Hyppää sisältöön

Antti Ojanperän kaksikko tavoittelee kylmäveristen Pohjoismaiden mestaruutta – ”Toivottavasti voitto matkaa tänä vuonna Pihtiputaalle”

Antti Ojanperä, Jutta Ihalainen ja Santtu Raitala juhlivat viime elokuussa Evartin toista ravikuninkuutta. Kuva: Ida Laine

Antti Ojanperän valmentama Evartti seppelöitiin elokuussa ravikuninkaaksi toista vuotta peräkkäin. Tallin valmennettavista ravihuipulle on palannut myös vuoden 2015 ravikuningas Jokivarren Kunkku. Kaksikko lähtee lauantaina hakemaan Ojanperän valmennusuran ensimmäistä kylmäveristen Pohjoismaiden mestaruutta.

Lauantaina Antti Ojanperän tallista Turun kylmäveristen PM-lähtöön starttaavat Evartti sekä Jokivarren Kunkku. Kausi 2021 on ollut kaksikon osalta nousujohteista ja vire tuntuu kantavan syksylle asti.

Ennen Turun suurkilpailua valmentaja on luottavainen kuninkaisiinsa.

”Evartille kuuluu ihan hyvää. Se on selkeästi paremman tuntuinen kuin ennen Lappeenrannan starttia. Kyllä siitä aika hyvä olo jäi, kun kävin sitä tänään ajamassa”, Ojanperä myhäilee.

”Se on tehnyt ihan ok juoksuja Kunkkareiden jälkeen. Tämä PM-lähtö oli meillä Santun (Raitala) kanssa haaveissa ja valmistelut starttiin ovat menneet ihan mukavasti. Sen pitäisi tehdä ihan hyvä suoritus lauantaina”.

Jokivarren Kunkun Kuninkuusravit jäivät tänä vuonna kesken, mutta juoksut ovat olleet seppelejahdin jälkeen kovatasoisissa lähdöissä positiivisia.

”Esitykset ovat olleet ihan hyviä, mutta niistä on ehkä jäänyt puuttumaan se viimeinen puristus. Kilpakumppanit ovat näissä lähdöissä todella hyviä, ja Kunkku on jo sen ikäinen, että pitää oikeasti sattua paras päivä, että se pystyy voittamaan. Ei se kuitenkaan Turussa ihan ulkona ole ja voittokin on mahdollinen”, Ojanperä pohtii.

Tallin suomenhevoshuipulle kuuluu siis hyvää, mutta hyvää kuuluu myös Ojanperälle itselleen. Kesällä tapaturmassa loukkaantunut valmentaja on toipunut työkuntoiseksi. Loukkaantumisen yhteydessä paljastui myös sydänsairaus, josta seurannut leikkaus sujui ilman suurempia ongelmia.

”Kaikki on mennyt mukavasti. Olen tässä juuri ajamassa tarkastukseen Jyväskylään. Kaikki on sydämen osalta mennyt hyvin, pulssi on tullut alas ja ei ole mitään ongelmia. Onnettomuudessa murtunut käsi taas on käyttökelpoinen, mutta pientä jäykkyyttä ääriasennoissa on havaittavissa”, Ojanperä kertoo kuulumisistaan.

Vastoinkäymisten alta on paljastunutkin pikkuhiljaa hopeareunus.

”Olen sellaisen pienen periaatepäätöksen tehnyt, etten ole kellon ympäri hevosia ajamassa kuten aikaisemmin on saattanut olla. Hevosmääriä on päätetty hieman tiputtaa mutta henkilökuntaa on saman verran. Se vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja hevosiin voidaan panostaa samalla entistäkin enemmän. Turhaa tekemistä on koitettu karsia pois ja samalla saa enemmän aikaa itselle, kun pääsee vapaa-ajalla liikkumaan ja viettämään aikaa perheen kanssa. Taloudellisesti yhtälö ei välttämättä ole tehokkain, mutta oma terveys on asia, jota ilman ei pitkälle pötkitä”, Ojanperä kertoo.

Kotimaan joukkueella vahva edustus

Evarttia ja Jokivarren Kunkkua vertaillaan väistämättä toisiinsa. Huippuravureiden kilpauraan on sisältynyt epäonnea, ja molemmat ovat olleet pitkiä aikoja poissa kilparadoilta. Kaksikkoa yhdistää kuitenkin into raviurheiluun.

”Ensimmäistä kertaa kun hevoset on laitettu valjaisiin loukkaantumisten jälkeen, niin ne ovat olleet iloisia, kun pääsevät treenaamaan. Samoin ne ovat iloisina lähdössä raveihin. Jos näin ei olisi, niin sitten tietää, että kaikki ei ole hyvin. Hevosissa on luontainen halu kilpailla. Sen kyllä aistiin, että se on niille mieluista hommaa. Sitten kuin näin ei ole, niin sen homman voi lopettaa”, Ojanperä kertoo.

Avoimen tason ravurit ovat poikkeuksellisia yksilöitä, mutta Ojanperä näkee selkeät erot myös oman kaksikkonsa välillä.

”Evartin luonne on ihan sataprosenttia. Se on älyttömän viisas ja kiva hevonen myös kotona. Se älykkyys on ehdottomasti sen paras ominaisuus. Se ei ole absoluuttisesti niin lahjakas kuin Jokivarren Kunkku, mutta Evartti on kehittynyt vanhemmalla iällä. Kunkku taas oli nuorena jo äärimmäisen lahjakas. Molemmat ovat tulleet kuitenkin vastoinkäymisten jälkeen takaisin, ja minulla onkin äärimmäinen kunnioitus molempia hevosia kohtaan”, Ojanperä kuvailee kaksikkoaan.

Varovaista luottoa omiin hevosiin tuntuu PM-lähtöä ajatellen löytyvän. Yhdestä asiasta Ojanperä tuntuu kuitenkin olevan varma.

”Uskon että voitto menee Suomeen. Vaikea uskoa, että voitto matkaisi ulkomaille. Meillä on suomenhevosten taso tällä hetkellä hyvä ja on monta hyvää hevosta jotka tekevät nousua huipulle. Toivottavasti voitto tulee tänä vuonna Pihtiputaalle”, Ojanperä myhäilee.

Turussa ravataan viikonloppuna lauantaina sekä sunnuntaina. Lauantaina ravit alkavat poikkeuksellisesti kello 17.00. PM-lähtö ajetaan illan viimeisenä lähtönä ja aikataulun mukainen startti tapahtuu kello 21.03. Sunnuntain suurimpiin lähtöihin lukeutuvat mm. 2-vuotiaiden lämminveristen ja 5-vuotiaiden tammojen Kasvattajakruunu-finaalit. Lauantain ravit käynnistyvät kello 13.00. Ravit näkyvät suorana mm. Veikkauksen TotoTv:stä sekä MT26-kanavalta.

Kylmäveristen PM-lähtö, 9.10.2021 Turku, ryhmäajo 2100 metriä

1. Vixeli / Tapio Perttunen
2. Kong Henry* / Harri Koivunen
3. Evartti / Santtu Raitala
4. Jokivarren Kunkku / Jukka Torvinen
5. Smedheim Solan* / Olli Koivunen
6. H.V. Tuuri Ari Moilanen (Jää pois)
7. Nyland* / Antti Ala-Rantala
8. Faks Nils* / Seppo Markkula
9. Stallone / Iikka Nurmonen
10. Bellfaks* / Jan-Olov Persson
11. Landen Paukku / Jani Suonperä
12. Parvelan Retu / Hannu Torvinen