Hyppää sisältöön

Antidopingkoirista tulee pysyvä osa Hippoksen lääkeainevalvontaa

Antidopingkoirat haistelevat hevosen virtsasta mahdollisia lääkeainejäämiä. Ruotsalainen koirakko Lykke ja Fia Mårdfelt työssään. (Kuva: Maisa Hyttinen) 

Antidopingkoirat ovat Suomen Hippoksen hyväksymiä raviurheilun lääkeainevalvontaan koulutettuja koiria. Ensisijaisesti koirat tutkivat ravikilpailupaikalla otettuja kuivikenäytteitä, mutta ne voivat tarkastaa myös esimerkiksi kuljetusautoja ja varusteita. Koiran tekemä merkkaus ei automaattisesti kerro rikkeestä, mutta voi johtaa hevosen määräämiseen lääkeainetestinäytteenottoon.

Vuodesta 2024 alkaen antidopingkoirat on tarkoitus ottaa pysyväksi osaksi Hippoksen lääkeainevalvontaa. Tehtävään on valittu neljä koiraa, joiden koulutus jatkuu kevään aikana käytännön työssä. Sen myötä antidopingkoirat ohjaajineen tulevat näkymään pian myös ravipaikoilla. Koirakot tunnistaa työvaatetuksesta.

Lääkeainevalvontaan valitut koirat ovat taustaltaan hajutyöskentelyyn koulutettuja paimenkoiria, jotka on todettu peruskoulutuksen aikana soveltuviksi tehtävään. Koiranohjaajat ovat kouluttaneet koiria aikaisemmin muun muassa suomalaisten viranomaisten tarpeisiin.

Raviurheilu on Suomen testatuin urheilulaji. Lääkeainenäytteitä otetaan kaikissa ravikilpailuissa, vuosittain yhteensä noin 1 200 kappaletta. Koirien käyttö lääkeainevalvonnassa on tavallista eri viranomaisten toiminnassa ja hyödyt on todettu kiistattomiksi.

Tiettävästi maailman ensimmäinen antidopingkoirakko, ruotsalainen suursnautseri Lykke ja ohjaaja Fia Mårdfelt, on työskennellyt viime vuosina myös suomalaisissa suurkilpailuissa. Lääkeainevalvontaa kehitetään jatkuvasti ja antidopingkoirien kouluttaminen on osa pohjoismaiden tiivistä antidopingyhteistyötä.

Lue lisää: Tällaista on ravihevosten lääkeainevalvonta 

Lisätietoja: 

Tanja Mäkeläinen
Kilpailusihteeri, Suomen Hippos
tanja.makelainen@hippos.fi
p. 040 662 1115