Hyppää sisältöön

Caijus tavoittelee ravikuninkuutta kolmatta kertaa – ”Kuninkuusravit on se juttu, minkä takia tätä tehdään”

"Joskus on sellaisia hevosia, mistä tietää jo varsana, että tässä on vähän parempi hevonen" (Kuva: Maisa Hyttinen)

Uudenmaan Kuninkuusraviedustaja Caijus valmistautuu vuoden päätavoitteeseensa Mika Mäkelän ja Mirka Lehtisen hoivissa Vihdissä. Edellisen kerran Caijus osallistui kuninkuuskilpailuun vuonna 2020 sijoittuen kokonaiskilpailussa yhdeksänneksi. Vuonna 2019 sijoitus kokonaiskilpailussa oli kolmas.

“Hevonen on tehnyt tosi hienon kauden. Se on yllättänyt oikein positiivisesti ja olemme olleet tosi tyytyväisiä. Hyvillä mielin lähdemme Caijuksen kanssa Kouvolaan”, kertoo oriin hoitaja, valmentaja Mäkelän puoliso Mirka.

Viimeiset viikot ennen Kouvolaa sujuvat rauhallisesti. Valmistautuminen Kuninkuusraveihin aloitetaan jo edellisenä talvena, joten nyt sekä hevoset että taustajoukot keskittyvät pysymään rentoina ja vetreinä ennen h-hetkeä.

“Caijus on hyväruokahaluinen hevonen, joten sitä pidetään aika paljon liikkeessä. Mika ajaa sillä rauhallista ajoa ja hevonen käy naapurissa vesikävelylaitteessa. Ja sitten tehdään vielä lihashuoltoa. Itse koitetaan olla stressaamatta, jos se jotenkin on mahdollista”, Lehtinen avaa tulevien päivien ohjelmaa.

Osallistuminen Kuninkuusraveihin on suomenhevosihmiselle kunnia-asia. Mirka Lehtinen on itsekin kotoisin Kouvolasta, joten Kuninkuusravit entisellä kotiradalla tuntuvat erityisen mieluisalta.

“Tottakai Kuninkuusravit on suomenhevosten isoin tapahtuma ja kaikkien haaveissa. Se on tosi hieno kansanjuhla, eikä missään muualla ole yhtä jännittävää. Se on se juttu, minkä takia tätä tehdään”, Lehtinen painottaa.

Mika Mäkelä ja Timo Glumoff hankkivat Caijuksen jo pikkuvarsana. Mäkelän ja Lehtisen talliin se saapui ollessaan 1,5-vuotias. Sen jälkeen 11-vuotiaaksi varttuneen oriin ura on käsittänyt 14 voittoa, 26 muuta toto-sijaa ja 245 056 euroa palkintorahoja. Ennätys 18,6aly syntyi hevosen edellisessä startissa Mikkelin St Michel -viikonloppuna.

“Joskus on sellaisia hevosia, mistä tietää jo varsana, että tässä on vähän parempi hevonen. Caijuksella kävi ravi jo varsana hyvin ja se on aina ollut tosi viisas hevonen”, Lehtinen kertoo.

Aivan mutkitta ei kuitenkaan ole selvitty. Kesällä 2015 edellispäivän myrskyn väsyttämä puu kaatui hevosten treenireitille juuri, kun Mäkelä ja Lehtinen olivat hevosineen sen kohdalla.

“Kolmevuotiaana Caijuksella oli hengenlähtö lähellä, kun se oli mukana onnettomuudessa, jossa puu kaatui treenilenkillä meidän päälle. Puu kaatui toisen hevosen päälle, jota minä ajoin, ja Mika sai käännettyä Caijusta sen verran, että he eivät jääneet alle. Caijus hyppäsi puun yli ja Mika tippui kyydistä, mutta molemmat selvisivät siitä rytäkästä”, Lehtinen huokaisee.

Mika Mäkelä on tuttu valmentaja monen menestyneen suomenhevosen takaa. Tällä hetkellä tallista löytyy Caijuksen lisäksi 11 muutakin suomenhevosta. Viime vuosien menestyshevosista muun muassa ElanViisori ja Mitori ovat Mäkelän valmennettavia.

“Luulen, että suomenhevosessa persoona on se juttu. Jokainen on oma persoonansa. Ne ovat tosi hauskoja tyyppejä ja välillä vähän koettelevatkin”, Lehtinen arvelee.

“En tiedä onko meillä käynyt vain tosi hyvä tuuri, mutta meillä on tälläkin hetkellä tosi monta tosi hienoluontoista suomenhevosta. Caijuskin on sellainen, että kun aamulla tulet ovesta ulos ja sanot huomenta, se vastaa omasta tarhastaan”, Lehtinen jatkaa.