Hyppää sisältöön

Amazon lähtee ponikuninkuusraveihin puolustamaan titteliään

Viime vuoden poniruhtinatar Amazon kilpailee tänä vuonna ehkä elämänsä kunnossa. Moona Espo lähtee ponikunkkareihin puolustamaan ruhtinattaren titteliä hyvillä mielin.

1L5A0184
Amazon on Moona Espon silmäterä. Kuva: Lotta Kosonen

Omapäinen, mutta kiltti. Näillä sanoin Moona Espo kuvailee poniaan Amazonia, vielä toistaiseksi hallitsevaa poniruhtinatarta.

- Amazon on sellainen poni, että se ei oikein tahdo seisahtua paikoilleen, kertoo Moona. – Se on treeneissäkin todella reipas ja eritoten kun on toinen poni mukana. Yksin se on sitten rauhallisempi.

Amazon voitti viime vuonna Jyväskylän ponikuninkuusraveissa B-ponien tammojen ruhtinattaruuden ja se on tälläkin kaudella kulkenut erinomaisesti ennen Kuopion ponikuninkuusraveja.

- En oikein osaa sanoa, mistä se on tällä kaudella nyt ruvennut kulkemaan niin hyvin, kertoo Moona. – Amazonia on treenattu samalla lailla kuin muulloinkin, mutta nyt tällä kaudella se on löytänyt uuden vaihteen itsestään ja mennyt todella hyvin.

Poniruhtinatar -kilpailu ajetaan tasoitusajona, joten ponien lähtöpaikat määrittyvät ennätysten mukaan.

- Olemme tällä kaudella tähdänneet juuri ponikuninkuusraveihin ja sen takia olen muutamassa startissa jo vähän hidastellutkin, ettei tule liian kova ennätys, naurahtaa Moona. – Se ei kyllä aina onnistu, Amazon paransi alkukesästä jo ennätystään.

moona-ama
Moona pitää huolen Amazonin päivittäisestä liikunnasta ja hoidosta. Kuva: Lotta Kosonen
 

Koko perheen harrastus

Espojen perheessä tyttäret Fiia, Moona ja Neea kaikki harrastavat raviurheilua – ja se näkyy. Perheen tallissa on erikokoisia poneja ja hevosia ja jokaisella sisarella on omat vastuualueet.

-Fiia hoitaa ja treenaa meillä shettikset, minun vastuullani ovat russ-ponit ja Neea treenaa jo hevosia, kertoo Moona. – Autamme tarvittaessa toisiamme ja ajamme yhdessä, mutta yleensä hoidamme omat ponimme itse.

Myös perheen äiti, Carita Espo, auttelee tyttäriään tallissa.

-Auttelen aina kun tarvitaan ja aikaisemmin toimin enemmänkin kuskina, mutta nykyään tytöt lähtevät jo ihan itse raveihinkin, minä sitten vain jännitän, naurahtaa Carita.

Espojen viehättävä kotipaikka sijaitsee Kouvolassa, kauniissa ympäristössä joen rannalla.

– Meillä on todella hyvät paikat valmentamiseen, tuossa aivan lähellä asuu Pertti Niveri, jonka kanssa käytämme osittain samoja ajoteitä, kertoo Moona. – Lisäksi meillä on tässä uittomahdollisuus ja ratsastuskenttä.

Nämä paikat takaavat sen, että myös Amazon saa treenata monipuolisesti.

-Treenaan Amazonia ajamisen lisäksi uittamalla ja juoksuttelen sitä toisinaan kentällä, kertoo Moona. – Mielestäni mahdollisimman monipuolinen treeni sopii tälle erittäin hyvin.

1L5A0672
Amazon valmentautuu hyvissä treenimaastoissa. Kuva: Lotta Kosonen


Ponikunkkareita kohti - Amazon on valmiina

Viime vuonna ponikuninkuusravit ajettiin Jyväskylässä ja siellä Amazonia juhlittiin ruhtinattarena.

-Oli todella uskomatonta, että se oli niin hyvä viime ponikuninkuusraveissa, kertoo Moona. – Varsinkaan, kun meillä ei se väliyö mennyt ihan putkeen.

Ruhtinatar -kilpailussa ajetaan kaksi lähtöä kahdessa päivässä, joten ponin täytyy pärjätä molenmmissa voittaakseen tittelin. Espot olivat viime vuonna tehneet päätöksen ajaa Jyväskylästä kotiin Kouvolaan lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi.

-Se taisi olla virhe, yö oli nimittäin erittäin myrskyinen ja päälle sattui vielä kova ukkonen, naurahtaa Carita Espo.  

-Meillä meni sunnuntaille valmistautuminen pieleen, kun yöllä tulimme kotiin ja Amazon ei päässyt kunnolla kävelemään myrskyssä, kuten olin suunnitellut, kertaa Moona. – Sen takia oli todella mahtavaa, että poni oli niin hyvä sunnuntaina – se paransi vielä lauantailta!

Tänä vuonna Espot ovat tehneet jo ajoissa päätöksen jäädä yöksi Kuopioon – minne on enemmän matkaakin.

-Tänä vuonna me varasimme yöpymiset kaikille jo alkukesästä, nauravat Carita ja Moona.

-Odotan innolla ponikuninkuusraveja, se on tänä vuonna meidän ykköstavoitteemme Amazonin kanssa, Moona vielä kertoo.

Ponikuninkuusravit ajetaan 11.-12.8. Kuopion Sorsasalon raviradalla.