Hyppää sisältöön

Ponioripäivät

Ponioripäivät 28.-30.4.2023
Lahden Jokimaalla (Salpaus)

Ponioripäivät ovat ponijalostuksen ammattilaisten vuoden kohokohta. Ponioripäivillä jalostukseenkäyttöoikeutta hakevat vuonohevos- gotlanninruss-, newforest- ja connemaraoriit. Lisäksi Ponioripäivillä jalostusarvostellaan welsh- ja shetlanninponioriita.

Ilmoittautuminen Ponioripäiville päättyy 16.3.2023. Ilmoittautuminen tapahtuu Heppa-järjestelmän kautta.

Kaikki oriit käyvät läpi eläinlääkärintarkastuksen ja rakennearvostelun. Lisäksi niiden liikkeet esitetään vapaana. Osa oriista suorittaa myös käyttökokeen, joka voi rodusta riippuen olla joko ratsastus-, ajo- tai ohjasajokoe. Jalostukseen hyväksytty ori saa rodusta riippuen joko määräaikaisen tai toistaiseksi voimassa olevan jalostukseenkäyttöoikeuden.

Gotlanninruss-, vuonohevos-, connemara-, newforest-, welsh- sekä shetlanninponioriiden jalostuksessa noudatetaan alkuperämaan vaatimuksia. Oman rotunsa jalostukseen tarjottavat gotlanninruss- connemara- ja newforestinponioriit hyväksytään Ponioripäivillä. HUOM! 2021 alkaen Gotlanninrusseilla jalostusarvostelu tapahtuu alkuperämaan jalostusohjeen määrittelemien ehtojen mukaisesti!

Connemaraoriiden arvostelussa irtohypytys

Irtohypytys kuuluu osana oriin ensimmäiseen jalostusarvosteluun. Ori voidaan vapauttaa pakollisesta irtohypytyskokeesta erittäin painavasta syystä eläinlääkärintodistuksen perusteella. Irtohypytyksessa arvioidaan tekniikka, kapasiteetti, elastisuus, asenne ja laukka. Irtohypytys ja askellajien arviointi tapahtuvat maneesissa.

Welshponeille (sektiot A, B, C ja D) sekä shetlanninponioriille Ponioripäivillä jalostusarvosteluun osallistuminen on vapaaehtoista. Welshponioriiden jalostukseen hyväksymisen ehtona on hyväksytty eläinlääkärintarkastus. Shetlanninponioriille eläinlääkärintarkastus ja virallinen mittaus on pakollinen. Vain eläinlääkärintarkastuksessa hyväksytyille shetlanninponioriille myönnetään orinumero. Ravikilpailuoikeuden saavat vain jalostusarvosteltujen shetlanninponioriiden jälkeläiset.

Lautakunta:

Lisätietoja
Sanna Uotila, p. 020 760 5257, sanna.uotila@hippos.fi
Tea Niemi, p. 020 760 5258, tea.niemi@hippos.fi