Hyppää sisältöön

Chief Orlando ja Whole Lotta Love edustavat Suomea huipputasokkaassa Kymi Grand Prix’ssa – "Tunnelma on kihelmöivän odottava"

Kouvolan raviradalla kilpaillaan lauantaina 27.6. perinteinen Kymi Grand Prix –suurkilpailu. Kymenlaaksoon saapuu yhdeksän huippuravuria, joista Suomea edustavat Chief Orlando sekä Whole Lotta Love. Kouvolan ravit alkavat lauantaina kello 13.30 ja päivän päälähtö ajetaan kello 17.00.

Viime vuonna Kymi Grand Prix'n voittoa juhli Racing Mange. Tämän vuoden suomalaishevosista Chief Orlando saapui tasaisessa rintamassa neljäntenä maaliin. Kuva: Hippos/Hanna Laakso.

Kymi Grand Prix on yksi vuoden suurimmista ravikilpailuista. Kansainvälinen suurkilpailu kokoaa Kouvolaan Euroopan parhaimpiin lukeutuvia lämminveriravureita, joista yksi nappaa muhkean 100 000 euron ykköspalkinnon. Suomea kilpailussa edustavat huippuravurit Chief Orlando sekä Whole Lotta Love.

Chief Orlando on palannut kotikonnuilleen Haminaan, jossa hevosen valmentaja Pia Huusari harjoittaa valmennustoimintaansa. Alkuvuoden Chief oli valmentajansa mukana Ruotsissa, jossa ori kerkesi startata neljä kertaa. Länsinaapurissa vietetty kevät ei mennyt hukkaan, vaan tuloksena olivat mm. ennätystä sivunnut voittojuoksu huhtikuisessa Solvallassa sekä esiintyminen arvostetussa Elitloppet-suurkilpailussa.

Elitloppetissa matka tyssäsi karsintalähtöön, mutta pelkästään esiintyminen kilpailussa on upea saavutus.

Huusarin ykköstykkiä ei ole kilparadoilla nähty toukokuun lopun jälkeen, mutta valmistautuminen kotiradan suurkilpailuun on sujunut normaaliin tapaan.

”Hevonen kun tuli Ruotsista Suomeen, niin tietysti se heti tunnisti, että kotona ollaan. Se on ollut eläväinen sekä pirteä ja treenit ovat jatkuneet saman kaavan mukaisesti, kuten Ruotsissakin. Elitloppetin jälkeen eläinlääkäri kävi hevosen läpi, eikä ollut mitään suurempia toimenpiteitä”, kertoo Huusari Chief Orlandon kuulumisia ennen lauantain suurta starttia.

Vastus on lauantaina maailmanluokkaa. Chief Orlandon viereiseltä radalta starttaava Cokstile voitto Elitloppet-karsintansa ja sijoittui finaalissa toiseksi. Radalta yksi matkaan kiihdyttävä Moni Viking taas voitti Elitloppet-viikonlopun arvostetun Harper Hanover –lähdon uudella maailmanennätysajalla. Suomalaishevosen voitto olisi kovatasoisessa lähdössä sensaatio, mutta erot ovat kuitenkin Kymi Grand Prix’n tasoisissa lähdöissä hiuksen hienoja. Viime vuoden kilpailussa Chief Orlando sijoittui tasaisessa maaliintulossa neljänneksi.

”Viime vuoden Kymi GP:ssä voittajan jälkeen maaliin saapuneet kolme hevosta tulivat todella tasaisesti maaliin ja nämä saivat saman ajan. Sijoitukset ovat senteistä kiinni.”

”Kyllä näissä lähdöissä tuureja tarvitaan”, toteaa Huusari.

Suomalaisravureita yhdistää Kymi Grand Prix’ssa paikallisuus. Whole Lotta Love on Suomessa syntynyt ravitähti, joka siirtyi vuonna 2018 kilpailemaan Ranskaan. For You Kotka Oy:n omistama sekä kasvattama ruuna on juossut raviurheilun suurmaassa peräti seitsemän voittoa valmentaja-ohjastajansa Philippe Daugeardin alaisuudessa. Paluuta kotikonnuille odotetaan malttamattomana.

