Hyppää sisältöön

Derby-voitto nosti Harri Koivusen vuoden valmentajaksi – Parvelan Retu on vuoden hevonen 2023

Ravivuoden 2023 parhaat palkittiin loppuunmyydyssä Ravigaalassa lauantaina 20. tammikuuta. Suuren Suomalaisen Derbyn voiton myötä Harri Koivunen palkittiin vuoden valmentajana ja Crepe Match vuoden 4-vuotiaana lämminverioriina/ruunana. Parvelan Retu äänestettiin vuoden hevoseksi ja Elian Web nostettiin suomalaisten ravihevostähtien kunniagalleriaan Tähtien Talliin. 

Ensimmäistä kertaa palkittavat valitsi uudistettu valintaraati. Ravitoimittajat ry asetti raatiin kaksi jäsentä, Suomen Hippoksen toimisto kaksi jäsentä ja Suomen Ravivalmentajat yhden jäsenen. Lisäksi Hippos kutsui raatiin yhden ulkopuolisen jäsenen. Valintaraatiin kuuluivat Johanna Heinonen (pj), Arto Hytönen, Jani Kanerva, Antti Karhila, Kari Linna ja Jukka Niskanen.

”Kyllä mä sanon, että elämä hymyilee”, totesi Harri Koivunen palkinnostaan (Kuva: Joel Nykänen)

Harri Koivunen on vuoden valmentaja 

Turkulainen Harri Koivunen on kuulunut ravivalmentajien kirkkaimpaan kärkeen jo kaksi vuosikymmentä. Nyt hänet palkittiin ensimmäistä kertaa vuoden valmentajana. 

“Kyllä mä sanon, että elämä hymyilee. Ja minähän olen vain kasvot tälle meidän touhulle. Tuolla pöydässä on meidän väkeä ja Olli kotona”, liikuttunut Koivunen kehui. 

“Ravivalmentaminen on tuonut elämääni sisällön, ei siitä mihinkään pääse. Aamusta käydään miettimään näitä ja yöllä vielä nähdään uniakin.” 

Kauden 562 kilpailua toivat Harri Koivusen valmennettaville 76 voittoa ja 171 muuta palkintosijaa. Palkintorahaa Koivusen valmennettavat ravasivat yhteensä yli 600 000 euroa. Suurin, 120 000 euron arvoinen voitto tuli syyskuun lopulla 4-vuotiaiden lämminveristen Suuresta Suomalaisesta Derbystä Crepe Matchin kanssa. Voiton ohjasti Harri Koivusen poika Olli Koivunen.

Parvelan Retu voitti Vuoden hevonen -äänestyksen 3 354 yleisöäänellä (Kuva: Maisa Hyttinen)

Ravikuningas Parvelan Retu on myös vuoden hevonen 

Vuoden hevonen valittiin yleisöäänestyksellä. Parvelan Retu voitti äänestyksen yli 30 prosentin äänisaaliilla. 

“Moni haluaa lähteä siihen kilpailuun mukaan, me päästiin ja voitettiin se. On se jotain aivan uskomatonta. Retu on ihan huippu”, valmentaja Petri Laine puki sanoiksi ravikuninkuutta.

“Me ollaan aivan häkeltyneitä tästä kaikesta suosiosta. Kyllä mä uskon, että tästä tämä vasta lähtee käyntiin. Nyt vedetään sellaiset kannustuslaulut ja rivitanssit ja muut, että tästä se ilmiö vasta lähtee”, Laineen puoliso Noora Ojanperä lähetti terveisiä äänestäjille. 

Kauden 14 kilpailua toivat orimattilalaisen Petri Laineen valmennettavalle 6 voittoa, 7 muuta palkintosijaa ja lähes 170 000 euroa palkintorahaa. Ennätys 18,5 syntyi mailin matkalla Mikkelin Suurmestaruusajossa heinäkuussa. Kolme viikkoa myöhemmin ori seppelöitiin Kouvolassa ravikuninkaaksi.

Jani Ruotsalainen vastaanotti Vuoden raviteko -palkinnon yhdessä puolisonsa Anu Suutarin kanssa (Kuva: Joel Nykänen)

Vuoden raviteko –palkinto valmentaja-ohjastaja Jani Ruotsalaiselle 

Juvalainen valmentaja-ohjastaja Jani Ruotsalainen teki kaudella 2023 ravihistoriaa voittamalla valmennettaviensa kanssa sekä 5-vuotiaiden suomenhevosten Derbyn että 4-vuotiaiden suomenhevosten Kriteriumin. Poikkeuksellinen tupla toi valmentajalle Vuoden raviteko –palkinnon. 

Palkinto jaettiin yleisön taputtaessa seisaallaan. 

“Tottakai se tuntuu aivan mahtavalta. Ei sitä varmaan vielä tässä ymmärrä”, Ruotsalaisen puoliso ja molempia suurkilpailuvoittajia hoitava Anu Suutari muotoili. 

