Hyppää sisältöön

Antti Pylkkänen: "Teollisesti tätä ei voi tehdä"

Superlauantain toinen isäntärata, Oulun Äimärautio, on Antti Pylkkäselle tuttuakin tutumpi paikka. Hän asui lapsuutensa aivan raviradan vieressä, vaikkakaan perheellä ei ollut mitään tekemistä raviurheilun kanssa. Raveihin Pylkkäsen vei ensi kertaa hänen lapsuudenystävänsä Mikko Timonen.

Antti Pylkkanen 0119 kuva Suomen Hippos
Antti Pylkkäselle raviurheilun vetovoimatekijä numero yksi ovat hevoset. Kuva: Marko Koivuporras / Studio Street

”Olisiko se ollut vuosi 1988, elokuu. Ja se oli menoa heti. Tunnelma, äänet, kaikki kulissit olivat kohdallaan. Ravit tuntuivat minulle heti oikealta asialta”, Pylkkänen sanoo.

Siitä hetkestä lähtien laji on ollut hänelle tärkeä ja suuri osa elämää. Vuosien kuluessa raviurheilusta tuli Pylkkäselle myös ammatti.

”Opiskelin ensin kokiksi ja sitten kansainvälisessä Master of Education -opinto-ohjelmassa, mutta matkan varrella ajauduin Äimäraution selostuskoppiin. Oulun silloinen selostaja Nisulan Markku minut sinne värväsi”, Antti Pylkkänen sanoo.

Nykyisin yrittäjänä toimiva Pylkkänen tekee myös paljon muuta lajin parissa. Hän muun muassa juontaa ravilähetyksiä, kirjoittaa artikkeleita eri medioihin sekä tuottaa erilaisia viestintäprojekteja.

Pylkkäselle raviurheilussa parasta ovat hevoset.

”Se on se vetovoimatekijä numero yksi. Sen jälkeen tulee eläimen ja ihmisen välinen yhteistyö. On uskomattoman kiinnostavaa, miten raviurheilussa kaiken pitää sujua harmoniassa, miten ihminen ja eläin ovat hitsautuneita yhteen.”

Totopelit ovat kiinnostaneet miestä aina nekin. Antti Pylkkänen toteaa, että ravipelit tarjoavat erilaisia ulottuvuuksia.

”Niihin kuuluu paljon sattumaa ja tuuria, mutta myös hirveästi logiikkaa ja päättelyä. Ravipelaaminen on sellaista ongelmanratkaisua.”

Hän kuitenkin jatkaa, että pelaamiseen voi hyvin suhtautua myös kevyemmällä otteella.

”Hevosten numerot voi valita vaikka autonrekkarin tai oman äidin syntymäpäivän mukaan. Mutta kun sinulla on joku pienikin betsi lähdössä, se syventää sitä henkilökohtaista katselukokemusta”, Pylkkänen sanoo.

Sekä kokeneille että kokemattomammille ravipelaajille yksi kiinnostava pelimuoto on kaksari, jossa veikataan lähdössä ensimmäiseksi ja toiseksi sijoittunutta hevosta. Pylkkänen heittää vinkin Jokimaan kahdeksanteen lähtöön, numerolla yksi kiihdyttävästä hevosesta The Dude.


Ville Tonttilan tulisesti avaava suojatti on oivissa iskuasemissa. The Dude ravannee joko keulassa tai niin ikään rivakasti kiihtyvän 5 Questionmark Men peesissä. Kaksarissa voikin kokeilla suorana yhdistelmää 1-5. Myös yhdistelmä 1-9 houkuttaa pelaamaan.”

 

Ravivihjaaminen on oma taiteenlajinsa, jota varten ammattilaisten tulee seurata ravilähtöjä valtavat määrät viikossa. Pylkkänen katsoo raviurheilua lähes jokaisena päivänä, sillä hänen tyyliinsä kuuluu se, että pohjatyö on tehty mahdollisimman hyvin.

Ilman intohimoa raviurheilua kohtaan Pylkkäsen kaltaisesta ammatinharjoittamisesta tuskin tulisi mitään.

”Teollisesti tätä ei voi tehdä. Täytyy olla tahto ja halu, liekin tulee lepattaa”, hän sanoo.

Pylkkäselle tuleva Superlauantai tulee olemaan ensimmäinen paikan päällä. Hän katselee ravit tutusta paikasta, Äimäraution selostuskopista.

”Tervetuloa Suomen vanhimmalle raviradalle Ouluun. Meillä perinteet velvoittavat, mutta eivät kangista”, hän hymyilee.