ei kuitenkaan lauantaina pääse. Paralympiatravetin toisien karsintojen voittajat Cyber Lane ja Disco Volante starttaavat finaaliin hyviltä lähtöpaikoilta. Ranskalaisväriä lähtöön tuovat Sebastien Guaraton valmentama Billie de Montfort ja Jean-Michel Baziren valmentama Looking Superb, jotka molemmat osallistuivat tammikuussa Euroopan ykköskilpailuun Prix d’Ameriqueen. Elitloppet-finaalissa viime vuonna viidenneksi sijoittunut Milliondollarrhyme kilpailee kovassa iskussa, eikä karsinnassa Elian Webin yllättämää Sorbetia tule myöskään unohtaa.

Avoimien lämminverisarjojen suomalaisosallistujat ovat olleet viime viikkoina todella vakuuttavia länsinaapurissa, mutta takki auki ei lauantain Paralympiatravetin finaaliin kannata lähteä.

”Täytyy uskoa ruotsalaisten hevosmiestaitoihin, eivät he missään tapauksessa häviämään lähde. Mitä isompi kisa niin sitä varmemmin sieltä vastataan”, muistuttaa Hulkkonen.

Nyt viimeistään on aika kaivaa lauantaiksi siniristiliput esille ja kannustaa suomalaiset voittoon.


Paralympiatravet-finaali kilpaillaan lauantaina kello 19.42 Suomen aikaa. Lähtö on katsottavissa suorana Veikkauksen TotoTV:n kautta sekä maksullisista Ruutu+ sekä C More –palveluista. Åbyn ravien päälähdöt ovat seurattavissa myös Digitan antennikotitalouksissa kanavapaikalta 26 kello 16.15 alkaen.


Lähtölista, Paralympiatravet-finaali, 25.4.2020, klo. 19.42


1. Disco Volante /Ulf Ohlsson

2. Cyber Lane/Johan Untersteiner

3. Billie de Montfort/Björn Goop

4. Elian Web/Jorma Kontio

5. Milliondollarrhyme/Fredrik B Larsson

6. Next Direction/Iikka Nurmonen

7. Looking Superb/Erik Adielsson

8. Velvet Gio/Carl Johan Jepson

9. Gareth Boko/Marc Elias

10. Sorbet/Örjan Kihlström