Ruotsalaisen valmennettavat ravasivat kauden aikana 28 voittoa, 27 muuta palkintosijaa ja lähes 175 000 euroa palkintorahaa. Tallin voitokkaimpia olivat vuoden 5-vuotiaana suomenhevosoriina/ruunana palkittu Derby-voittaja Wertti sekä Kriterium-voittaja Paavolan Hurmos. Anu Suutari palkittiin vuoden hevosenhoitajana.

Hoitaja Mira Oksakari oli vastaanottamassa Mandela Zonin palkintoa (Kuva: Joel Nykänen)

Mandela Zon on vuoden voitokkain historiallisella 25 voitolla 

Kauden 40 kilpailua toivat seinäjokelaisen Reima Kuislan valmennettavalle historialliset 25 voittoa, 9 muuta palkintosijaa ja yli 126 000 euroa palkintorahaa. Ennätys 10,9 syntyi mailin matkalla Mikkelin St Michel –viikonloppuna. Suurin, 14 000 euron arvoinen voitto tuli joulukuussa Porin Seasons Monté Cup –finaalissa yhdessä vuoden montéohjastaja Miisa Pulkkasen kanssa. 

“Mandela Zonille kuuluu tosi hyvää. Mielenkiinnolla odotetaan, mitä tällä kaudella saadaan aikaan. Paljon on haaveita sekä itsellä että valmentajalla. Varmaan Seinäjoki Raceen tähtäillään ja siitä sitten eteenpäin sen mukaan, miten hevonen kehittyy”, kertoi hevosta hoitava Mira Oksakari, joka oli vastaanottamassa Mandela Zonin palkintoa. 

“Se tykkää kilpailla, oikeasti. Se on arkena kotonakin onnellisimmillaan, kun sen ottaa sisään ja se tajuaa, että nyt käydään laittamaan siloja selkään. Se oikeasti tykkää siitä hommasta ja on ihan aito kilpahevonen”, Oksakari kuvaili suojattinsa parhaita ominaisuuksia. 

Kausi oli Reima Kuislalle menestyksekäs. Hänen valmennettavansa voittivat kauden aikana yhteensä 32 kertaa kilpaillen voittoprosentilla 41. Palkintorahaa kertyi yli 160 000 euroa. Mandela Zonin lisäksi voittoja ravasivat muun muassa uransa Suomessa avannut Show Must Go On sekä kauden päätteeksi siitokseen siirtynyt Federal Hill. 

Kaikki Ravigaalassa palkitut 

Montekypärät-kilpailusarjan voittaja 2023 – Sara Hautamäki 

Salamakypärä-kilpailusarjan voittaja 2023 – Tuukka Varis 

Vuoden monté-ohjastaja 2023 – Miisa Pulkkanen 

Vuoden monté-hevonen 2023 – Narzario 

Vuoden ravirata 2023 – Seinäjoki 

Vuoden komeetta 2023 – Tero Pohjolainen 

Vuoden ohjastaja 2023 – Santtu Raitala 

Vuoden hevosenhoitaja 2023 – Anu Suutari 

Vuoden voitokkain hevonen 2023 – Mandela Zon 

Kunniamaininta 2023 – Weikon sensaatiomaiset esitykset 3-vuotiskaudella 

Vuoden 3-vuotias lämminveritamma 2023 – Viens Ici 

Vuoden 3-vuotias lämminveriruuna 2023 – God Hyperion 

Vuoden 4-vuotias suomenhevostamma 2023 – Prisit Pardoo 

Vuoden 4-vuotias suomenhevosori 2023 – Vale-Elli 

Vuoden 4-vuotias lämminveritamma 2023 – Marier Mili 

Vuoden 4-vuotias lämminveriori 2023 – Crepe Match 

Vuoden 5-vuotias suomenhevostamma 2023 – Huisi Hippu 

Vuoden 5-vuotias suomenhevosori 2023 – Wertti 

Vuoden raviteko 2023 – Jani Ruotsalaisen suurkilpailutupla 

Vuoden paras vanhempi suomenhevostamma 2023 – Lumi-Oosa 

Vuoden paras vanhempi suomenhevosori 2023 – Evartti 

Vuoden paras vanhempi lämminveritamma 2023 – EL Indeed 

Vuoden paras vanhempi lämminveriruuna 2023 – Hierro Boko 

Vuoden kasvattaja 2023 – Markku Lumiaho 

Vuoden hevosenomistaja 2023 – Rast Oy 

Vuoden valmentaja 2023 – Harri Koivunen 

Tähtien talliin 2023 – Elian Web 

Vuoden hevonen 2023 (yleisöäänestys) – Parvelan Retu 

Vuoden hevonen -yleisöäänestyksen tulokset 

Yleisöäänestys oli avoinna Suomen Hippoksen verkkosivuilla 4. joulukuuta alkaen. Yleisö sai äänestää suosikkejaan aivan viime metreille, lähes gaalatilaisuuden puoleen väliin saakka. Ääniä annettiin yhteensä yli 10 000 kappaletta.

Parvelan Retu: 31,10 %
Evartti: 22,20 %
Hierro Boko: 20,90 %
Crepe Match: 9,70 %
Lumi-Oosa: 9,00 %
Mandela Zon: 7,10 %