Hyppää sisältöön

Anna Hiltunen Juniorikypärien voittajaksi, Niko Riekkinen voitti Salamakypärien kilpailusarjan

Juniori- ja Salamakypärien viimeiset osakilpailut ajettiin Jokimaan raveissa lauantaina. Kokelasohjastajien kilpailusarja Salamakypärissä Niko Riekkinen oli ylivoimaisessa johdossa ennen viimeistä osakilpailua ja sijoittumalla seitsemänneksi Jokimaalla Riekkinen sinetöi kokonaiskilpailun voiton. Juniorikypärien kilpailu oli ennakkoon tiukempi, kun usea ohjastaja oli muutaman pisteen sisällä toisistaan. Neljäntenä ollut Anna Hiltunen ohjasti voittoon viimeisessä osakilpailussa ja nousi kokonaiskilpailun ykköseksi.

Anna Hiltunen ja Niko Riekkinen ovat Juniori- ja Salamakypärien voittajat vuosimallia 2020. Kuva: Hanna Närhinen

Kokelasohjastajille eli ammattivalmentajan alaisuudessa työskenteleville ohjastajille suunnattu Salamakypärät sai tänään kahdeksannen voittajansa. Niko Riekkinen johti jo ylivoimaisesti ennen viimeistä osakilpailua, eikä hänen sijoituksellaan viimeisessä lähdössä ollut suurta merkitystä. Viimeisen osakilpailun voitti Toni Mäntyniemi hevosella Three Dee Nodo. Mäntyniemelle voitto oli ensimmäinen Salamakypärissä.

Kokonaiskilpailun voittaja Riekkinen sijoittui seitsemänneksi Cameleon Pressillä. Riekkiselle Salamakypärien voitto tuli juuri oikeaan aikaan, koska hän osallistui sarjaan viimeisen kerran. Sarjan yläikäraja on 29 vuotta, ja vuonna 1991 syntynyt Riekkinen ei näin ollen voi hakea enää ensi vuonna mukaan kilpailuun.

Arkena Lahdessa asuva Riekkinen työskentelee Timo Korvenheimon tallilla nuorten hevosten ja varsojen parissa. Lisäksi hän ohjastaa ahkerasti ympäri Suomea, ja Riekkisellä onkin suuri palo ohjastamiseen. Hän ohjastaa missä tahansa, minne häntä pyydetään kilpailemaan.

”Kyllä se tämän lajin suola on, kiinnostaa paljon ja ohjastan mahdollisimman paljon”, Riekkinen kertoi.

Toistaiseksi Riekkinen on laittanut kaikki paukut ohjastamiseen, mutta tulevaisuudessa myös hevosten valmentaminen voisi kiinnostaa häntä.

”Valmentamisen aloittaminen ei ole niin yksinkertaista, mutta se voi olla joskus tulevaisuudessa sitten”, Riekkinen totesi.

Riekkisen alkukausi Salamakypärissä ei sujunut voittojen tiellä, mutta loppukaudesta hän voitti elokuussa ja lokakuussa ajetut osakilpailut ja ohjasti muissakin osakilpailuissa hyviä sijoituksia, jotka takasivat voiton hänelle. Kolmatta kertaa Salamakypäriin osallistunut Riekkinen oli ennen tämän vuoden kokonaiskilpailun voittoaan ollut parhaimmillaan kolmas Salamakypärissä.

Salamakypärät, tulokset

1. Niko Riekkinen 96 pistettä

2. Niko Huuskola 86

3. Patri Filatoff 80

4. Terno Grönstrand 76

5. Anette Antti-Roikko 72

6. Jesse Piirainen 67

7. Riku Lehtonen 65

8. Toni Mäntyniemi 61

9. Kaisa Mikkola 59

10. Vilja Kivinen 56

11. Mats Havulehto 49

12. Tino Paldan 41

Anna Hiltunen voitti Juniorikypärät-kilpailusarjan

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyssä Juniorikypärien kilpailusarjassa voittajaksi ohjasti Orimattilassa asuva Anna Hiltunen. Viimeisessä osakilpailussa Hiltunen ohjasti voittoon Tero Haapalaisen valmentaman Proud Angeliquen, joka oli täysin ylivoimainen. Ennen viimeistä osakilpailua Hiltunen oli kilpailussa neljäntenä, mutta voitosta ansaitut 16 pistettä nostivat hänet kokonaiskilpailun voittajaksi.

”Hevonen oli tänään paineissaan, jouduin vähän pitelemään sitä kiinni”, Hiltunen kertoi lähdöstä.

Juniorikypärien kilpailusarja on tarkoitettu juniorilisenssin haltijoille. Juniorilisenssin haltijan ei tarvitse kokelaslisenssin haltijan tapaan työskennellä ammattivalmentajan tallilla. Sarjan voittanut Hiltunen kuitenkin työskentelee raviurheilun parissa, sillä hän vastaa 85-vuotiaan Reino Palomäen hevosten hoitamisesta.

Hiltusen elämän täyttää raviurheilu ja hevoset, ja hän panostaa lajiin täysillä.

”Toivon, että saan kilpailusarjan jälkeenkin ajettavia hevosia, kun tykkään ajaa kilpaa. Ostin nyt 2-vuotiaan tammavarsan ja sen tuon ensi keväänä tänne koelähtöön. Reinolla olen töissä, ja haluan olla siellä niin kauan kuin pystyn”, Hiltunen kertoi.

Hiltunen aloitti Juniorikypärien kilpailusarjan kahdella peräkkäisellä osakilpailun voitolla ja kokonaisuudessaan Hiltunen voitti kolme ajetusta kuudesta osakilpailusta.

Juniori- ja Salamakypärien voittajat palkitaan Levin matkapaketilla.

Juniorikypärät, tulokset

1. Anna Hiltunen 61

2. Ronja Röpelinen 55

3. Sara Hautamäki 54

4. Eveliina Sarismala 53

5. Mira Oksakari 52

6. Johan Hjelt 45

7. Tiia Vehviläinen 43

8. Siiri Mäkinen 34

9. Ronja Salo 33

10. Verna Sankari 31

11. Reetta Tervonen 29

12. Tomi Kitunen 27