Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksen nuorisotoiminnan ohjaajakoulutukset uudistuvat

Kuva:Hippos/Suvi Hakkarainen

Tuore tutkimus kertoo, että nuorten hyvinvointi ja jaksaminen on vähentynyt koko koronakriisin ajan. Hevosalan nuorisotoiminnan ohjaajakoulutukset luovat pohjan turvalliselle ja innostavalle hevosharrastukselle. Vuosittain koulutuksiin osallistuu kymmeniä ohjaamisesta kiinnostuneita.  

Hippos uudistaa parhaillaan ohjaajakoulutuskokonaisuutta yhteistyössä Suomen Ratsastajainliiton kanssa. Lisäksi Hippoksen oma kolmiportainen lasten ja nuorten ohjaajakoulutus päivitetään vastaamaan erityisesti ravirataympäristössä tapahtuvan nuorisotoiminnan ohjaamisen tarvetta.  

 ”SRL:n kanssa toteutettavat yhteiset koulutukset tarjoavat jokaiselle kerho- tai nuorisotoiminnasta kiinnostuneelle perustaidot ja -tiedot ohjaajana toimimiseen. Hippoksen omat ohjaajakoulutukset vievät osaamista sitten vielä erikseen ravirataympäristöön, jolloin osaamista syvennetään ennen kaikkea tallilla toimimiseen ja hevosten hyvinvointiin liittyvillä teemoilla”, kertoo Hippoksella nuoriso- ja harrastustoiminnan koordinaattori Johanna Pökkä 

Joka vuosi ohjaajakoulutuksen aloittaa parisenkymmentä kerhotoiminnan ohjaamisesta kiinnostunutta. Koulutuskokonaisuudet käynnistyvät keskimäärin kaksi kertaa vuodessa. Seuraava Hippoksen oma 1. tason koulutus käynnistyy syyskuussa, mutta jo keväällä on tulossa 2. ja 3. tason koulutukset.  

Pökkä korostaa, että nuorisotoiminnan uudistaminen ja laadukkaan ohjaajatoiminnan varmistaminen ovat avainasemassa myös uusien harrastajien houkuttelussa. 

Poni- ja hevoskerhoon on oltava jokaisen kivaa ja turvallista tulla, ja yhteisen puuhailun pitää olla hyvin johdettua ja innostavaa, jotta kipinä lajiin voi syntyä. Pyrimme tarjoamaan lapsille ja nuorille yhteisön, jossa he voivat kehittyä harrastuksessa omaan tahtiinsa. Jokainen osallistuja otetaan huomioon omana persoonanaan”, Pökkä jatkaa.  

 Nuorisoalan kattojärjestö Allianssin ja MTV Uutisten tuore tutkimus kertoo, että nuorten hyvinvointi ja jaksaminen on vähentynyt koko koronakriisin ajan. Hevosten kanssa harrastaminen lisää tunnetusti ihmisten hyvinvointia, ja monilla paikkakunnilla hevosavusteisen toiminnan avulla on autettu muun muassa kiusaamista kohdanneita lapsia.  

 ”Allianssin ja MTV:n tutkimuksen mukaan jopa 79 % nuorista kertoo, että jaksaminen on vähentynyt. Kuten Allianssi tiedotteessaan toteaa, nuorisotyölle on nyt valtava tarve. Me hevosalana voimme tarjota nuorille turvallista yhdessä oloa hevosten ja ponien kanssa, joka kasvattaa sekä sosiaalisia että tunnetaitoja. Esimerkiksi nuorisoravikerhot ja ravikoulut ovat osa tätä tärkeää työtä”, Pökkä kertoo. 

Tutustu Suomen ravikouluihin

Lisätietoja: 

Nuoriso- ja harrastustoiminnan koordinaattori Johanna Pökkä, johanna.pokka@hippos.fi ja 040 632 8182