”Tunnelma on kihelmöivän odottava. Onhan tämä tällaiselle pienelle omistaja-kasvattajaporukalle kunnia asia olla mukana tällaisessa lähdössä. Vielä en ole päässyt ”Latea” moikkaamaan, mutta sain vähän aikaa sitten viestiä, että pojat ovat päässeet Suomeen turvallisesti perille”, kommentoi Whole Lotta Loven omistaja-kasvattajiin lukeutuva Yrjö Piirainen Kymi Grand Prix’n aattona.

For You Kotka Oy:n raviurheilutoiminta perustuu hevoskasvatukseen, jonka kruununjalokiveä Whole Lotta Love edustaa. Lauantaina ”Latella” on edessään uransa suurin kilpailu, jossa kilpailijoiden taso on päätä huimaava. Juoksunkulkua ja mahdollista voittajaa on vaikea ennakoida.

”Kouvolan kurvit ja tasokas porukka, niin ei siihen pysty ennustamaan mitään. Toivon vaan että kaikki sujuu hyvin ja paras voittaa”, kommentoi Piirainen.

Oheislähdöt eivät jätä kylmäksi

Mascate Match lämmitys 010620 Kuopio Stakes Pekka Korpi kuva juho hämäläinen
Mascate Match kilpailee lauantaina Kouvolassa. Kuva: Hippos/ Juho Hämäläinen

Ennen päivän päälähtöä ravikansa pääsee nauttimaan monista huippulähdöistä. Päivän toisena lähtönä kilpaillaan lämminveristen montén avoin ryhmäajo, jossa yksi lähdön suurimmista suosikeista on kotiradan Nitro Diablo. Viidennessä lähdössä ajetaan Kymi Grand Prix –lauantain perinteinen nelivuotislähtö, jossa yksi on selkeästi ylitse muiden, kun HIFK:n Raviliiga-tähti Mascate Match saapuu helteiseen Kouvolaan. Tamman edellisessä startista irtosi Kuopio Stakes -suurkilpailun voitto näytöstyyliin.

Juhannuksena uuden Suomen ennätyksen PowerParkissa 3100 metrin ryhmäajossa juossut Don Williams on ollut kolmessa Suomen startissaan aivan omaa luokkaansa. Härmän esitys sai monet haukkomaan henkeään, ja mielenkiintoista on nähdä, millaisiin esityksiin ori uudessa kotimaassaan vielä pystyy. 

Jouni Kaikko Memorial on avoin tammalähtö, johon ennakkosuosikkina starttaa avoimella tammahuipulla alati menestyvä Willow Pride. Ennen Kymi GP –lähtöä juostaan myös 5-vuotiaiden lämminveristen avoin ryhmäajo. Mukana nähdään mm. Suomeen siirtynyt Tito C.A. sekä viime kaudella ikäluokkalähdöissä loistanut Peanuts.

Kymi Grand Prix 2020


1. Moni Viking/Pierre Vercruysse

2. Ble du Gers/Joseph Verbeeck

3. Vitruvio/Björn Goop

4. Makethemark/Santtu Raitala

5. Handsome Brad/Carl Johan Jeppson

6. Whole Lotta Love/Philippe Daugeard

7. Antonio Tabac/Olli Koivunen

8. (Racing Mange/Joakim Lövgren) (Jää pois lähdöstä)

9. Cokstile/Christoffer Eriksson

10. Chief Orlando/Antti Teivainen

Kymi Grand Prix ajetaan lauantaina 27.6., juostava matka on 2100 metriä autolähetyksellä ja voittajaa odottaa hurja 100.000 euron palkintosumma Yleisöä tapahtumaan voidaan ottaa 500 henkilöä, mutta tapahtuma on seurattavissa suorana lähetyksenä TotoTV:n, C More Sportin, Ruutu+-palvelun sekä antenniverkostossa kanavan 26 kautta. Ravit alkavat kello 13:30 ja päivän päälähtö ajetaan kello 17.00.