Hyppää sisältöön

Arctic Challenge -ohjastajaottelun osallistujat esittelyssä

Rovaniemen Arctic Horse Race -raveissa 14. joulukuuta järjestetään Arctic Challenge -ohjastajaottelu, johon osallistuu muun muassa Yhdysvaltojen menestyneimpiin ohjastajiin lukeutuva Tim Tetrick. Suomen ajajaliigan kärkikaksikko Santtu Raitala ja Hannu Torvinen osallistuvat myös ohjastajaotteluun. 12 ohjastajan joukossa on myös ruotsalainen Jens Eriksson ja norjalainen Hans Christian Holm.


Jens Eriksson (Ruotsi)


Jens Eriksson on vuonna 1972 syntynyt ruotsalainen ammattivalmentaja. Hän valmentaa hevosia Pohjois-Ruotsissa Skellefteåssa. Tällä hetkellä Erikssonilla on 16 hevosta valmennuksessaan ja hänen statistiikkansa treenarina on tasaisen varma. Kuskina Eriksson on pärjännyt omilla valmennettavillaan. Nimimiehiin verrattuna lainaohjastajakokemusta on merkittävästi vähemmän. Esimerkiksi neljän viime vuoden aikana Erikssonille on startteja kertynyt saman verran kuin Tim Tetrick on ehtinyt ajaa pelkkiä voittoja.

Hans Christian Holm (Norja)


Hans Christian Holm on vuonna 1965 syntynyt kokenut norjalainen raviammattilainen. Valmennustoiminnan hän aloitti vuonna 1986 Bjerkessä. Uran kovin saavutus on oman valmennettavan King Kruzerin voitto Momarken Grand Prix'ssä vuonna 2000. Holm on ajaa paljon kilpaa Pohjois-Norjassa, ja hän on mm. rovaniemeläisten Sami Saarelan ja Maria Niemelän luotto-ohjastaja Harstadin reissuilla. Startteja miehellä on takana pian 16 000, ja voittojakin on kertynyt jo yli 1 700.

Mauri Jaara (Suomi)

Mauri Jaara on vuonna 1958 syntynyt poikkeuksellisen nuorekas oululainen. Kokemusta ja menestystä löytyy, sillä mies on ajanut urallaan yli 3500 voittoa ja nakutellut yli 80 voiton kausia vuodesta 1991 alkaen. Valmentajana uran voittoprosentti on yli 20, eli Jaara on dominoinut useampana vuotena Pohjois-Suomen ajaja- ja valmentajatilastoja. Hän tekee takuuvarmaa työtä edelleen, vaikka starttimäärät ovat pudonneet neljänneksellä hurjimmista vuosista. Rovaniemeltä mies on lähtenyt harvoin kotiin ilman ainuttakaan voittoa.

Petteri Joki (Suomi)

Petteri Joki on 43-vuotias kotiradan toivo. Rovaniemellä syntynyt Joki asuu nykyään Torniossa, mutta mies tuntee Mäntyvaaran kaviouran kuin omat taskunsa. Hän on jo mennyt menojaan Rovaniemen tämän kauden ajajaliigassa. Mukavasti kulkeneen kauden kruunuksi olisi varmasti hienoa voittaa ensimmäistä kertaa ajettava Mäntyvaaran haasteottelu. Joki tekee tarkkaa työtä rattailla ja tuntee Lapin hevoset osallistujista parhaiten. Uralla voittoja on tullut jo yli 500, vaikka moneen muuhun verrattuna mies ajaa harvakseltaan kilpaa. Joki on kisan outsider tutuissa maisemissa.

Olli Koivunen (Turku)

Liehuvatukkainen Olli Koivunen on 24-vuotias turkulainen huimapää ja monen muun kisaan osallistuvan nuorukaisen ohella yksi Pohjoismaiden lupaavimmista ohjastajista. Koivunen on ehtinyt urallaan voittamaan jo yli 700 ravilähtöä, joiden joukossa esimerkiksi keväällä Harper Hanoverin muistoajon Solvallassa Eeliksellä. Keväällä 2016 Koivunen näytti saman jättiyleisön edessä kylmäpäisyytensä, kun hän siivitti Ratu Royalen varsalähdön voittoon Solvallan hornankattilassa Euroopan ennätysajalla ja antoi sitten voittajahaastattelut sujuvalla Ruotsilla.

Jorma Kontio (Suomi)


Jorma Kontio on raviurheilun elävä legenda. Hän on syntynyt vuonna 1953 Oulun Heinäpäässä. Kontio sai 10 000 voittoa täyteen Pihtiputaalla elokuussa 2015. Kaikkien aikojen menestynein suomalainen ohjastaja lähestyy kovaa vauhtia 11 000 voitetun ravilähdön rajapyykkiä. "Jompen" arvostuksesta kertoo sekin, että hänet on palkittu Suomen urheilun lähettiläänä Urheilugaalassa, ja vuonna 2016 "Magic" asteli itsenäisyyspäivänä Linnan juhliin. Urheilugaalassa hänet on palkittu lajinsa parhaana useammin kuin ketään missään muussa lajissa ja hänet on suuri kunnia saada mukaan ajajakilpailuun.

