Hyppää sisältöön

Valmiina seppelejahtiin – ”Ponikuninkuusravit ovat joka vuoden kohokohta”

Kumlaby Mandelblom ja Nea Ahokas

Kumlaby Mandelblom, tutummin Manta ja Nea Ahokas ovat valmiita seppelejahtiin. Kuva: Suvi Hakkarainen.

Viime vuonna Poniruhtinatarkilpailun voittoa jännitettiin vielä useita minuutteja viimeisen osalähdön maaliintulon jälkeen. Todella tasainen parivaljakko H.G. Loreen ja Kumlaby Mandelblom olivat olleet molemmilla osamatkoilla tasainen taistelupari. Lopputuloksena olikin sama kokonaiskilpailun aika, jolloin päätösmatkan voittaja kruunataan ruhtinattareksi.  Viime vuonna voitto meni siis H.G.Loreenille, mutta kiteeläinen Nea Ahokas tuo tammansa jälleen tänä vuonna tittelitaistoon.

”Kyllä parhaat muistot lajin parissa sijoittuvat juurikin Ponikuninkuusraveihin. Vaikkei aina ole menestystä tullut, ovat reissut olleet ikimuistoisia. Viime vuoden reissu sitäkin hienompi valmennettavieni menestyksen myötä”, muistelee Kumlaby Mandelblomin omistaja, valmentaja ja ohjastaja Nea Ahokas.

Viime vuonna Ahokas toi Ponikuninkuusraveihin Kumlaby Mandelblomin lisäksi toisen valmennettavansa KWG Kiwi Duden, joka nappasi hienosti A-ponien Pikkuprinsessa suurkilpailun voiton. Myös Kaustiselle Ahokas tuo molemmat valmennettavansa samoihin lähtöihin kuin viime vuonna.

”Meillä on aina kotona ollut ravihevosia ja sitä kautta innostuin poniraviurheilusta. Ensimmäisen raviponin KWG Kiwi Duden lisäksi aloin haaveilemaan russponista ja pitkän etsinnän jälkeen ”Manta” sitten löytyi”, muistelee Ahokas.

Kotona Kumlaby Mandelblom on Ahokkaan mukaan hyvin leppoinen tapaus, mutta raviradoilla poni todella syttyy ja tekee töitä 100 prosenttia.

”Ponin kanssa on ollut hieman vaikeuksia tänä kesänä ja niihin ollaan löydetty ratkaisuja. Ollaan myös jouduttu kilpailemaan avoimen tason lähdöissä, mikä tietysti on vienyt ponia myös eteenpäin. Ponia on hoidettu ja se tuntuisi olevan nyt kunnossa juuri sopivaan aikaan. Viime vuoteen verrattuna kovin kilpakunto on vielä edessä ja ollaan pyritty siihen, että se olisi parhaimmillaan viikonloppuna. Hyvillä fiiliksillä lähdetään kilpailemaan tittelistä, ja odotan, että poni on korkealla sijoituksissa, jos vain juoksut onnistuu ja poni pysyy rauhallisena. Katsotaan mihin tämän hetkinen taso riittää”, summaa Ahokas.

Ahokas on varma, että raviurheilu tulee pysymään osana hänen elämäänsä enemmän tai vähemmän myös ponivuosien jälkeen. Ammattilaisuudesta Ahokas ei ainakaan tällä hetkellä haaveile, mutta mukavana harrastus raviurheilu kuitenkin on. Vaikka sen suurempia tavoitteita ei harrastukselle ole, siintään haaveissa kuitenkin juurikin poniruhtinattaren titteli.

”Ponikuninkuusravit ovat joka vuoden kohokohta ja sinne pyritään aina osallistumaan. Ponikuninkuusraveissa on aina hyvä tunnelma ja siellä pääsee näkemään tuttuja ympäri Suomen”

KWG Kiwi Dude
KWG Kiwi Dude rattailla Jerry Rauos nappasivat viime vuonna Ponikuninkuusraveissa Pikkuprinsessa suurkilpailun voiton. Kuva: Roope Kiviranta

Ponikuninkuusravit ravataan tänä vuonna Kaustisella 27.–28.8. Ravit starttaavat molempina päivinä kello 13.  MT26 -kanava näyttää sunnuntain tapahtumat suorana kaikkiin suomalaisiin antennitalouksiin.