Hyppää sisältöön

17-vuotta täyttävä Mats Havulehto elää ja hengittää raviurheilua

Ruotsin Göteborgissa keskiviikkona syntymäpäiviään viettävä nuorukainen näkee tulevaisuutensa hevosten parissa.

Mats Havulehto altistui raviurheilulle jo heti syntymästään, eikä poispääsyä lajin parista ole ollut. Eikä hän ole sitä tahtonutkaan.

- Kotona on ollut koko ikäni hevosia, joiden kanssa olen oppinut elämään. Sain ensimmäisen ponini jo viisivuotiaana, ja opettelin sen kanssa hieman raviurheilua, Mats Havulehto muistelee.

Jouluna 2011 pihaan saapui veljesten Matsin ja Emilin uusi poni, joka on mahdollistanut tänä päivänäkin upeita elämyksiä niin Suomen kuin Ruotsinkin puolella.

- Saimme veljeni kanssa Pomona II –nimisen ponin joululahjaksi. Olen saanut kokea tamman kanssa uskomattomia elämyksiä. Hienoin hetki on tietysti ensimmäinen Mini-Elitloppet voitto sen kanssa vuonna 2014, vaikka ei toki muitakaan voittoja sovi väheksyä.

Pomona II on voittanut urallaan Mini-Elitloppetin yhteensä kolme kertaa. Ponilla on tällä hetkellä yhteensä 159 starttia, joista se on voittanut peräti 57 kertaa. Kahtena edellisvuonna ponia on ohjastanut pääasiassa Elina Miettunen, joka ohjastaa tammaa myös lauantaina Kouvolassa, missä Pomona II starttaa Poni-Kymi –lähdössä.

- Etsin viime vuonna ohjastajaa Pomonalle, sillä olin liian vanha ohjastamaan tammaa Ruotsissa. Elina kävi kokeilemassa Pomonaa Vermon raveissa puolitoista viikkoa ennen Elitloppettia. Tamma voitti komealla tuloksella, jonka jälkeen Elina on ajanut pääasiassa sillä.

- Lauantain tehtävä näyttää hyvältä, sillä poni oli todella hyvä maanantain välistartissa Loviisassa. Tamma avaa kovaa, ja jos se pääsee ravia matkaan, niin uskoisin keulajuoksuun olevan hyvät mahdollisuudet. Koko matkan johto ei yllättäisi ainakaan minua.

20180526_110316
Mats Havulehto sai tuulettaa Pomona II:n kolmatta Mini-Elitloppet voittoa toukokuussa Solvallassa. Kuva: Toni Sarkama

Raviurheilu on antanut lähes kaiken


Viimeiset viikot Sipoosta kotoisin oleva Havulehto on ollut Ruotsin puolella Göteborgissa Veijo Heiskasen tallilla.

- Tulin käymään Olympiaraveissa Åbyssä huhtikuun lopulla. Tarkoituksenani oli olla viikon verran tutustumassa Heiskasen tallin toimintatapoihin. Veijo kuitenkin tarvitsi työvoimaa, ja kysyi, voisinko jäädä hieman pidemmäksi aikaa. Olin Elitloppettiin saakka Göteborgissa, minkä jälkeen tulin käymään viikoksi Suomessa. Tie vei kuitenkin takaisin Etelä-Ruotsiin, missä olen ollut nyt pari viikkoa. Tarkoitukseni on olla täällä heinäkuun loppuun.

Vaikka Havulehto saisikin ohjastaa menestyksekkäästi kilpailevaa Pomonaa vielä Suomen puolella, on hän luottanut superponinsa ohjastustehtävät muille kuskeille.

- Olen määrätietoisesti koittanut keskittyä valmentamiseen. Toki hevosilla kilpaileminen kiinnostaisi kovasti, mutta ajokkien saaminen on vaikeaa. Toivottavasti tilanne muuttuisi tulevaisuudessa.

Oman tulevaisuutensa tuore 17-vuotias näkee vain ja ainoastaan raviurheilun parissa.

- Laji on antanut minulle lähes kaiken. Olin ammattikoulussa kolme kuukautta, mutta siihen se sitten jäikin. Huomasin, ettei minusta ole kuin hevoshommiin. Haluan tehdä sitä, mistä nautin, eli olla hevosten kanssa. Tulen Suomeen heinäkuun lopulla ja koitan päästä johonkin tallille töihin. Kotonakin olisi toki hevosia, mutta olisi hienoa päästä hakemaan oppia muualta.

- Tulevaisuudessa olisi hienoa, jos saisin perustaa oman valmennustallin. Sitä en sitten tiedä, tulisiko se Suomeen vai Ruotsiin. Se jää nähtäväksi, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Teksti: Toni Sarkama