Iikka Nurmonen (Suomi)

Iikka Nurmonen täytti kisaviikon tiistaina 26 vuotta. Hänestä oli helppo povata raviurheilun ammattilaista jo noin 15 vuotta sitten, kun hän isänsä Ossi Nurmosen vierellä tarkkaili Rovaniemen kaviouran kuntoa eräänä lauantaipäivänä. Nyt takana on yli 800 voitettua lähtöä, ja Nurmonen on voittanut useita suurkilpailuita kuten Åby Stora Prisin ja St Michelin Midnight Hourilla. Nykyään Nurmonen pyörittää omaa valmennustoimintaansa Lahdessa, joten myös sillä saralla Nurmonen saattaa tulevaisuudessa nousta otsikoihin. Nuorukainen osaa ajaa oikeassa paikassa aktiivisesti ja saa hevoset liikkelle, mutta sortuu harvoin ylilyönteihin.

Santtu Raitala (Suomi)

Lentävä 28-vuotias pihtiputaalainen liittyi lokakuussa Tuhannen Voiton Klubiin. Rakettinousun ohjastajahuipulle tehnyt Raitala johtaa tämän vuoden valtakunnan ohjastajaliigaa ennen Hannu Torvista. Pitkään jatkunut yhteistyö Antti Ojanperän ja Jutta Ihalaisen kanssa on tuottanut hedelmää ja paljon voittoja lauantain arvolähdöissä, mutta tie huipulle ei suinkaan ole ollut helppo. Raitala on luonut ahkeruudellaan uransa itse kiertämällä kisoja ympäri Suomen. Yksi Raitalan tavaramerkeistä on rikkeetön ajotapa, josta moni saisi ottaa oppia. Hän ei saa sanktioita kielletystä ajotavasta, vaikka menestystä sataa.

Antti Teivainen (Suomi)

Antti Teivainen on yksi monista oululaisista raviurheilun huippunimistä. Maaliskuussa mittariin tulee 60 vuotta ja takana on rankka vuosi sairasteluineen, mutta Teivaisen silmistä ja otteista hehkuu edelleen vahva palo kilvanajoon. Kolmesti vuoden ohjastajaksi valittu Teivainen saattaa voittaa urallaan vielä jotain suurta. Hän on jo nyt kaikkien aikojen toiseksi voitokkain suomalainen ohjastaja, ja ajanut mm. seitsemän ravikuningattaren seppelettä. Koko urallaan Teivainen on toistaiseksi voittanut lähes 8 000 ravilähtöä.
Tim Tetrick (USA)


Timothy "Tim" Tetrick (kuvassa) on syntynyt 22. marraskuuta 1981 Florassa, Illinoisissa. Raviohjastaja hänestä tuli jo nuorena poikana, ja vuonna 2007 mies rikkoi yhden vuoden voittoennätyksen. Lopullinen ykkössijojen saldo oli uskomaton 1189. Hambletonian Stakesin hän voitti viisi vuotta myöhemmin 2012 Market Sharella. Tetrick on voittanut yli 11 000 ravilähtöä ja hän on moninkertainen vuoden ohjastaja Yhdysvalloissa. Radalla hänet tunnistaa vihreän ja kullankeltaisesta ajopuvustaan. Toivottavasti mies on ottanut myös lämmintä vaatetta mukaan. Kukaan tuskin ajaa jenkkikärryillä paremmin, mutta miten yhdysvaltalaisen käy suomenhevosen ohjissa?

Hannu Torvinen (Suomi)

Hannu Torvinen on 27-vuotias jämsäläinen, joka oli nuorena myös lahjakas jääkiekkoilija. Hevosperheen poika valitsi kuitenkin lopulta ammatikseen raviurheilun, ja nuoresta iästään huolimatta mies on ehtinyt jo saavuttaa urallaan paljon. Hän on voittanut reilusti yli 1 400 ravilähtöä ja vuoden raviohjastajan tittelin. Torvinen ajoi tiensä 25-vuotiaana Tuhannen Voiton Klubiin tehden tämän toiseksi nuorimpana kuskina historiassa. Fiksusti tilanteessa kuin tilanteessa käyttäytyvä määrätietoinen ajomies on nuoremman polven ohjastajien tiennäyttäjä.

Jukka Torvinen (Suomi)

Jukka Torvinen on isoveljeään kolme vuotta nuorempi, ja noussut myös omaa polkuaan nopeasti raviohjastajien eliittiin. Meriittinä on jo yli 500 voitettua ravilähtöä, ja nuorukainen on ollut mm. oppilasohjastajien EM-kilpailussa neljäs sekä voittanut Kriteriumin Callela Leonardilla. Kovimmat saavutukset ovat vielä edessä, ja parhaimmassa tapauksessa Jukalla on vielä neljä vuosikymmentä aikaa tehdä määrätietoista raviuraa ohjastajana. Heikki-isältä peritty rauhallisuus näkyy kilpailusuorituksissa, eikä kumpikaan vihreäpukuisista torvisista mene lukkoon tiukoissa paikoissa.

Arctic Horse Raceen voit tutustua paremmin tästä.

Ohjastajaesittelyjen tekstit: Lauri Jääskeläinen