Hyppää sisältöön

Chief Orlandon omistaja kannustaa ihmisiä tutustumaan kimppahevosiin – ”Hevosenomistamisen tuoma sosiaalisuus on kiinnostavaa”

Chief Orlando edustaa Suomea Ruotsin Solvallan raviradalla juostavassa Elitloppet-suurkilpailussa. Juoksua jännittää varmasti koko Suomen ravikansa, mutta erityisen tunteikkaan hetken lähtö tarjoaa hevosenomistaja Toni Sarkamalle. Peräti yhdeksästä ravihevosesta osuuden omistava Sarkama korostaa hevosenomistamisessa erityisesti siitä seuraavaa sosiaalisuutta.

Toni Sarkama Vermossa kuva Juho Hämäläinen
Toni Sarkamalle raviradat ovat tuttuja työn sekä harrastuksen kautta. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Toni Sarkama, 20, on nuoresta iästään huolimatta kokenut ravihevosten omistaja. Media-alalla työskentelevän Sarkaman elämässä ravihevoset ovat olleet läsnä pienestä pitäen, ja aikuisiälläkin harrastus on vienyt miehen mennessään. Omistuksia on kertynyt kunnioitettava määrä, ja kun viime aikoina hevoskauppa on käynyt kuumana, ei mies itsekään ole osuuksiensa määrästä heti täysin varma.

”Hetkinen….Pitääpäs ihan laskea ettei tule valehdeltua. Yhdeksän osuutta löytyy tällä hetkellä, kun lähdin tuossa hetki sitten erääseen suomenhevosvarsaan mukaan”, naurahtaa Sarkama hevosmäärää udeltaessa.

Yhdeksän osuutta ravihevosesta on todella suuri määrä, ja vaikka Sarkamalta löytyy osuuksia todellisista huippuhevosista, mukana ollaan selkeästi rakkaudesta lajiin –mentaliteetilla. Kaiken keskiössä on hevonen.

”Eläin itsessään on se lähtökohta joka saa ryhtymään hevosenomistajaksi. Olen aina asunut kaupungissa ja varsinaista hevostaustaa ei ole, niin se omistamisen tuoma sosiaalisuus on kiinnostavaa. Saa olla erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, ja minullakin on hevoset useilla eri talleilla valmennuksessa.”

”Nytkin on hevosia useampi ilmoitettu starttiin, niin kyllähän raveihin matkustaminen tuo omaa sisältöä elämään. Teen ravien kanssa myös töitä, niin se on erilaista mennä katsomaan oman hevosen juoksua ja käydä vähän tallialueella samalla rapsuttelemassa startin jälkeen”, pohtii Sarkama hevosomistamisen merkitystä.

Moni raveja seuraava henkilö tälläkin hetkellä saattaa pohtia hevosenomistajaksi ryhtymistä. Tapoja ja tyylejä on monia, mutta Sarkama nostaa omistajiksi pyrkiville hyvin käytännöllisen ja kannustavan neuvon esille.

”Itse olen ollut monesti valmentajiin ensimmäisenä yhteydessä. Soittaisin valmentajille, kenelle haluaisin hevoseni valmennukseen ja kysyisin, olisiko heillä tiedossa jotain kimppahevosta johon lähteä mukaan ja pääsisi sitä kautta tutustumaan lajiin. Jos tietyltä valmentajalta ei kimppaa sillä hetkellä löydy, niin kyllä usein osataan ohjata sopivan henkilön puheille”.

Sarkaman omistukseen tiensä on löytänyt alkukevään aikana useampia huippuravuri, ja vaikka kaupustelijoita on viime aikoina riittänyt, on nykyisessä hevosmäärässä tarpeeksi jännitettävää.

Tällä viikolla kokenut hevosenomistaja onkin täysin uuden paikan edessä, kun Sarkaman hevoskatraan suurimpiin tähtiin lukeutuva Chief Orlando starttaa tulevana sunnuntaina 31.5. Elitloppet-suurkilpailuissa, jonne pääseminen on pelkästään todella suuri kunnia hevoselle sekä taustajoukoille. Chief Orlandon Sarkama omistaa yhdessä Esa ja Joona Himasen kanssa. Huippulahjakkaan ”Chiiffin” juoksuja tuore omistaja kertoo seuranneensa hevosen Norjan ajoista lähtien, eikä päätös lähteä mukaan huippuravurin taustajoukkoihin syntynyt hetkessä.

