Hyppää sisältöön

Don Williams vyöryi Mikkelissä uuteen Suomen ennätykseen – 3140 metrin tasoitusajo taittui aikaan 12,9

Ennätystehtailu jatkui Mikkelissä St Michel -sunnuntaina. Uudessa kotimaassaan loistanut Don Williams jatkoi huippuesityksiään. St Michel Stayer lähdön 3140 metriä taittuivat uuteen Suomen ennätys aikaa 12,9. Suomenhevosten Varsakunkku-finaalissa Parvelan Retu nappasi uransa 20. ykkössijan.

Ari Moilanen don williams suomen ennätys 12,9 3140m mikkeli 19.7. kuva ida laine
Don Williams jyräsi Mikkelissä uuteen Suomen ennätykseen. Kuva: Hippos/Ida Laine

Markku Niemisen tallin Don Williams jatkoi vakuuttavaa menoaan sunnuntain perinteikkäässä St Michel Stayer –lähdössä. Suomessa ori on juossut viisi starttia, joista viisi on päättynyt voittoon. Lahjakkaalla oriilla oli Mikkelissä jälleen kevein askel. Lähdössä pidettiin kovaa vauhtia yllä startista maaliin.

Peräti 40 metrin takamatkalta startanneella Don Williamsille ei kuitenkaan löytynyt Suomesta vieläkään vastusta. Viimeisellä 500 metriä olivat voittajalta täydellinen näytös. Voittoaika 12,9/3140 metriä on uusi Suomen ennätys.

Ohjastustehtävistä vastannut Ari Moilainen kehui voittajaesittelyssä kovasti ajokkiaan.

”Kyllä se keula veti aika reipasta, lähdin sitten viimeiselle kierrokselle kiertämään kolmatta ja onneksi siinä ei noussut monta hevosta eteen. Voitto tuli edelleen helppoon tyyliin.”

”Olen ajanut paljon hyviä hevosia, mutta kyllä tämä ihan sinne kärkikastiin kuuluu. Tämä on kiva ja todella helppo hevonen ajaa”, antoi Moilanen kiitokset voittajahevoselle.

Suomen esitysten perusteella Don Williams on osoittanut kuuluvansa pohjoismaiselle lämminverihuipulle. Suomen kilpailuista ei  ole löytynyt vielä vastusta, mutta katseita on käännetty jo Ruotsin puolelle. Elokuun 8. päivänä kilpaillaan Åby Stora Pris, johon toivotaan hevosen omistajat toivovat kutsua. 2 miljoonan kruunua ja 3140 metrin kilpailumatka sopisivat pitkien matkojen taitajalle erinomaisesti.

Don Williamsin omistaa Talli Don Hyvät ja hevosen on kasvattanut Garnier Arlette & Henri.

Tulokset St Michel Stayer 2020

Mikkelin Varsakunkku-finaali oli odotetusti Parvelan Retun heiniä

St Michel –sunnuntaina ennen päivän pääkilpailua nähtiin myös jännittävien suomenhevosten kohtaaminen.

5-vuotiaiden suomenhevosten Varsakunkkufinaalissa nähtiin odotettu voittaja, kun oriveteläisen Petri Laineen valmentama Parvelan Retu jatkoi voittojen tiellä. Ikäluokkansa ehdoton valtias on voittanut ravikilpailuissa nyt 20 kertaa peräkkäin. Varsakunkun ykkössija lihotti oriin palkintotiliä peräti 15 000 euron.

Kierros ennen maalia Retu lähti havittelemaan keulapaikkaa itselleen, jonka jälkeen se sai tehdä rauhassa omaa juoksuaan. Voittoaika oli 2120 metrin tasoitusajosta komea 24,9. Voittajasta ei jäänyt mitään epäselvyyttä, kun voittaja pääsi ravilla matkaan. Viime aikoina lahjakkaan ravurin juoksuissa on esiintynyt väärää askellajia.

”Oli siinä lähdössä pieni jännitys, mutta kyllä hevonen muuten on periaatteessa melko rauhallinen. Tutunnäköisen turvallista meno oli sen jälkeen”, Petri Laine kommentoi lähtöä.

Lahjakkaalla Parvelan Retulla on ollut kiireistä myös kaviourien ulkopuolella. Kiinnostusta riittää myös siitostoimintaan. Tänä peräti sata tammaa on astutettu huippuravurilla.

”Kesällä ollaan käyty kovasti hyppyyttämässä. En tiedä vaikuttaako se miten kilpailuihin. Aika tasan tarkkaan sata tammaa ollut ja enempää ei oteta.”

Urallaan Parvelan Retu on juossut jo peräti 200 000 euron arvosta palkintorahoja. Ikäluokkatähdelle riittää loppuvuodelle vielä suuria kisoja. Treenarille lahjakkaan hevosen kanssa työskentely merkitsee paljon.

”Kyllä se on ihan uskomatonta, että harrastelijalle tulee tämmöinen hevonen”, Laine toteaa liikuttuneena.

Retun tulevaisuuden suunnitelmat ovat selkeät.

”Nyt keskitytään Derbyyn, ja Seinäjoella ajetaan kahden viikon kuluttua välistartti.”

Parvelan Retun omistaa Lakos Team Ay ja hevosen on kasvattanut Marjo Vanninen. Parvelan Retun rattailla Mikkelissä nähtiin totuttuun tapaan Hannu Torvinen.

Tulokset Varsakunkku-finaali, Mikkeli 19.7.2020