Hyppää sisältöön

Corazon Combo ja Lipassi ovat vuoden 2022 Kriterium-voittajia

Corazon Combo jatkoi upeita otteitaan myös Kriteriumin finaalissa. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

4-vuotiaiden suomenhevosten sekä 3-vuotiaiden lämminveristen Kriterium-finaalit kilpailtiin lauantaina 1. lokakuuta Tampereen Teivon raviradalla. Päivän päälähtöjen voittoja juhlivat Corazon Combo sekä Lipassi.

Kriteriumit ovat vuoden odotetuimpia nuorille ravihevosille suunnattuja ikäluokkakilpailuja. Tasokkaat lähdöt tarjosivat jälleen jännitystä raviyleisölle.

Lämminveristen puolella lähdön voiton vei selkeä ennakkosuosikki Corazon Combo, joka sai juosta keulapaikalla lähdöstä maaliin. 

Johtavan rinnalla juoksi pitkään Halley Wania, joka lopulta sijoittui toiseksi. Kriterium-voittajan rattailla istui valmentaja Pekka Korpi, joka luotti koko matkan omaansa.

Korven tallin tähtiravuri ei ollut ennen lauantain starttia hävinnyt yhtään lähtöä Suomessa, eikä tähän tilastoon tullut muutosta myöskään Kriteriumin jälkeen.

”Hevonen meni helposti. Tuntui, ettei ollut mitään hätää”, Korpi kehui Corazon Comboa radan voittajahaastattelussa.

”Se on lahjakas hevonen ja jos se terveenä pysyy, niin se menee aika pitkälle.”

Corazon Combon omistajia sekä kasvattajia ovat Star-Racing Oy sekä Wipunen varainhallinta Oy.

Star-Racing Oy:n takaa löytyy Pekka Korpi ja Wipunen varainhallinta Oy:n takana vaikuttaa Ilkka Herlin.

Vaikka kyseessä oli yksi vuoden suurimmista ikäluokkalähdöistä, seurasi Herlin lähdön tapahtumia Teivon katsomossa levollisin mielin.

”Ei tätä tarvinnut jännittää. Pekka tietää mitä tekee, ja meillä oli sellainen hevonen, jolla oli kaikki kohdallaan”, Ilkka Herlin kertoi.

Yritysmaailmasta suurelle yleisölle tuttu Herlin on toiminut raviurheilun parissa jo 60-luvulta saakka. Kasvatustoimintaan panostava Herlin oli pitkään poissa lajin parista, mutta viime vuosina Korven ja Herlinin Combo-kasvatit ovat tehneet vakuuttavaa jälkeä. Corazon Combon lisäksi Kriterium-finaaliin starttasi myös Carla Combo.

”Tämä on ilman muuta omaa luokkaansa meikäläisen omistamista hevosista”, Herlin viittasi tuoreeseen Kriterium-voittajaan.

Corazon Combon hoidosta vastaa Birgitta Honkaperä.

Lipassi valitsi keulataktiikan myös Kriterium-finaalissa. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Lipassi jatkoi vakuuttavia otteitaan

4-vuotiaiden suomenhevosten Kriterium oli lämminveristen tapaan yhden valjakon hallintaa, kun Heikki Hoffrenin valmentama sekä ohjastama Lipassi hallitsi lähdön jokaista metriä.

Vaikka Lipassi näytti saaneen ykköspaikan verratain helposti, olisi lähtö voinut sujua helposti toisellakin käsikirjoituksella.

”En huomannut, että ulkopuolelta tulee hevosia, mutta Lipassi rupesi itse vastaamaan muille. En aluksi kerennyt edes katsoa sivulle. Pistin sitten vauhdin päälle ja kyllä se helposti sai keulat”, Hoffren kertoo.

Voittoaika oli 27,1, mutta valmentajan mukaan myös nopeampi aika olisi ollut mahdollinen. Ensimmäinen kierros juostiin aikaan 26,5.

”Semmoinen ajatus oli, että kyllä se ainakin sitä vauhtia pystyy menemään”, Hoffren viittasi ensimmäisen kierroksen matkavauhtiin.

Kihniöläinen Hoffren oli kotiradallaan suuren voiton jälkeen rauhallinen, mutta voiton merkityksen hän tiivisti osuvasti.

”Voin kyllä sanoa, että tämä on parasta mitä voi olla.”

Kasvattaja Esko Härkälä myhäili tyytyväisenä Lipassin tähänastiseen kilpauraan.

”Tyytyväinen olen, että Heikki on osannut hoitaa asiat näin hyvin.”

Lipassin omistavat Heikki sekä Riitta Hoffren.

Tulokset lämminveristen Kriterium 2022

Tulokset suomenhevosten Kriterium 2022