Chief Orlandon omistajaporukkaan Sarkama lähti osittain myös Elitloppetia silmällä pitäen. Oman hevosen seuraaminen Elitloppetissa kilpailijana on ollut unelmissa jo vuosia – voitosta puhumattakaan. Yleisöstään tunnettu kilpailu pitää tänä vuonna porttinsa kiinni, joka aiheuttaa omistajassa katkeran suloisia ajatuksia.

 ”Kymmenen vuotta tässä on unelmoinut, että miten sitä juhlisi, jos hevonen voittaisi tuommoisen lähdön. Normaalina vuonna sitä mentäisiin totta kai torille, mutta jos nyt niin hyvä tuuri käy, niin katsotaan isommat juhlat sitten maailman auettua.”

Vielä Elitloppet-perjantaina ei miestä omien sanojensa mukaan sunnuntain h-hetki kauheasti jännittänyt. Suuria tunteita on kuitenkin varmasti luvassa, kun jokaisen hevosenomistajan unelma käy toteen Elitloppet-startin myötä.

Sinivalkoinen viikonloppu


Suomalaishevosten omistajien sekä suomalaisen ravikansan pitkä odotus saa palkinnon sunnuntai-iltana, kun Elitloppet-finaali ajetaan kello 21.30 Suomen aikaa. Chief Orlando kilpailee pääsystä finaalin ensimmäisessä karsintalähdössä, joka starttaa kello 18.20. Startti tapahtuu radalta viisi. Toisessa karsinnassa kello 18.45 Elian Web kiihdyttää matkaan radalta yksi. Ruotsissa Katja Melkon valmennettava ei ole hävinnyt keulajuoksun päätteeksi yhtään starttia, ja samalla reseptillä hevosen luotto-ohjastaja Jorma Kontio pyrkii varmasti jatkamaan.

Yle TV2 esittää Elitloppet-finaalin suorana osana 21.00 alkavaa Kavionjälkiä-ohjelmaa. Jaksossa esitetään aikaisemmin päivän aikana kilpaillut karsintalähdöt sekä kuullaan raviasiantuntijoiden tunnelmia ennen Elitloppetia sekä kilpailun jälkeen. Käy tutustumassa tarkemmin vauhtiviikonlopun aikatauluihin. Lauantaina ja sunnuntaina Elitloppetin tapahtumia pääset seuramaan suorana Digitan antennikotitalouksissa kanavapaikalta 26. Suorat lähetykset asiantuntijoineen tarjoaa Veikkauksen TotoTV, joka esittää ravit suorana mm. netissä. TotoTV:n lähetystä voit seurata myös maksullisten Ruutu+ ja C More -palveluiden kautta. Lauantaina ravit alkavat klo15:30 ja sunnuntaina klo 16.00.

Mikä ihmeen Elitloppet? Tutustu Yle Areenasta löytyvään Elitloppet kahdessa minuutissa –videoon!


Suomen Hippos seuraa tiiviisti Elitloppet-viikon tapahtumia. Vapaasti käytettäviä kuvia Elitloppet-kilpailijoista löytyy Hippoksen kuvapankista


Chief Orlando sai kutsun Elitloppetiin – mukana jo kaksi suomalaisravuria


Elian Web taisteli Paralympiatravet-finaalin voittoon, ja samalla varmistui paikka Elitloppet-suurkilpailuun – ”Onnen kyyneleitä valui nyt runsaasti”


Sinivalkoinen Elitloppet lähestyy – Elian Webille loistavat asetelmat karsintaan


Suomessa kasvaa ja kannattaa kasvattaa huippuhevosia – tapaus Elian Web


Elitloppet-osallistuminen on kasvattajan unelmien täyttymys


Suomenhevosravurit Polara, Josveis ja Vixus kamppailevat sunnuntaina Solvallassa Elitkampenin voitosta