Hyppää sisältöön

An-Dorra jyräsi Tammakriteriumin voittoon – ”Tämän kanssa voi odottaa melkein mitä vaan”

Orimattilalaisen Reino Palomäen valmentama An-Dorra oli omaa luokkaansa 3-vuotiaiden lämminveristen Tammakriteriumissa. Teivon raviradalla kisatun suurkilpailun voitto oli tammatähden tähänastisen uran suurin. Lauantaina kilpailtiin myös lämminveristen Suurmestaruuden voitosta, jossa lähdön nopein oli Le Gros Bill.

An-Dorra Tammakriterium voittaja 2020 2 kuva maisa hyttinen
An-Dorra on vuoden 2020 Tammakriteriumin voittaja. Kuva: Maisa Hyttinen

Teivon raviradalla nähtiin lauantai-iltana tasokkaita suurkilpailuja, kun Tammakriterium sekä lämminveristen Suurmestaruusajo kruunasivat hienon ravipäivän.

3-vuotiaiden lämminveristen Tammakriteriumin voittoon jyräsi vakuuttavalla tyylillä orimattilalaisen Reino Palomäen valmentama An-Dorra. Huippulupaus matkasi pitkään toisessa parissa ulkona, josta ohjastaja Jukka Torvinen käynnisti väkevän kirin viimeiselle puolikkaalle tultaessa. Voitto irtosi lopulta komealla ajalla 13,5a/2100m. Toisena maaliin juoksi Magical Princess ja kolmantena Artful Drop.

An-Dorran voitto vaikutti suorastaan rutiininomaiselta, ja ylistystä esityksestä antoi ohjastustehtävistä vastannut Jukka Torvinen.

”Saimme tosi kiva paikka heti lähdöstä ja hevonen oli superkivan tuntuinen koko päivän. Suunta on tammalla ollut oikea jo pidemmän aikaa ja hienoa että se onnistumisen nyt”, ohjastaja kehui An-Dorraa voittajahaastattelussa.

Nuoren An-Dorran kilpaura on lyhyt, mutta menestyksekäs. Kymmenestä startista voittoja on kertynyt kuusi. Tammakriteriumin kaltaisia täysosumia saatetaan nähdä myös tulevaisuudessa, sillä kaikkea ei An-Dorran ei tarvinnut laittaa lauantaina peliin.

”Kyllä tämän kanssa voi odottaa melkein mitä vaan. Kaikki on kohdallaan tammassa. Kun se saa startteja ja rutiinia lisää, niin tuntuu, että se vain parantaa. Tosi hienoa, että Reino sai vielä vanhoille päivilleen tämmöisen hevosen”, Torvinen kehui.

Tammatähden valmentaja Reino Palomäki löytyy myös hevosen omistaja-kasvattaja Korpelan Tilan takaa. Pian 85-vuotta täyttävälle ravimiehelle Tammakriteriumin voitto on uran suurin täysosuma.

Orimattilan tammatähden nousu suurkilpailuvoittajaksi on pitkäjänteisen kasvatustyön tulosta. An-Dorran emälinjat juurtuvat pitkälle Korpelan tilan historiaan. Tammalupauksen emä An-Amanda on tehnyt siitoksessa upeaa jälkeä, ja kaikki yhdeksän jälkeläistä ovat esiintyneet voitokkaasti kaviourilla. An-Dorran sisaruksiin kuuluvat mm. An-Lady sekä An-Anna Bella.

Valmentajalle Tammakriteriumin voitto omalla kasvatilla oli tunteikas hetki. Palomäki antoi suurkilpailuvoitosta kunniaa erityisesti puolisolleen Irjalle.

”Päätimme kaksi asiaa. Kasvatetaan kunnon lapset, vaikka niitä tulisi kuinka paljon. Toinen asia oli, että vanhempana kasvatamme kunnon hevosen. Nyt nämä molemmat ovat toteutuneet. Kiitos Irja sinne hoitokotiin, tämä on sinun ansiota yhtä paljon kuin minun”, Palomäki kiitti elämänkumppaniaan voittajahaastattelussa.

Le Gros Bill hallitsi Suurmestaruutta – suurkilpailuvoitto poiki myös kutsun Finlandia-Ajoon


Lämminveristen Suurmestaruus oli Le Gros Billin näytös. Nastolalaisen Ari Vianderin valmentama ori hallitsi kilpailun tapahtumia lähtökiihdytyksestä alkaen. Kun kärryillä istunut Antti Teivainen sai juosta viimeisen kierroksen ensimmäisen puolikkaan 17,0-vauhtia, ei vastustajilla ollut mitään tehtävissä. Le Gros Billin takaa toiseksi ylsi Sobel Conway, ja kolmannen sijan vei Lexus Dream.

Le Gros Billin keulajuoksua osattiin odottaa, mutta erityisesti millä tyylillä Suurmestaruusajon voitto vietiin, herätti ihastusta ohjastajassa.

”Juuri tuossa ihasteltiin Arin kanssa, että hevonen on tosi vireessä nyt. Tänäänkin juoksu meni juuri sillein kun suunniteltiin. Saatiin keulapaikka tosi helposti ja sitten saatiin tehdä omaa ihan omaa juoksua. Tämä on kyllä äärettömän nopea hevonen, vaikka kärryillä se vauhti ei tunnukaan, mutta tänään tuntui että se ihan puolella teholla hölkytteli tuossa menemään”, Antti Teivainen kehui ajokkiaan voittajahaastattelussa.

Kauden kahdeksasta startista voittoja Le Gros Billille on kertynyt jo viisi ja 6-vuotiasta ravitähti kurottaakin startti startilta kohti lämminveriravureiden absoluuttista huippua.

Läpimurtokauden huippuesitykset on noteerattu laajalti, mistä osoituksena Vermon ravirata esitti lauantain voiton jälkeen kutsun 4. syyskuuta ajettavaan Finlandia-Ajoon.

Tulokset Tammakriterium

Tulokset Suurmestaruusajo