Hyppää sisältöön

Antti Teivaisen ohjastajauran 8000. voitto näki päivänvalon Teivossa

Raviohjastaja Antti Teivainen ohjasti lauantaina Teivon Kriterium-raveissa uransa 8000:n voiton. Teivainen on eniten Suomessa voittoja ajanut raviohjastaja. Komea merkkipaalu rikkoitui Hymynkareen ohjissa.

8000 voiton mies, Antti Teivainen!

8000 voittoa ja melkein 60 000 ravilähtöä kertovat paljon raviohjastaja Antti Teivaisen elämäntyöstä ja sen menestyksestä. Uusi tuhatluku rikkoitui lauantaina Teivon Kriterium-raveissa Hymynkare nimisen suomenhevosen ohjissa.

Ensimmäisen ravilähdön nykyinen nurmijärveläinen on ajanut vuonna 1972 ja matkan varrelle on mahtunut toinen toistaan unohtumattomia hetkiä suomalaisessa raviurheilussa. Ravikilpailuissa hyväntuuliseen nurmijärveläiseen on vaikea olla törmäämättä. Maaliskuussa 60-vuotta täyttänyt Teivainen viihtyy vuosittain raviohjastajien voittotilastojen kärkipäässä.

Elämänura raviohjastuksen parissa on tuonut miehelle lukemattoman määrän kilometrejä niin maanteiltä kuin kaviourilta. Raviurheilua vähemmän seuraavalle kiertäminen eri paikkakunnilla ympäri vuotta voi kuulostaa raskaalta. Teivainen kuvaa lainaohjastamista palveluammatiksi, jossa paikkakunnat vaihtuvat hevosten ja näiden taustajoukkojen mukana.

Tuore 8000 voiton mies on omien sanojensa mukaan saanut työskennellä unelma-ammattinsa parissa. Lainaohjastamisen lisäksi Teivainen harjoittaa ravivalmentamista nykyisellä kotipaikkakunnallaan Nurmijärvellä.

”Jos ammattia avaa sellaiselle henkilölle, joka ei tätä niin paljon seuraa, niin tässähän tehdään sellaista kutsumustyötä. Tässä on työ ja harrastus samassa. Olen ollut siinä onnellisessa asemassa, että on saanut tehdä sitä, mistä on pikkupoikana haaveillut. Sieltä ihan kottikärryjen työntämisestä on lähdetty liikenteeseen”, Oulun Heinäpäästä lähtöisin oleva Teivainen kommentoi.

”Sieltä sitten saatiin pikkuhiljaa ajettavia ja omaa tallia, ja se tekee siihen sitä jaksamista. Se on minun mielestä se kaikista suurin pointti. Tässä ei lasketa työtunteja, se että tämä laji on niin kiehtova ja mielenkiintoinen ja saanut olla hevosten kanssa tekemisissä, niin kyllähän tämä on ollut tietynlainen tilaisuus elämässä.”

Urallaan ohjastaja on juhlinut useiden suurkilpailuiden voittoja. Tuhansista ykkösistä esille nousee nopeasti monia suomalaisen ravihistorian kohokohtia. Pelkästään ravikuningattaruuksia Teivainen on ohjastanut häkellyttävät seitsemän kappaletta.

”Ensimmäisenä nousevat mieleen totta kai Valomerkin, Luisterin ja Velin Vinkkeen kuningatartittelit. Lämminveristen puolella Finlandia-Ajon voitto Ottomanilla, Smooth Blendin maailmanennätys Mikkelissä ja To The Gate oli hyvä kansainvälisen tason hevonen. Kyllä siellä on paljon hienoja muistoja ja kun on päässyt hyvillä hevosilla ajamaan, niin kyllä se aina sykähdyttää.”

8000 voittoa on määrä, joka tuntuu uskomattomalta. Teivainen on eniten voittoja Suomessa ajanut ohjastaja. Suomalaisohjastajien kokonaisvoitoissa edellä on vain Jorma Kontio, joka vaikuttaa pääasiassa Ruotsissa.

 ”Kun tekee omaa tekemistä, niin ne voitot tulee sitten siinä sivussa. Väkisin ne ei tule, että kyllä minä arvostan sitä, että on jaksanut vuosikymmeniä tehdä tätä.”¨

Oulun Heinäpää tunnetaan erityisesti hämmentävän kovasta raviosaamisesta. Samaisesta kaupunginosasta maailmalle ovat ponnistaneet myös mm. Jorma Kontio ja Pekka Korpi.

Aikoja vuosikymmenten takaa mies muistelee lämmöllä, vaikka helppoa lainakuskina toimiminen ei tuohon aikaan ollut.

”80-90 –luvulla kilpailu oli kovaa. Korpi ja Kontio olivat silloin jo kovia äijiä ja niiden kanssa taisteltiin monet kerrat voitoista. Kyllä tämä tuntuu, että jollain tavalla on onnistunut."